5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Anaalklieren bij honden en katten

De anaalklieren bij honden en katten, ook wel anaalzakjes genoemd, bevinden zich tussen de inwendige en uitwendige sluitspier van de anus en monden via 2 kanaaltjes uit naast de anus. Bij zwelling kunnen deze zakjes uitwendig zichtbaar worden opzij en iets onder de anus. Normaal functionerende anaalklieren scheiden een sterk ruikende, bruin- tot leemkleurige olieachtige vloeistof af. Naast het afbakenen van het territorium tussen honden is de functie van de vloeistof ook het op grote afstand terug kunnen vinden van de leefomgeving. Bij onze huisdieren is deze functie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en legen zich normaal tijdens het ontlasten. Daarnaast kunnen ze zich ook legen in “paniek” omstandigheden, bijvoorbeeld in de spreekkamer van de dierenarts. 
 

Symptomen bij anaalklieren bij honden en katten

Het kan regelmatig voorkomen dat de anaalklieren van de hond of kat zich niet goed legen. De inhoud van de zakjes is dan vaak veranderd in een donkerbruine/grijsbruine brij. Door de hierbij optredende irritatie gaat de hond of kat veel onder de staartbasis, buik, flank likken en bijten en/of met de achterhand over de grond schuren ("sleetje rijden").

In de meeste gevallen is het voldoende de klieren leeg te drukken. Ter ondersteuning raden wij een supplement als Anal Gland Support aan, samen met vezelrijk eten wanneer de hond of kat ook last heeft van dunne ontlasting. Vindt u het lastig om het juiste product te kiezen, neem dan direct contact met ons op zodat we u kunnen adviseren! 

Stel uw vraag via Whatsapp!   Stel uw vraag via email!

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Bedankt voor uw aanmelding
Wat vinden onze klanten
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen