5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Loopsheid bij honden teefjes

De vruchtbare periode van een teefje heet de loopsheid, wat van invloed is op het lichaam en gedrag van een hond. Het betekent dat een hond geslachtsrijp is, waarbij een aantrekkelijke geur wordt afgescheiden en geslachtdrift bij reuen opgewekt wordt. Toch wil je niet altijd dat jouw teefje wordt gedekt en puppy's krijgt. De loopse periode gaat gepaard met een aantal fasen en is aan diverse symptomen te herkennen. Daarnaast zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om een bevruchting te voorkomen, zoals Anti Flirt Spray als spray tegen een aantrekkelijke geur.

Wat is loopsheid bij honden?

Alle geslachtsrijpe teefjes krijgen te maken met loopsheid. Het kan bij honden onderling verschillen wanneer ze de puberteit bereiken, waarbij ze voor het eerst loops worden. Kleine honden kunnen al na zes maanden loops worden, terwijl grotere rassen deze fase soms pas na twee jaar bereiken. Ook verschilt het per ras hoe vaak loopsheid voorkomt, van elke vier maanden tot een of twee keer paar. Overigens is het wel vaak zo zijn dat meerdere teefjes die bij elkaar leven tegelijk loops worden. Gemiddeld gezien zijn honden achttien dagen loops.

Vier fasen van loopsheid

Elk loops teefje doorloopt vier fasen, namelijk:

  • Pro-oestrus: Er zijn zichtbare veranderingen bij een teefje, zoals een bloederige afscheiding en een duidelijke interesse van reutjes door het afgeven van een aantrekkelijke geur. Het duurt ongeveer negen dagen en het vrouwtje wijst mannelijke aanbidders vaak af.
  • Oestrus: Dit is de vruchtbare fase, waarin de eisprong plaatsvindt en een vrouwtje geen afwijzend gedrag meer zal vertonen omdat ze gedekt kan worden. Als een mannetje in de buurt komt, doet ze haar staart aan de kant en blijft ze staan. Ook deze fase duurt ongeveer negen dagen.
  • Metoestrus: De symptomen van loopsheid verdwijnen langzaam en er wordt progesteron geproduceerd, ongeacht of er een bevruchting heeft plaatsgevonden. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de innesteling en groei van bevruchte eicellen in de baarmoeder. Ook wordt er prolactine geproduceerd, wat de melkproductie aanzet. Soms leidt dit tot een schijnzwangerschap bij honden.
  • Anoestrus: Dit is de rusttoestand, waarbij er weinig hormoonschommelingen zijn en geen aantrekkelijke geuren meer afgegeven worden. Het duurt vaak weken tot maanden en eindigt bij een nieuwe cyclus.
Symptomen loopsheid hond

Loopsheid herken je aan diverse symptomen, zowel lichamelijk als in het gedrag. Een teefje kan bijvoorbeeld bloederige en waterige afscheiding en een opgezwollen vulva hebben en ze geeft een aantrekkelijke geur af wat leidt tot geslachtdrift bij reuen. In de vruchtbare periode wordt een teefje ook hitsig, waarbij ze haar vulva omhoogduwt en haar staart aan de kant doet. Een dierenarts kan officieel vaststellen wanneer een hond vruchtbaar is door het moment van de eisprong te bepalen. Andere symptomen van loopsheid, naast een aantrekkelijke geur en afscheiding, zijn ongehoorzaamheid, onrustig gedrag, overmatig plassen en veranderd eetgedrag.

Wat doen met een loopse hond?

Door de vruchtbare periode van je hond goed te herkennen, kun je voorkomen dat er een ongewilde bevruchting en zwangerschap plaatsvindt. Neem je teefje in bescherming door op tijdstippen naar buiten te gaan wanneer er weinig andere honden zijn. Vermijd ook parken waar veel honden los lopen en laat je teefje zo min mogelijk los. Je kunt haar tijdens het uitlaten ook afleiden door intensief te spelen. Het is vooral belangrijk om goed op te blijven letten en bescherming te blijven bieden, omdat reuen door de geslachtdrift zo weg kunnen rennen van hun baasjes. Dit komt door de aantrekkelijke geur die een loops teefje afscheidt.

Bescherming bieden aan een loops teefje is niet alleen belangrijk om een zwangerschap te voorkomen, maar ook voor de gemoedsrust van het teefje zelf, omdat ze reuen anders weg moet snauwen en vervelend gedrag kan vertonen. Met behulp van de volgende maatregelen kun je aan zulk soort bescherming voldoen en een loops teefje ondersteunen:

  • Door middel van een loopsheidsbroekje wordt bloederige afscheiding van een loops teefje opgevangen en de aantrekkelijke geur die afgegeven wordt, wordt tegelijkertijd verminderd. Zo worden reuen minder snel door deze geur aangetrokken.
  • Verschoon vaak de dekens en kleden waarop een loops teefje ligt.
  • Laat een loops teefje alleen uit op rustige tijdstippen en op plekken met weinig loslopende honden, zodat reuen niet door de geur aangetrokken worden.
  • Gebruik Anti Flirt Spray om reuen met geslachtdrift op afstand te houden. Deze spray vermindert de geur die bij loopsheid wordt afgegeven en voorkomt hinderlijk gedrag van reuen tijdens wandelingen. Anti Flirt Spray is speciaal als spray ontwikkeld om de kans op ongelukjes zoveel mogelijk te verkleinen en een optimale bescherming te bieden. De spray heeft overigens geen invloed op de vruchtbaarheid en hormonale cyclus van honden. Anti Flirt Spray wordt ook door dierenartsen aangeraden om als spray tegen loopsheid geuren te gebruiken.
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Bedankt voor uw aanmelding
Wat vinden onze klanten
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen