5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Verstopte anaalklieren bij honden

Anaalklieren bij honden herkennen en behandelen

Anaalklierproblemen kunnen zomaar optreden bij honden. Hoe kun je verstopte anaalklieren herkennen, behandelen en hierna voorkomen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over verstopte anaalklieren bij honden en hoe deze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Je ziet jouw hond natuurlijk het liefst een lang en gelukkig leven leiden.


Wat zijn de anaalklieren bij een hond

De anaalklieren bij honden en katten, ook wel anaalzakjes genoemd, bevinden zich tussen de inwendige en uitwendige sluitspier van de anus en monden via 2 kanaaltjes uit naast de anus. Je kunt ze vinden op '4 en 8 uur' ten opzichte van de anus. De anaalklieren bij honden legen zich normaal tijdens het ontlasten. Daarnaast kunnen ze zich ook legen in “paniek” omstandigheden, bijvoorbeeld in de spreekkamer van de dierenarts. Het kan regelmatig voorkomen dat de anaalklieren van de hond zich niet goed legen, ze raken dan verstopt en kunnen ontstoken raken.

Functie anaalklieren hond

In de anaalklieren van een hond is een vloeistof opgeslagen met een specifieke geur waarmee honden hun territorium afbakenen. Naast het afbakenen van het territorium tussen honden is de functie van deze vloeistof ook het op grote afstand terug kunnen vinden van de leefomgeving. Bij onze huisdieren is deze functie grotendeels verloren gegaan maar de anaalklieren zijn blijven bestaan.

Symptomen ontstoken anaalklier hond

Als de inhoud van de anaalklieren bij honden niet goed legen, dan ontstaat er vaak een donkerbruine/grijsbruine brij. Door de hierbij optredende irritatie gaat de hond of kat veel onder de staartbasis, buik, flank likken en bijten en/of met de achterhand over de grond schuren ("sleetje rijden"). Ook kan het rondom de anus pijnlijk en gevoelig worden voor de hond. Bij een doorgebroken anaalklierontsteking ontstaat er een open wondje onder de anus.

Ontstoken anaalklieren hond

Een ontsteking aan de anaalklieren van een hond is natuurlijk erg vervelend. Sommige honden hebben regelmatig ontstekingen aan de anaalklieren, andere honden hebben er nooit last van. Wanneer jouw hond last heeft van ontstoken anaalklieren zullen de volgende zaken opvallen. Er kan een abces vormen bij de anus van de hond, in dit geval is jouw hond dat ook echt ziek, de anaalklieren zijn hard, ontstoken en pijnlijk. Een hond met ontstoken anaalklieren heeft vaak ook koorts.

Chronische of acute ontstoken anaalklieren hond

Wanneer jouw hond regelmatig last heeft van ontstoken of verstopte anaalklieren mag je het een chronisch probleem noemen. Het verschil tussen acute en chronische ontstoken anaalklieren bij honden is niet groot. Wanneer jouw hond acuut last heeft van ontstoken anaalklieren of wanneer dit chronisch is, zijn de symptomen hetzelfde. Het verschil zit vooral in de frequentie waarop jouw hond last heeft van ontstoken anaalklieren. In beide gevallen is het noodzakelijk om de anaalklieren leeg te laten knijpen door de dierenarts. In het geval van ernstige chronische ontstoken anaalklieren kan de dierenarts ervoor kiezen om de anaalklieren van je hond te verwijderen.

Verstopte anaalklieren bij hond

Problemen met de anaalklieren kunnen verschillende oorzaken hebben, denk hierbij aan:

  • Voedingsverandering (te weinig vezels)
  • Diarree of te dunne ontlasting waardoor er te weinig druk ontstaat en de anaalzakjes niet automatisch legen tijdens de ontlasting
  • Chronische problemen met de darmen
  • Te veel aanmaak van het anaalkliervocht.
  • Een wormbesmetting
  • Verandering van de spierspanning van de sluitspier
  • Scheurtjes in de anaalzakjes, wat meestal een ontsteking tot gevolg heeft
Verstopte anaalklieren bij honden

Anaalklieren zijn vaak moeilijk te zien of te voelen. Dit komt doordat anaalklieren bij honden vaak zo klein zijn als een erwt. Mocht een anaalklier ontstoken of verstopt zijn zal deze beter zichtbaar zijn en kun je ze vaak goed voelen.

Diagnose ontstoken anaalklieren hond

In veel acute gevallen zal de hond tijdelijk last hebben van zijn anaalklieren. Vaak legen deze zichzelf, genezen eventuele wondjes en zal de jeuk langzaam verdwijnen. Heeft jouw hond hier toch meerdere dagen last van? Dan is het aan te raden om de dierenarts te raadplegen en de ontstoken anaalklieren van de hond leeg te laten knijpen. Wanneer de anaalklieren van jouw hond regelmatig ontstoken zijn en je praat over chronische ontstoken anaaklieren zal de dierenarts hier een diagnose in stellen.

Wat kan je je hond geven tegen verstopte anaalklieren?

In de meeste gevallen is het voldoende om de anaalklieren van de hond leeg te (laten) drukken. Ter ondersteuning kunt u natuurlijke supplementen gebruiken in combinatie met vezelrijk eten wanneer de hond ook last heeft van dunne ontlasting. Er zijn zeer goede resultaten bekend met natuurlijke voedingssupplementen op basis van Chinese kruiden. Deze voedingssupplementen kunnen dagelijks gegeven worden.

Ontstoken anaalklieren bij honden voorkomen

Het is belangrijk om de verstopte of ontstoken anaalklieren van je hond te laten behandelen door een dierenarts. Hij zal in de meeste gevallen de ontstoken anaalklieren voorzichtig leeg knijpen. Naast het inschakelen van de dierenarts wanneer jouw hond last heeft van ontstoken anaalklieren is het altijd goed om een volgende keer te voorkomen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het geven van natuurlijke voedingssupplementen op basis van Chinese kruiden een goede toevoeging om ontstoken of verstopte anaalklieren te voorkomen.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen