5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Diarree bij honden

Diarree bij honden herkennen en behandelen

Een van de meest voorkomende kwalen bij een hond is diarree, dit is op zichzelf niet direct een probleem. Wanneer je hond  diarree heeft is dat natuurlijk erg vervelend en los je dit graag zo snel mogelijk op. Het veranderen van voer is in de meeste gevallen de oorzaak van diarree bij een hond. Vaak is diarree een natuurlijke reactie van het lichaam om iets kwijt te raken dat niet in het lichaam thuishoort. Hieronder lees je over andere oorzaken van diarree bij honden, soorten diarree en geven we dé gouden tip om jouw hond van de diarree af te helpen.


Symptomen van diarree bij honden

Je hond heeft diarree, wat zijn de symptomen en waar moet je op letten?. Er zijn talloze symptomen van diarree bij honden op te noemen. In de meeste gevallen is er niet direct reden tot paniek, maar kun je dit eerst zelf proberen op te lossen. Is jouw hond aan de diarree en wil je weten wat je ertegen kunt doen? Lees dan verder!

De meest voorkomende symptomen bij een hond die last heeft van diarree;

 • Zachte, dunne ontlasting
 • Meer ontlasting dan je van je hond gewend bent
 • Moeite met poepen
 • Borrelende darmen
 • Slijm of bloed bij de ontlasting
 • Stemmingswisselingen
 • Futloosheid, koorts of vermoeidheid

De ontlasting van je hond is te zacht

Als de poep van je hond te zacht is om op te rapen en natter is dan normaal, wordt dit diarree genoemd. Alle honden kunnen van tijd tot tijd last krijgen van diarree en dat hoeft ook niet meteen ernstig te zijn. In de meeste gevallen wanneer de ontlasting van je hond te zacht is kan je hond last hebben van parasieten, ontstekingen of bacteriën.

Bloed bij de ontlasting van je hond

Je zult vast niet elke dag de ontlasting van je hond grondig controleren, maar zodra er iets verandert zal dit direct opvallen. Het is begrijpelijk dat je je zorgen gaat maken over jouw hond zodra je ontdekt dat er bloed bij de ontlasting zit. Bloed bij de ontlasting van je hond kan verschillende oorzaken hebben, zoals: infectie, verstopping, giftige stoffen in het lichaam, een ontsteking van de dikke darm of parasieten. De oorzaak van bloed in de ontlasting kan een dierenarts vaak achterhalen door middel van een lichamelijk onderzoek of door het onderzoeken van het bloed van jouw hond.

Wat zijn de oorzaken van diarree bij honden?

Zoals je al hebt kunnen lezen is een van de meest voorkomende oorzaken van diarree bij honden het veranderen van voedsel. Dit betekent niet dat je nooit het voer van je hond kunt veranderen, maar doe dit geleidelijk zodat het darmstelsel van je hond zich rustig aan het nieuwe voer kan aanpassen. Daarnaast is diarree bij honden een teken dat je hond zijn eten niet goed verteert. Hieronder vind je veel voorkomende oorzaken van diarree bij honden:

 • Het eten van spullen, zoals speelgoed of sokken
 • Grote of plotselinge veranderingen in het dieet
 • Ziektes die worden veroorzaakt door bacteriën, darm parasieten of wormen
 • Een chronische maag- darmontsteking
 • Een allergie of voedselovergevoeligheid
 • Het eten van rottende etenswaren
 • Het eten van giftige stoffen, zoals reinigingsmiddelen of bepaalde planten
 • Veranderingen in bepaalde routines of stress
 • Medicijnen
 • Alvleesklierproblemen, leverproblemen of nierziekten
 • Een onderliggende ziekte zoals kanker
 • Wormen of andere parasieten
 • Overmatig eten

Doordat diarree bij een hond veel oorzaken kan hebben is het noodzakelijk om goed op je hond te blijven letten. Duurt de diarree bij jouw hond langer dan 10 dagen, of blijft het regelmatig terugkeren? Dan raden we je aan om de dierenarts te raadplegen.

De soorten diarree bij honden

Er zijn twee soorten diarree bij honden. Acute diarree, de duurt vaak niet langer dan 7 tot 10 dagen. Daarnaast kan jouw hond ook last hebben van chronische diarree. Er is sprake van chronische diarree wanneer jouw hond er langer dan 10 dagen last van heeft of het vaak terugkeert. Hieronder zijn beide soorten diarree verder uitgelicht.

Acute diarree

Indien de diarree bij jouw hond langdurig aanhoudt wil dit zeggen dat hij last heeft van acute diarree. Heeft jouw hond langer dan 10 dagen diarree? In dat geval is het verstandig om na te gaan of de volgende situaties van toepassing zijn:

 • Verkeerde of afwijkende voeding (dit geldt ook bij vers vlees)
 • Braken
 • Het drinken van vervuild water
 • Parasieten (o.a. wormen)
 • Infectie (virus of een bacterie)

In de meeste gevallen zullen de klachten bij acute diarree vanzelf verdwijnen, vooral als de honden gezond en zelden ziek zijn. Het advies is dan om de honden wat vaker uit te laten en te zorgen voor voldoende vers drinkwater. Het geven van licht verteerbaar voedsel kan ook helpen om de klachten te verminderen. Heb je naast de hond nog andere huisdieren, let dan extra op de hygiëne in huis. Mocht je desondanks toch twijfels hebben, contacteer dan de dierenarts voor een aanvullend advies. Dit laatste is zeker verstandig als de hond ook last heeft van verhoging van de lichaamstemperatuur (39,5 ºC of hoger).

Diarree bij honden

Ook als de problemen met het poepen langer aanhouden is een bezoek aan de dierenarts gewenst. In een enkel geval zal dan geadviseerd worden om de hond een ondersteunende behandeling te geven. Afhankelijk van de conditie van de hond kan er gekozen worden voor een infuus, speciale voeding (eventueel aangevuld met een natuurlijk voedingssupplement) of bepaalde medicatie.

Chronische diarree

Naast een acute vorm van diarree, kan er ook sprake zijn van chronische of recidiverende diarree bij je hond. Dat laatste is het geval als de klachten regelmatig terugkomen. In deze situatie is het van belang om de juiste oorzaak vast te stellen. De dierenarts zal dan een uitgebreid onderzoek uitvoeren. In sommige gevallen is aanvullend onderzoek nodig. Hierbij kan je denken aan de volgende zaken:

 • Het bloed van de hond onderzoeken op afwijkende waardes
 • Het onderzoeken van de feces (ontlasting)
 • Mogelijkheid van voedselintolerantie onderzoeken
 • Maag- en darmonderzoek
 • Een echo

Wat kun je doen tegen chronische diarree?

Heb je het vermoeden dat jouw hond last heeft van chronische diarree? Neem dan eerst contact op met jouw eigen dierenarts. Je kunt de aandoening pas goed behandelen zodra je weet waar jouw hond echt last van heeft. Is het zeker dat jouw hond last heeft van chronische diarree? Dan hebben we hier een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat de chronische diarree bij jouw hond draaglijker wordt.

Als er sprake is van milde maagklachten en er zijn weinig tot geen aanwijzingen van een ernstige oorzaak voor de diarree, dan zal de dierenarts vaak een diarree stopper voorschrijven. Dit is in feite een voedingssupplement waardoor de klachten afnemen. Het is wel belangrijk om goed te letten op het eet- en drinkpatroon van de hond.

Zorg in ieder geval voor voldoende vers drinkwater. Eventueel kan je de hond ook kippenbouillon geven. De kans is groot dat de hond dit bijzonder lekker vindt. Het bijkomend effect is dat dit de opname van vocht stimuleert. Geef honden in geen geval melk, dit kan de bestaande klachten namelijk verergeren.

Wat kan je je hond geven tegen diarree?

Is de oorzaak eenmaal gevonden, dan kan de dierenarts een behandeling voorstellen welke het meest effectief is. Je wilt natuurlijk weten hoe je diarree bij je hond kunt laten stoppen. Zijn er diarreeremmers voor honden? Of zijn er andere manieren waarmee de diarree van jouw hond minder wordt of uiteindelijk zelfs verdwijnt?

Er zijn een aantal mogelijkheden om de diarree van jouw hond te laten stoppen:

 • Dieet - Als uit onderzoek blijkt dat het huidige voedsel de diarree en de daarmee samenhangende klachten veroorzaakt, kan het een goed idee zijn om de hond voortaan licht verteerbare voeding te geven. Een gezonde darmflora kan daarnaast worden gestimuleerd met een natuurlijk voedingssupplement. De dierenarts kan daarnaast ook een speciaal dieet adviseren om de problemen met het poepen aan te pakken.
 • Voedselintolerantie - Als er sprake is van voedselintolerantie of een allergische reactie op bepaalde bestanddelen van de voeding, kan een hypoallergeen dieet een belangrijk middel zijn tegen problemen met het poepen bij honden.
 • Medicijnen - Medicatie kan gegeven worden als er sprake is van een bacteriële infectie waardoor de hond last heeft van diarree. 
 • Intraveneus infuus - In een enkel geval kan een infuus de hond helpen om aan te sterken. Dit is vooral van belang als er sprake is van uitdroging bij langdurige diarree.

Dé gouden tip bij een hond met diarree

Indien je hond veel moet overgeven, of de diarree aan blijft houden laat hem of haar dan een dag vasten. Op die dag mag de hond dus niks eten, maar wel drinken. Is het braken gestopt, begin dan voorzichtig met kleine beetjes vast voedsel. Blijft het braken aanhouden, consulteer dan de dierenarts. Ook het aanbieden van kleine hoeveelheden licht verteerbaar voedsel kan helpen om de klachten te laten stoppen. Vermijd in elk geval het bekende blikvoer, maar geef de hond vaste brokjes. Voor een optimale zorg is het zinvol om de reguliere voeding aan te vullen met een natuurlijk voedingssupplement, bijvoorbeeld op basis van Chinese kruiden. Door de natuurlijke ingrediënten is dit de beste manier om de gezondheid van de hond te stimuleren.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen