5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Prostaat problemen bij honden

Prostaatproblemen bij honden, symptomen, oorzaken en behandelen

Bij mannetjes honden, oftewel reuen, is de prostaat een belangrijk onderdeel van het voortplantingssysteem door prostaatvocht te produceren. Diverse problemen kunnen ontstaan met deze klier, zoals een vergrote prostaat en moeite met plassen, wat een effect heeft op de gezondheid van een hond. Daarom is het belangrijk om de symptomen te herkennen om de juiste diagnose te stellen en behandeling te starten. Wat moet jij weten over prostaatproblemen bij honden?
 


Werking van de prostaat bij honden

De prostaat vormt een klier achter de blaas en om de urinebuis van reuen heen. Het maakt onderdeel uit van hun voortplantingssysteem doordat het prostaatvocht produceert en de zaadproductie reguleert via hormonen, zoals testosteron. Bij een zaadlozing worden geproduceerde zaadcellen naar de prostaat geleid, waar ze vermengd worden met prostaatvocht. Door deze vermenging ontstaat sperma, wat het eindproduct van een zaadlozing is. Prostaatvocht verhoogt de levensvatbaarheid van de zaadcellen, waardoor de kans op een bevruchting groter wordt. De prostaat trekt tevens samen bij een zaadlozing, waardoor sperma via de plasbuis naar buiten wordt geperst. Ook de blaashals wordt samengetrokken, waardoor sperma niet in de blaas terecht kan komen.

Verschillende soorten prostaatklachten bij honden

1. Benigne prostaathyperplasie (BPH)

Een van de meest voorkomende prostaatklachten is benigne prostaathyperplasie, wat bij niet-gecastreerde reuen voorkomt. Het wordt ook wel goedaardige prostaatvergroting genoemd en meer dan tachtig procent van de niet-gecastreerde reuen ouder dan vijf jaar krijgt last van een vergrote prostaat. Deze aandoening kan overigens ook de ontwikkeling van andere prostaatproblemen bevorderen, zoals prostatitis. Het gaat om een goedaardige prostaat aandoening, maar kan wel voor fysieke prostaatklachten zorgen, zoals moeite met plassen.

2. Prostatitis bij honden

Een andere prostaat aandoening is prostatitis, oftewel een prostaatontsteking, wat zowel acuut als chronisch kan zijn. Van prostatitis worden honden doorgaans vrij ziek en er kunnen abcessen ontstaan in de prostaat. Vaak worden er ontstekingsremmers en antibiotica gegeven, soms ook langdurig in het geval van chronische ontstekingen.

3. Prostaatcysten

Cysten zijn holten die met vocht gevuld zijn en kunnen de oorzaak zijn van prostaatklachten bij een hond. Vaak zijn deze cysten goedaardig, waarbij ze worden afgetapt of operatief worden verwijderd.

4. Prostaattumoren bij honden

Ten slotte kunnen honden last krijgen van prostaatkanker, wat in weinig gevallen voorkomt bij oude, gecastreerde honden. Deze tumoren in de prostaat zijn kwaadaardig en kunnen uitzaaien. In dit geval is er vaak geen behandeling meer mogelijk.

Symptomen en diagnose van prostaatproblemen bij honden

Symptomen van prostaatproblemen bij een hond uiten zich in de vorm van urinewegproblemen, zoals bloed plassen, slecht kunnen plassen, uitvloei uit de penis en maag-darmproblemen. In sommige gevallen is de ontlasting door druk op de endeldarm afgeplat en een hond kan stijf lopen door de prostaat pijn. Soms willen honden zelfs helemaal niet meer lopen. Met behulp van de volgende methode wordt een diagnose gesteld:

Prostaat problemen bij honden
  • Echografie. Hiermee kan de grootte, vorm en structuur van de prostaatklier bij een hond beoordeeld worden, waardoor bijvoorbeeld onderscheid gemaakt wordt tussen abcessen en cysten. Ook kan er zo een biopt genomen worden en bacteriën kunnen worden herkend in de prostaat.
  • Röntgenfoto. Dit is een andere vorm van beeldvorming en wordt gebruikt om dezelfde redenen als echografie. Echter, het is minder gevoelig dan echografie.
  • Rectale palpatie. Dit vormt lichamelijk onderzoek, waarbij de endeldarm en prostaat van een hond worden onderzocht op gevoeligheid, grootte en symmetrie.
  • Sperma afname. Tot slot wordt dit gedaan om informatie over bacteriën en cellen te verkrijgen.
    BPH, oftewel een vergrote prostaat, kun je op diverse manieren laten behandelen bij een hond. Er zijn bijvoorbeeld speciale medicijnen die voor een bepaalde periode ingenomen moeten worden.

Een vergrote prostaat bij honden behandelen

Medicijnen kunnen zorgen voor een verminderde grootte van de prostaat, waardoor ook de symptomen van prostaatproblemen bij een hond zullen verdwijnen. Vaak zijn zulk soort medicijnen makkelijk toe te dienen en niet-invasief, met een behoud van de reproductieve functie. Er zijn ook allerlei natuurlijke alternatieven op de markt welke zeer goed kunnen helpen. Denk is aan een natuurlijk supplement op basis van Chinese kruiden. In het geval van een blaasontsteking wordt er ook wel antibiotica toegediend of een kruiden supplement als je het op een natuurlijke manier wilt behandelen. 

Wat ook veel gedaan wordt, is reuen chirurgisch of chemisch castreren. Dit verkleint de invloed van testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, op de prostaatfunctie. Uiteindelijk heeft dit als resultaat dat de prostaat van de hond slinkt. Het effect van een castratie is definitief, wat betekent dat ook een reu zich niet meer kan voortplanten. Toch is het op de lange termijn vaak de beste behandeling, omdat klachten vrijwel nooit meer terugkomen.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen