5.155 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Anaalklieren hond


Heeft mijn hond last van verstopte anaalklieren?

De anaalklieren bij honden en katten, ook wel anaalzakjes genoemd, bevinden zich tussen de inwendige en uitwendige sluitspier van de anus en monden via 2 kanaaltjes uit naast de anus. Je kunt ze vinden op '4 en 8 uur' ten op zichte van de anus. 

Deze anaalklieren bij honden is een vloeistof opgeslagen met een specifieke geur waarmee honden hun territorium afbakenen. Naast het afbakenen van het territorium tussen honden is de functie van de vloeistof ook het op grote afstand terug kunnen vinden van de leefomgeving. Bij onze huisdieren is deze functie grotendeels verloren gegaan. 

Wat zijn de anaalklieren?

De anaalklieren bij honden legen zich normaal tijdens het ontlasten. Daarnaast kunnen ze zich ook legen in “paniek” omstandigheden, bijvoorbeeld in de spreekkamer van de dierenarts. Het kan regelmatig voorkomen dat de anaalklieren van de hond zich niet goed legen, ze raken dus verstopt. 

Oorzaken van verstopte anaalklier bij honden

Problemen met de anaalklieren kunnen verschillende oorzaken hebben, denk hierbij aan:

  • Voedingsverandering (te weinig vezels)
  • Diarree of te dunne ontlasting waardoor er te weinig druk ontstaat en de anaalzakjes niet automatisch legen.
  • Chronische problemen met de darmen.
  • Te veel aanmaak van het anaalkliervocht. 
  • Een Wormbesmetting.
  • Verandering van de spierspanning van den sluitspier. 
  • Scheurtjes in de anaalzakjes, wat meestal een ontsteking tot gevolgh heeft. 

Hoe herken je anaalklier problemen bij honden

Als de inhoud van de anaalklieren bij honden niet goed legen, dan ontstaat er vaak een donkerbruine/grijsbruine brij. Door de hierbij optredende irritatie gaat de hond of kat veel onder de staartbasis, buik, flank likken en bijten en/of met de achterhand over de grond schuren ("sleetje rijden"). Ook kan het rondom de anus pijnlijk en gevoelig worden voor de hond. Bij een doorgebroken anaalklierontsteking ontstaat er een open wondje onder de anus.

Voedingssupplement bij verstopte anaalklieren

In de meeste gevallen is het voldoende de klieren leeg te drukken. Ter ondersteuning kunt u natuurlijke supplementen gebruiken in combinatie met vezelrijk eten wanneer de hond ook last heeft van dunne ontlasting. Er zijn zeer goede resultaten bekend met natuurlijke voedingssupplementen op basis van Chinese kruiden. Deze voedingssupplementen kunnen dagelijks gegeven woren. 

Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen