5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Overgeven of braken bij katten


Wat te doen bij overgeven bij katten?

Veel katten spugen weleens, bijvoorbeeld wanneer ze haarballen braken, oftewel ophopingen van haar die door een kat zijn opgelikt tijdens het wassen van de vacht. Toch zijn er ook gevallen waarin een kat overmatig braakt, wat zowel in een acute als in een chronisch variant kan optreden. Wat zijn de oorzaken en symptomen van overmatig overgeven bij katten en wat kun jij doen om deze aandoening te voorkomen en behandelen, bijvoorbeeld met een speciaal supplement?

Het verschil tussen acuut en chronisch braken

Er zit duidelijk verschil tussen acuut en en chronisch braken bij katten. De duidelijkste verschillen bespreken we hieronder:

Acuut overgeven

Bij de acute vorm van braken is een kat vaak ziek en hij of zij trekt zich terug en eet niet meer goed. Ook kan het zijn dat het dier tegelijkertijd last heeft van diarree. Als dit na twee dagen nog niet over is, is er sprake van serieuzere problemen. Zo kunnen katten iets verkeerds hebben ingeslikt of last hebben van een infectie.

Chronisch overgeven

Wanneer het om de chronische variant gaat, zijn de braakklachten al voor een langere tijd aanwezig. Het dier hoeft niet altijd ziek te zijn in dit geval, maar symptomen die hiermee gepaard gaan zijn een verminderde eetlust en gewichtsverlies. Tevens kan het spugen gepaard gaan met periodes waarin je kat niet veel of helemaal niet braakt. Houd in dit geval de algemene toestand van de kat goed in de gaten en neem contact op met de dierenarts in het geval van twijfels en/of zorgen.

Oorzaken van overgeven bij katten?

Mogelijke oorzaken van overmatig overgeven bij katten zijn:

 • Darm- en maagontstekingen;
 • darm- en maagtumoren;
 • buikvliesontsteking of -tumoren;
 • alvleesklier-, lever- of bijnierproblemen;
 • liggingsveranderingen van de darmen en/of maag;
 • problemen met de nieren of urineblaas;
 • voedselallergie of -overgevoeligheid;
 • obstipatie;
 • problemen met de geslachtsorganen;
 • virale of parasitaire infecties;
 • schildklierproblemen.

Het is belangrijk om de signalen van misselijkheid bij je kat te herkennen om tijdig actie te ondernemen. Zulk soort signalen zijn bijvoorbeeld minder of langzamer eten, knarsetanden, veel slikken, gras eten en kwijlen. Een enkele keer overgeven is niet erg, zolang het gedrag van het dier maar normaal blijft.

Braken bij katten voorkomen

Indien er sprake is van chronisch spugen, moet de onderliggende oorzaak eerst behandeld worden. Echter, met de volgende tips kun je er wel voor zorgen dat je acuut braken bij je kat zoveel mogelijk voorkomt:

Overgeven of braken bij katten

Zorg ervoor dat je kat niet te snel eet en geef hem of haar meerdere kleine maaltijden op een dag. Geef het dier ook kleine brokjes en laat hem of haar op een rustige plek eten.
Voer katten die braken kattengras, wat een gezonde darmwerking bevordert en het overgeven vergemakkelijkt indien er toch een haarbal uit moet komen.
Borstel het dier regelmatig en geef hem of haar anti-haarbalvoeding of haarbalpasta om de vorming van haarballen tegen te gaan.
Voorkom parasitaire infecties door je kat voldoende te ontwormen.
Laat geen voeding op het aanrecht of de eettafel liggen die niet geschikt is voor katten en let erop dat zij er niet zomaar met rauw vlees vandoor gaan.

Hoe kun je spugen bij je kat behandelen?

Voor het behandelen van braken bij katten is het soms nodig om onderzoek te doen naar de oorzaak. Door middel van lichamelijk onderzoek wordt er vaak al veel ontdekt. Soms is aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een bloedonderzoek, echo of röntgenfoto van de borstkas en buik en ontlastingsonderzoek. Daarnaast wordt er soms voor gekozen om een inwendig onderzoek uit te voeren met behulp van een laparoscopie of endoscopie.

Als je kat is uitgedroogd door chronisch braken zal de dierenarts het dier een infuus geven ter bevordering van de hydratatie en doorbloeding. Ook zijn er injecties tegen braken. De definitieve therapie of medicatie zal worden bepaald aan de hand van de uitslagen van het onderzoek. Ondertussen is het belangrijk om makkelijk verteerbaar voedsel te geven. Daarnaast wordt het soms aangeraden om een extra supplement toe te dienen. Een natuurlijk supplement kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de vacht van katten in een betere conditie blijft, waardoor er minder losse haren zijn en dus minder haarballen ontstaan. Tevens kan een supplement misselijkheid en de neiging tot overgeven verminderen.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen