5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Gebitsverzorging bij honden

Als vleeseters hebben honden een sterk gebit nodig, waarmee ze vlees gemakkelijk van botten af kunnen krijgen en op kunnen peuzelen. Ook voor de gedomesticeerde hond is een goed functionerend gebit van groot belang om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit draagt namelijk weer bij aan de algehele gezondheid van een hond. Hoe ontwikkelt het gebit van honden zich en hoe kun jij bijdragen aan een optimale gebitverzorging voor jouw viervoeter?

Het gebit en de gebitsontwikkeling van honden

Honden zijn vleeseters en hebben kleine snijtanden in hun gebit om vlees van botten af te kunnen knagen. Door middel van een aantal scherpe hoektanden kan een prooi gegrepen worden en met de kiezen worden stukken vlees afgesneden. Drie weken na de geboorte wordt bij honden de basis gelegd voor hun tanden en kiezen met de melktanden. Het wisselen begint tussen de 13 en 21 weken oud, afhankelijk van het ras.

Gedurende de ontwikkeling van het gebit is het belangrijk om in de gaten te houden of de tanden zich op de juiste manier ontwikkelen en of het wisselen goed gaat. Bij een normaal hondengebit horen de onderste hoektanden bijvoorbeeld voor de bovenste hoektanden te staan. Als dit niet het geval is, of als er andere problemen in het gebit zijn ontstaan, kun je het beste een dierenarts raadplegen die eventueel bepaalde melkelementen kan trekken.

Witte tanden, roze tandvlees en frisse adem

Een gezond gebit is belangrijk voor honden, wat betekent dat de tanden wit zijn en het tandvlees roze. In dit geval heeft een hond ook een frisse adem. Toch heeft maar liefst 85 procent van de honden gebitsproblemen. De meest voorkomende problemen zijn:

  • Tandplak en tandsteen: Tandplak is een plakkerig laagje op de tanden van een hond waar bacteriën makkelijk in blijven hangen. Deze kunnen het glazuur van de tanden aantasten. Hard geworden tandplak heet tandsteen, wat leidt tot aanslag op de tanden en een slechte adem.
  • Tandvleesontsteking: Als tandplak of tandsteen onbehandeld blijft, kan het tandvlees ontstoken raken, waardoor het tandvlees kan gaan bloeden en opzwellen. Als ook dit niet behandeld wordt, kan zelfs de kaak aangetast worden. Dit leidt tevens tot blijvende schade aan het gebit.
  • Afwijkende stand van het gebit: Het komt ook weleens voor dat het gebit niet goed op elkaar aansluit, waardoor de tanden in het gehemelte prikken. Dit zorgt voor pijn en irritatie en vertraagt de groei van de kaak.
  • Achtergebleven melktanden: Hierbij blijft een melktand zitten in het gebit, terwijl er ook een volwassen tand doorkomt. Het gevolg is dat het volwassen gebit scheef groeit en in het gehemelte prikt.
Hoe verzorg je het gebit van je hond?

Om bovenstaande problemen te voorkomen, is een goede gebitverzorging voor je hond essentieel, waarvoor allerlei middelen beschikbaar zijn. Gebruik bijvoorbeeld een tandspray of gebitspray en zorg voor een gezond gebit en een frisse adem bij jouw viervoeter. Overigens is het ook belangrijk om een bezoekje te brengen aan de dierenarts om het gebit te laten controleren op een afwijkende stand en achtergebleven of afgebroken melktanden.

Gebitsproblemen bij honden voorkomen

Gebitsproblemen zijn erg vervelend en daarom is het belangrijk om deze bij honden te voorkomen, waarvoor een aantal manieren zijn.

1. Tandenpoetsen bij honden

Poets de tanden van je hond twee tot drie keer per week met een speciale tandenborstel en tandenpasta. Er bestaat zelfs mondwater voor honden. Het is belangrijk om hier vroeg mee te beginnen en gebruik nooit producten gemaakt voor mensen voor honden, omdat hier giftige stoffen in zitten.

2. Speciale voeding en snacks voor het gebit

Er bestaat ook gebitverzorgende voeding, zoals grotere en krokantere brokjes met extra natriumpolyfosfaat en zink om de vorming van tandplak en tandsteen te verminderen. Eucalyptus zorgt daarnaast voor een frisse adem en verwijdering van bacteriën in de mond. Je kunt voor je hond ook kauwsnacks kopen, welke het tandglazuur beschermen.

3. Speelgoed voor het tandvlees

Speelgoed kan tevens een bijdrage leveren aan de gebitsgezondheid. Er zijn bijvoorbeeld hondenspeeltjes gemaakt van stevig rubber die het tandvlees masseren en een goede doorbloeding stimuleren. Ook zijn er flostouwen en stoffen speelgoed beschikbaar voor het wegpoetsen van tandaanslag.

4. Tandspray of gebitspray

Tot slot kun je gebruikmaken van tandspray of gebitspray, zoals Sensi Dental Spray, wat het gebit van je hond effectief schoonhoudt. Sensi Dental Spray gaat namelijk tandplak tegen, voorkomt de vorming van tandsteen en zorgt voor een frisse adem. Daarnaast zorgt deze tandspray of gebitspray voor wittere tanden. Hierdoor vormt Sensi Dental Spray een uitstekend alternatief voor honden die niet van tandenborstels houden. En dat allemaal in een makkelijk doseerbare sprayflacon. Op deze manier is Sensi Dental Spray een onmisbare aanvulling op de gebitverzorging van jouw hond.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Bedankt voor uw aanmelding
Wat vinden onze klanten
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen