5.090 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Blaasgruis bij katten


Heeft mijn kat last van blaasgruis?

De gezondheid van je katten staat uiteraard centraal. Toch kan je kat ziek worden en dan wil jij natuurlijk dat je huisdier zo snel mogelijk geholpen wordt. Blaasgruis is een veelvoorkomend probleem bij katten. In dit artikel gaan wij dieper op blaasgruis in. In het eerste gedeelte van het artikel gaan wij wat dieper in op deze aandoening. Vervolgens gaan wij in op verschillende symptomen. In het derde gedeelte van het artikel bespreken wij hoe de diagnose officieel gesteld kan worden. In het laatste gedeelte van dit artikel gaan wij in op de behandeling.

Wat is blaasgruis precies?

Zoals in de inleiding al even kort was gesteld: het is een orgaanziekte die veel bij katten wordt geconstateerd. Er zitten dan kleine kristallen in de urine van je kat. Het is dus wat anders dan blaasstenen. Bij die orgaanziekte zitten er namelijk grote stenen in de urine. Blaasgruis is een overkoepelende term en er zijn verschillende types. In de eerste plaats heb je struvietstenen. Soms kunnen deze met een goed dieet opgelost worden, maar een operatie is vaak een meer effectieve methode. Daarnaast kunnen er ook oxalaatstenen ontstaan. Deze zijn hardnekkiger en moeten altijd geopereerd worden. Het is belangrijk om gruis in de blaas goed te behandelen, want anders kan er een verstopping in de penis ontstaan. Dit kan resulteren in levensbedreigende situaties.

Hoe herken je blaasgruis?

Maar hoe herken je gruis in de blaas bij je kat dan precies? Veel mensen denken dat dit eenvoudig te herkennen is, maar vaak is het toch lastig want het lijkt veel op een een blaasontsteking. Hieronder bespreken wij de verschillende symptomen.

 • Kleine beetjes plassen. Een kat heeft moeite met plassen vanwege steentjes in de blaas. Dit zorgt ervoor dat een kat slechts kleine beetjes per keer kan plassen. Valt jou ineens wat op als het gaat om het plasvolume van je kat? Dan kan dit een indicatie van blaasgruis zijn en dan is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Let wel: uiteraard hoeft dit niet meteen te betekenen dat het blaasgruis is, want het kan ook een blaasontsteking zijn of juist helemaal wat anders. Het is dus verstandig om op meerdere indicaties te letten.
 • In huis plassen. Plast je kat ineens in huis, terwijl hij dat daarvoor zelden tot nooit deed? Ook dit kan een symptoom van blaasgruis zijn. Het punt is namelijk dat je kat zijn urine minder onder controle heeft. Vergelijk het met plasproblemen wanneer je zelf last hebt van een blaasontsteking.
 • Pijn bij het plassen. Een kat met blaasgruis heeft doorgaans pijn bij het plassen, vanwege de kristallen die door de plasbuis gaan. Merk je dus dat je kat pijnlijk miauwt tijdens het plassen? Dan is dit een duidelijk indicatie en kun je concluderen dat er wat mis is. Ook ander vreemd gedrag bij het plassen kan een duidelijk symptoom zijn.
 • Bloederige urine. Controleer regelmatig de urine van je kat. Heeft de urine een beetje een roodachtige kleur? Dan betekent dit dat er bloed in de urine zit. Dit kan ook een symptoom zijn. Ook dit hoeven niet per se steentjes te zijn, maar bij bloed in de urine is het sowieso aan te raden om een dierenarts in te schakelen.
 • Rusteloosheid en veel aan penis likken. Katers likken veel aan de penis wanneer ze last hebben van steentjes in de blaas. Ook zijn ze over het algemeen vaak rusteloos. Dit betekent dat ze veel bewegen, abnormaal gedrag vertonen en ga zo maar verder.

Hoe kan de diagnose blaasgruis worden gesteld?

Hierboven hebben wij de verschillende symptomen genoemd, maar uiteraard kun je daarmee nog niet officieel de juiste diagnose stellen. Hieronder bespreken wij verschillende methodes om deze diagnose officieel vast te stellen.

 • Urineonderzoek. De diagnose kan officieel gesteld worden middels urineonderzoek. Het is dan wel van groot belang om de urine direct te onderzoeken. Het punt is namelijk dat gruis snel gevormd kan worden wanneer de urine afkoelt. Kattenurine staat namelijk bekend om zijn sterke concentratie. Een urineonderzoek is dus alleen effectief bij direct onderzoek. Gelukkig zijn er ook nog andere methodes.
 • Röntgen. Middels een röntgenfoto kunnen de stenen zichtbaar worden. Overigens is dit ook niet een helemaal waterdichte methode, want soms zijn zeer kleine stenen niet zichtbaar op de röntgenfoto. Via röntgen kan de gruis op verschillende manieren in beeld worden gebracht.
 • Een luchtcontrastopname. Bij deze methode wordt de kat gekatheteriseerd en vervolgens wordt er wat lucht in de blaas gespoten. Dit kan duidelijkheid verschaffen, maar soms worden de stenen alsnog gemist.
 • Een natiefopname. Bij een natiefopname wordt er een foto van van de blaas gemaakt. Deze methode werkt het best wanneer de blaas gevuld is. De veelvoorkomende steentjes kunnen met een natiefopname in beeld worden gebracht. Denk daarbij aan struviet en calciumoxalaat. Het nadeel van deze methode is dat uraatstenen niet in beeld gebracht kunnen worden.
 • Dubbele contrastopname. In principe is dit een toevoeging op de eerste methode. Naast lucht wordt er bij deze methode ook een contrastmiddel in de blaas aangebracht. De kans om blaasstenen zichtbaar te maken, wordt daarmee aanzienlijk vergroot.
 • Echografie. Tegenwoordig wordt echografie als één van de beste methoden gezien, omdat het gevoeliger is dan röntgen. Dankzij echografie kunnen de stenen gemakkelijker in beeld worden gebracht. Een voorwaarde is een goed gevulde blaas. Vanwege de hoge gevoeligheid kunnen kleine bloedstolletjes soms wel verward worden met gruis. Een ervaren echograaf weet dit echter van elkaar te onderscheiden.
   
 • Hoe kun je gruis in de blaas behandelen?

  Nadat de diagnose is vastgesteld moet er natuurlijk een behandeling plaatsvinden. In het laatste gedeelte van dit artikel zullen wij de verschillende behandelmethodes kort bespreken.

  • Operatieve verwijdering. De meest effectieve methode is om de steentjes operatief te verwijderen. Het voordeel van deze methode is dat je kat snel van de pijn is verlost. Meestal heeft je kat na de operatie nog maximaal een week last. Een operatie kan echter wel slopend zijn. Je kat moet onder narcose en kan pijn lijden. Goede pijnstilling is derhalve ook belangrijk.
  • Blaasgruisdieet. Een operatie is niet altijd nodig. Eerder in dit artikel beschreven wij al even dat struvietsteentjes oplosbaar zijn. Met een goed dieet is een operatie daarom niet altijd nodig. Je kat heeft dan een verzurend dieet nodig. Dit is een dieet met weinig magnesium, ammonium en fosfaat. Hoe groter de stenen zijn, hoe minder kans dat deze methode werkt. Soms moet er daarna alsnog een operatie plaatsvinden.
  • Antibiotica. Soms is er ook een bacteriële infectie aanwezig. In dat geval moet er ook een antibioticakuur worden gegeven.

  Conclusie; Blaasgruis bij katten

  In dit artikel hebben wij gruis in de urine bij katten besproken. We zijn eerst ingegaan op de precieze definitie. Vervolgens hebben wij de verschillende symptomen besproken. Daarna zijn we ingegaan op de methodes om de diagnose officieel vast te stellen. Als laatste zijn wij ingegaan op de behandeling. Hopelijk ben je goed geïnformeerd dankzij dit artikel en weet je nu wat je te doen staat, mocht je vermoeden dat er sprake is van gruis in de blaas bij je kat.

  Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

  Voedingssupplementen voor mens en dier

  Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

  Zoekassistent

  Ik ben op zoek naar een product voor::
  Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

  Kennisbank artikelen