5.268 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Constipatie bij honden


Constipatie bij honden herkennen en behandelen.

Honden poepen gemiddeld tussen de één tot vier keer per dag. Maar soms komt het voor dat je hond een dag helemaal niet poept. Over het algemeen is dat niet gelijk iets om je direct zorgen over te maken want verstopping ook wel constipatie of obstipatie genoemd, is bij honden een veel voorkomend spijsverteringsprobleem. De oorzaken van constipatie bijn honden zijn divers. Milde gevallen van obstipatie kun je soms oplossen met behulp van een behandeling met vezelrijk voedsel en meer vocht. Er zijn echter ook gevallen van verstopping waar medisch ingrijpen of een medische behandeling noodzakelijk kan zijn.

De darmwerking van je hond

Darmen nemen vocht en voedingsstoffen uit het hondenvoer op. De rest wordt naar de uitgang getransporteerd. Wanneer dit proces verstoord wordt, blijft het voer langer in de darmen en wordt er meer vocht opgenomen. Het resultaat is drogere en hardere poep. Wanneer een verstopping bij je hond langer duurt, kan de poep zich in de darmen gaan ophopen. Dat is niet alleen pijnlijk, maar kan ook gevaarlijk want je hond kan de giftige afvalstoffen niet meer op de normale manier kwijtraken.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van obstipatie bij honden?

 • Voeding
  Een slecht dieet is regelmatig de oorzaak van constipatie bij honden. Een dieet met te weinig vezels bijvoorbeeld kan leiden tot verstopping. Vezels zorgen er niet alleen voor dat de poep zacht blijft, maar dragen ook bij aan een gezonde werking van de darmen doordat ze de groei van ‘goede’ bacteriën stimuleren. Ook te veel calcium kan leiden tot verstopping, bijvoorbeeld door vaak te kluiven op een bot. Poep met veel calcium kun je herkennen aan de witte kleur van de harde ontlasting.
 • Onvoldoende beweging
  Wanneer je hond te weinig lichaamsbeweging krijgt, bewegen ook zijn darmen minder wat kan leiden tot een slechte stoelgang en obstipatie. Laat je hond daarom regelmatig uit en maak op z’n minst een keer per dag een echt lange wandeling.
 • Te weinig drinken
  Ook honden die te weinig drinken krijgen een moeilijk in beweging te krijgen harde stoelgang waardoor er eerder verstopping op zal treden.
 • Vreemd voorwerp
  Wanneer je hond een vreemd voorwerp binnen heeft gekregen bijvoorbeeld een plastic zakje, een sok of een dennenappel kan dat, wanneer het groot genoeg, vast komen te zitten in het maag-darmkanaal. Is dit het geval, dan zal je hond al gedeeltelijk verteerd voedsel gaan braken dat ruikt naar ontlasting. Dit is een alarmerend symptoom dat met spoed een behandeling vereist.
 • Honden op leeftijd
  Honden op leeftijd hebben sneller en vaker last van obstipatie. Deels wordt dit veroorzaakt doordat oudere honden vaak wat minder gaan drinken of minder willen bewegen door bijvoorbeeld pijnlijke of stijve gewrichten. Ook worden de spieren van oudere honden slapper. Je ziet een verslapping van de bekkenbodemspieren regelmatig voorkomen. Dat kun je herkennen aan het opbollen zijn kontje tijdens het poepen. Ook zal een oudere hond vaker medicijnen krijgen en sommige daarvan kunnen een verstopping veroorzaken.
 • Achterliggende aandoeningen bij verstopping
  Constipatie kan ook veroorzaakt worden door achterliggende aandoeningen zoals verstopte anaalzakjes, een vergrote prostaat of een tumor in het darmkanaal. Met name reuen die niet gecastreerd zijn krijgen nog wel een problemen met de prostaat. Een behandeling kan dan vaak noodzakelijk zijn.
Constipatie bij honden

Hoe kun je verstopping bij honden herkennen?

Wanneer je hond twee dagen achtereen geen stoelgang heeft, moet je alert worden. Dit zou constipatie kunnen betekenen. Ook aan andere symptomen kun je constipatie herkennen. Daarbij is het belangrijk om te letten op de ontlasting en het gedrag van je hond.

 • Is de poep hard en droog of heeft de ontlasting een afwijkende vorm? Zit er bloed en slijm bij?
 • Zit je hond te persen zonder resultaat of is het poepen minder dan normaal?
 • heeft je hond een dikker wordende buik, last van winderigheid, weinig eetlust en/of geeft hij over?

Heb je een teefje? Dan kan het soms moeilijk zijn om na te gaan waarop zij nu op poep of urine zit te persen. Kijk daarom of je hond wel normaal kan plassen.

Wat kun je zelf doen om constipatie bij je hond te voorkomen?

Verstopping kun je niet altijd voorkomen. Wat je wel voor je hond kunt doen is nat voer geven in plaats van droge brokken en niet te vaak een bot. Zorg daarnaast voor voldoende beweging en let erop dat je hond voldoende drinkt.

Wanneer naar de dierenarts voor constipatie?

Constipatie bij honden is iets wat je goed in de gaten moet houden. Wanneer je de poepgewoonte van je hond goed kent, weet je zelf wanneer er iets mis is. Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Beter een keer te veel dan te weinig. 

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen