4.673 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Anaalklieren bij honden

Anaalklieren bij honden behandelen

Anaalklieren bij honden behandelen

De anaalklieren bij honden en katten, ook wel anaalzakjes genoemd, bevinden zich tussen de inwendige en uitwendige sluitspier van de anus en monden via 2 kanaaltjes uit naast de anus.

Deze  anaalklieren bij honden is een vloeistof opgeslagen met een specifieke geur waarmee honden hun territorium afbakenen. Naast het afbakenen van het territorium tussen honden is de functie van de vloeistof ook het op grote afstand terug kunnen vinden van de leefomgeving. Bij onze huisdieren is deze functie grotendeels verloren gegaan.

Wat is anaalklieren bij honden
De anaalklieren bij honden legen zich normaal tijdens het ontlasten. Daarnaast kunnen ze zich ook legen in “paniek” omstandigheden, bijvoorbeeld in de spreekkamer van de dierenarts. Het kan regelmatig voorkomen dat de anaalklieren van de hond zich niet goed legen.

Oorzaken van anaalklier problemen bij honden

Problemen met de anaalklieren kunnen verschillende oorzaken hebben, denk hierbij aan:

  • Voedingsverandering
  • Chronische problemen met de darmen
  • Een Wormbesmetting.

Hoe herken je anaalklier problemen bij honden
Als de inhoud van de anaalklieren bij honden niet goed legen, dan ontstaat er vaak een donkerbruine/grijsbruine brij. Door de hierbij optredende irritatie gaat de hond of kat veel onder de staartbasis, buik, flank likken en bijten en/of met de achterhand over de grond schuren ("sleetje rijden"). Ook kan het rondom de anus pijnlijk en gevoelig worden voor de hond. Bij een doorgebroken anaalklierontsteking ontstaat er een open wondje onder de anus.

Natuurlijke supplementen bij anaalklieren bij honden
In de meeste gevallen is het voldoende de klieren leeg te drukken. Ter ondersteuning kunt u natuurlijke supplementen gebruiken in combinatie met vezelrijk eten wanneer de hond ook last heeft van dunne ontlasting.

Kennisbank artikelen