5.090 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Diarree bij honden


Waarom heeft mij hond last van diarree?

Honden kunnen net als mensen last krijgen van diarree. In veel gevallen wordt dit veroorzaakt door een plotselinge verandering van hun eten. Terwijl mensen juist graag van eten veranderen, is het voor een hond juist goed om dezelfde voeding te krijgen. Sterker nog, het darmstelsel van de hond is zo ontworpen dat het zich aanpast aan de voeding wat hij of zij krijgt. Wijzigt de samenstelling van de voeding, dan kan dit diarree tot gevolg hebben. Toch zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen waarom een hond last krijgt van diarree.

In de meeste gevallen zal een verandering van voeding slechts leiden tot een korte periode waarin de hond last heeft van dun poepen. Slechts in uitzonderlijke situaties kunnen de klachten langer aanhouden. Het is daarom aan te raden om een wisseling van voeding geleidelijk uit te voeren zodat de hond er goed aan kan wennen. Indien de klachten met de ontlasting langdurig aanhouden, dat wil zeggen langer dan drie weken, dan hebben we het over acute diarree. Is dat het geval is het verstandig om na te gaan of de volgende situaties van toepassing zijn:

 • Verkeerde of afwijkende voeding (dit geldt ook bij vers vlees)
 • Braken
 • Het drinken van vervuild water
 • Parasieten (o.a. wormen)
 • Infectie (virus of een bacterie)

In de meeste gevallen zullen de klachten bij honden vanzelf verdwijnen, vooral als de honden gezond en zelden ziek zijn. Het advies is dan om de honden wat vaker uit te laten en te zorgen voor voldoende vers drinkwater. Het geven van licht verteerbaar voedsel kan ook helpen om de klachten met de ontlasting te verminderen. Heb je naast de hond nog andere huisdieren, let dan extra op de hygiëne in huis. Mocht je desondanks toch twijfels hebben, contacteer dan de dierenarts voor een aanvullend advies. Dit laatste is zeker verstandig als de hond ook last heeft van verhoging van de lichaamstemperatuur (39,5 ºC of hoger). Ook als de problemen met het poepen langer aanhouden is een bezoek aan de dierenarts gewenst. In een enkel geval zal dan geadviseerd worden om de hond een ondersteunende behandeling te geven. Afhankelijk van de conditie van de hond kan er gekozen worden voor een infuus, speciale voeding (eventueel aangevuld met een natuurlijk voedingssupplement) of bepaalde medicatie.

Chronische diarree bij honden

Naast een acute vorm van diarree, kan er ook sprake zijn van chronische of recidiverende diarree. Dat laatste is het geval als de klachten regelmatig terugkeren. In die situatie is het van belang om de juiste oorzaak vast te stellen. De dierenarts zal dan een uitgebreid onderzoek uitvoeren. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kan je denken aan de volgende zaken:

 • Het bloed van de hond onderzoeken op afwijkende waardes
 • Het onderzoeken van de feces (ontlasting)
 • Mogelijkheid van voedselintolerantie onderzoeken
 • Maag- en darmonderzoek
 • Echo

Onderzoeken van de maagklachten

Voor het bepalen van de juiste behandeling is het achterhalen van de oorzaak de eerste stap. In veel gevallen zal er sprake zijn van een aantal bekende situaties. Zo kan er sprake zijn van wormen of parasieten. Ook een afwijking of een verstoring van de darmflora kan dun poepen tot gevolg hebben. Het is in dat geval goed om drie niveaus te onderscheiden:

braken, misselijkheid en buikpijn bij honden wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van de maag
Braken komt ook voor bij een ontsteking van de dunne darm. In dat geval gaat het vaak gepaard met dun poepen en buikpijn
Als er sprake is van een ontsteking van de dikke darm, dan uit zich dat veelal door een moeilijke stoelgang zoals dun poepen. De ontlasting zal dan ook slijm en wat bloed bevatten

Het grootste probleem is dat je als hondenbezitter zelden kan concluderen wat er aan de hand is. De klachten kunnen namelijk ook apart optreden. Vaak is het dus een hele puzzel om precies aan te geven wat de oorzaak is en veelal zal een dierenarts niet alleen kijken naar de klachten, maar ook proberen om bepaalde oorzaken uit te sluiten.

Behandeling van diarree bij honden

Is de oorzaak eenmaal gevonden, dan kan de dierenarts een behandeling voorstellen welke het meest effectief is. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden beschikbaar

 • Dieet - Als uit onderzoek blijkt dat het huidige voedsel de diarree en de daarmee samenhangende klachten veroorzaakt, kan het een goed idee zijn om de hond voortaan licht verteerbare voeding te geven. Een gezonde darmflora kan daarnaast worden gestimuleerd met een natuurlijk voedingssupplement. De dierenarts kan daarnaast ook een speciaal dieet adviseren om de problemen met het poepen aan te pakken.
 • Voedselintolerantie - Als er sprake is van voedselintolerantie of een allergische reactie op bepaalde bestandsdelen van de voeding, kan een hypoallergeen dieet een belangrijk middel zijn tegen problemen met het poepen bij honden.
 • Medicijnen - Medicatie kan gegeven worden als er sprake is van een bacteriële infectie waardoor de hond last heeft van diarree.
 • Intraveneus infuus - In een enkel geval kan een infuus de hond helpen om aan te sterken. Dit is vooral van belang als er sprake is van uitdroging bij langdurige diarree.

Wat je zelf kan doen tegen diarree

Als er sprake is van milde maagklachten en er zijn weinig tot geen aanwijzingen van een ernstige oorzaak, dan zal de dierenarts vaak een diarreestopper voorschrijven. Dit is in feite een voedingssupplement waardoor de klachten afnemen. Het is wel belangrijk om goed te letten op het eet- en drinkpatroon van de hond. Zorg in ieder geval voor voldoende vers drinkwater. Eventueel kan je de hond ook kippenbouillon geven. De kans is groot dat de hond dit bijzonder lekker vindt. Het bijkomend effect is dat dit de opname van vocht stimuleert. Geef honden in geen geval melk, dit kan de bestaande klachten namelijk verergeren. 

Natuurlijk diarree remmer voor honden

Indien de hond veel moet overgeven, of de diarree aan blijft houden laat hem of haar dan een dag vasten. Op die dag mag de hond dus niks eten, maar wel drinken. Is het braken gestopt, begin dan voorzichtig met kleine beetjes vast voedsel. Blijft het braken aanhouden, consulteer dan de dierenarts. Ook het aanbieden van kleine hoeveelheden licht verteerbaar voedsel kan helpen om de klachten te laten stoppen. Vermijd in elk geval het bekende blikvoer, maar geef de hond vaste brokjes. Voor een optimale zorg is het zinvol om de reguliere voeding aan te vullen met een natuurlijk voedingssupplement, bijvoorbeeld op basis van Chinese kruiden. Door de natuurlijke ingrediënten is dit de beste manier om de gezondheid van de hond te stimuleren.

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen