5.268 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Epilepsie bij honden


Heeft mij hond last van epilepsie?

De hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen, die voortdurend boodschappen aan elkaar doorgeven. Dat gebeurt via elektrische impulsen (kleine stroomstootjes) en chemische stoffen (neurotransmitters) die de prikkel overdragen van de ene hersencel op de andere. Soms wordt dit systeem verstoord. Het gevolg van die storing is een plotselinge, overmatige ontlading van (groepen) hersencellen, te vergelijken met een soort kortsluiting. Dat is een epileptische aanval.

Symptomen van epilepsie bij honden en katten: 3 fasen

Tijdens een aanval onderscheiden we drie fasen. De duur en de ernst van de aanvallen kunnen per individu verschillen.

  • Voor de aanval (prodromi, aura, voortekenen) - Deze periode kan enkele seconden duren maar ook uren of zelfs dagen. Uw hond gaat zich anders gedragen: soms rustig, soms juist onrustig, vaak zijn honden wat aanhaliger. Honden kunnen verder soms een wat verdwaasde blik in hun ogen hebben.
  • De aanval (toeval of ictus) - De echte aanval duurt meestal kort: seconden tot minuten. Bij een hevige aanval  kan het volgende worden waargenomen: Omvallen en bewustzijnsverlies, Hevige krampen over het hele lichaam, Krampachtige bewegingen met de poten, Klapperen met de kaken, Schuimbekken, Janken, gillen of piepen, Verlies van urine en ontlasting. Deze fase van de aanval kan enkele minuten duren en er zeer alarmerend uitzien. Duurt de aanval langer dan 10 minuten, dan spreken we van status epilepticus en dient u altijd een dierenarts te bellen! Een epileptische aanval is niet te stoppen. Het is belangrijk te beseffen dat uw hond tijdens een aanval buiten bewustzijn is. Hij of zij kan zich later van de aanval niets herinneren. Blijf rustig, raak uw hond of kat niet aan. Hij of zij kan u per ongeluk bijten/verwonden. Bel uw dierenarts als de aanval langer duurt dan 10 minuten.
  • Na de aanval (post-ictale fase) - Deze fase kan enkele seconden tot enkele dagen aanhouden. De meeste hondenbezitters vinden deze fase het vervelendst. De krampen zijn wel afgelopen, maar uw hond gedraagt zich vreemd: is onrustig, piept, vraagt om eten, gaat uitgebreid slapen, gaat op rare plekkenliggen, herkent u niet. Je kan deze fase het best vergelijken met slaapwandelen. Het bewustzijn is nog steeds verminderd. Piepen en angstig kijken hebben dus meer te maken met een nachtmerrie. Uw hond lijdt niet en is ook deze fase vergeten als de aanval over is.

Symptomen: focale en gegeneraliseerde epilepsie

Het begint vrijwel altijd als een hond of kat rustig is. De verschijnselen (symptomen) kunnen heel verschillend zijn. Bij een focale (of patiële) epilepsie beperkt de kortsluiting zich tot een klein gedeelte van de hersenen. De hond of kat kan: gedragsverandering vertonen, dingen zien die er niet zijn, een vreemde smaak in de mond hebben, afwezig zijn (absentie), een dier is vaak bij kennis. Bij gegeneraliseerde epilepsie is er kortsluiting in de hele hersenen. Dit gaat gepaard met bewustzijnsverlies, krampen over het hele lichaam, urineverlies, schuimbekken, enz.

Epilepsie bij honden

De oorzaak van de epilepsie bij honden en katten

Epilepsie kan worden ingedeeld in twee soorten:

  • Epilepsie waarbij bij volledig onderzoek geen oorzaak wordt gevonden. We noemen dit: primaire epilepsie. De meeste honden met deze vorm zijn tussen de 6 maanden en 5 jaar oud. De aanvallen zien er elke keer ongeveer hetzelfde uit. Buiten de aanvallen om, is het dier gezond en vertoont normaal gedrag.
  • Epilepsie waarbij wel een oorzaak kan worden aangewezen. We noemen dit secundaire, reactieve of symptomatische epilepsie. Als de oorzaak wordt behandeld, verdwijnen de klachten mogelijk weer of wordt de aandoening beter te behandelen.

Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen