5.134 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Incontinentie bij honden

 

Is mijn hond incontinent?

Net als bij katten, kan ook een hond incontinent zijn. Dat is vervelend voor zowel de baas als de hond. Het is in dat geval belangrijk om de oorzaak te achterhalen, er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom de hond urine verliest. Is er sprake van het passief of onbewust verliezen van urine, dan hebben we het over incontinentie. Gaat het om een bewuste actie van de hond, dan is er vaak wat anders aan de hand. Het goede nieuws is dat er vaak goede oplossingen mogelijk zijn zodat het urineverlies tot een minimum kan worden beperkt.

Passief urineverlies door honden

Al het gaat om het lekken van urine, dan zie je dit vaak als de hond moet blaffen, hoesten of zelfs tijdens de slaap. In dat laatste geval zie je een natte plek in de mand van de hond of op zijn of haar dekentje. De hoeveelheid urine die de hond verliest kan per dag verschillen. In algemene zin kan je aan vier veel voorkomende oorzaken denken bij plasproblemen bij de hond:

  • Een slechte aansluiting van de blaas op de urinewegen. In veel gevallen is dit een aangeboren afwijking.
  • Een prikkelbare blaas. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals de aanwezigheid van een tumor. Andere verklaringen zijn bijvoorbeeld een (blaas)ontsteking of blaasstenen.
  • Een minder goed functionerende kringspier. In sommige gevallen is dit aangeboren, maar het kan ook een gevolg zijn van een sterilisatie of een castratie.
  • Een verlamde of zwakke blaas. Veelal wordt dit veroorzaakt door een aanrijding, maar ook als de hond zijn of haar blaas niet regelmatig kan legen, kan leiden tot het spontane verlies van urine.

In huis plassen door de hond

Het bewust verliezen van urine, bijvoorbeeld in huis, duidt vaak op een medische reden. De hond neemt dan een plashouding aan en laat wat urine lopen. In sommige gevallen geeft de hond aan dat hij of zij het echt niet langer kan ophouden, maar vaak is er meer aan de hand. Zo kan een onbehandelde blaasontsteking ervoor zorgen dat de hond in huis plast en vaak zijn dit kleine plasjes. De hond urineert dan ook vaker dan normaal. Dit komt overigens vaker voor bij teven dan bij reuen. Een andere medische verklaring is de aanwezigheid van kristallen of stenen in de blaas van de hond. Het gebeurt zelden dat de hond binnenshuis zijn of haar volledige blaas leegt. Is dat wel het geval, dan duidt dit in de meeste gevallen op gedragsproblemen.

Incontinentie bij honden

Vind je na het wakker worden een natte plek in de mand van de hond of op het kleedje, dan is dat vaak een teken van passief urineverlies of incontinentie. Ook als de hond tijdens de dagelijkse wandeling vaker plast dan normaal, kan dit duiden op incontinentie. Dit is vrij eenvoudig te herkennen doordat de vacht aan de achterkant verkleurt. In veel gevallen zorgt dit ook voor een onaangename geur, bovendien kan deze vorm van incontinentie zorgen voor irritatie van de vulva bij teven. In de meeste gevallen is er dan sprake van een kringspier die minder goed functioneert. Dit is vaak het geval bij wat oudere teven nadat ze zijn gesteriliseerd. Door deze behandeling produceert het lichaam van de hond geen oestrogeen meer.

Incontinentie bij honden is niet altijd het gevolg van ouderdom, bepaalde hondenrassen hebben juist een groter risico om incontinent te worden. Dit is vooral het geval bij de boxer, maar ook andere rassen zoals de rottweiler en de poedel staan hier bekend om. Ook de leeftijd van de hond ten tijde van een sterilisatie kan bepalend zijn voor het ontwikkelen van incontinentie. Laat je de hond behandelen voordat ze de eerste loopsheid heeft gehad, dan is de kans op incontinentie een stuk groter. Aan de andere kant speelt de gezondheid van de hond ook een grote rol. Zo lopen honden met overgewicht een groter risico. Het gewicht zorgt dan voor extra druk op de blaas waardoor deze eerder vol raakt. Als een jonge hond of pup last heeft van passief urineverlies, dan duidt dit vaak op een aangeboren afwijking.

Verschillende oplossingen

Om het passief urineverlies te verhelpen zijn een aantal opties beschikbaar. Voor het beste resultaat is het belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen. Dat wil overigens niet zeggen dat elke methode toepasbaar is. Als er bijvoorbeeld sprake is van een kwaadaardige tumor, dan zal een gewone behandeling vaak niet mogelijk zijn. Het alternatief is dan een ondersteunende behandeling om het ongemak tot een minimum te beperken. In alle andere gevallen zijn de volgende opties vaak zeer succesvol:

  • Toediening van medicatie of supplementen
  • Het uitvoeren van een kijkoperatie
  • Een hersteloperatie

Behandeling met medicijnen of supplementen

Indien de dierenarts heeft geconstateerd dat een behandeling met medicatie de meeste kans op slagen heeft, dan kun je vaak je hond al direct na het consult meenemen. Voor het gebruik van de medicatie of een supplement krijg je dan duidelijke aanwijzingen mee. Dit is met name het geval als het gaat om eenvoudig te behandelen problemen zoals een blaasontsteking of een blaasverlamming. Ook bij een slecht werkende sluitspier of kringspier kan medicatie of een voedingssupplement worden gegeven.

Behandeling via een kijkoperatie

Indien de dierenarts een slecht werkende sluitspier heeft geconstateerd, kan er gekozen worden voor een kijkoperatie. De arts brengt dan een opvulmiddel aan (Bulkamid) onder het slijmvlies. Het voordeel van deze behandeling is dat de sluitspier van de hond makkelijker de urinebuis kan afsluiten zodat het verlies van urine aanzienlijk wordt beperkt.

Behandeling via een operatie

Andere veel voorkomende oorzaken van passief urineverlies zoals een verkeerd aangelegde urineleider, maar ook blaasstenen en tumoren kunnen operatief behandeld worden. Het doel van zo’n operatie is het wegnemen van de oorzaak. Blaasstenen en tumoren worden dan verwijderd en bij een verkeerd aangelegde urineleider wordt dit gecorrigeerd. Na de operatie is het verstandig om de hond regelmatig te laten controleren door de dierenarts. Indien er sprake is van blaasstenen, dan kan de arts een speciaal dieet voorschrijven.

Vermoed je zelf dat je hond last heeft van blaasstenen, wacht dan niet te lang met een bezoek aan de dierenarts. Als een blaassteen de urinebuis zou blokkeren is een spoedoperatie noodzakelijk. Zonder tijdig ingrijpen verslechterd de toestand van je viervoeter snel en kan deze zelfs binnen 24 uur komen te overlijden. Als je merkt dat je hond wel wil plassen, maar geen urine deponeert, ga dan direct naar de dierenarts.

Tips bij urineverlies hond

  • Heb je een afspraak met de dierenarts, denk er dan aan om de urine van je hond mee te nemen. Deze kan de arts dan onderzoeken.
  • Verlies de hond urine, straf deze dan niet. In veel gevallen kan de hond er niks aan doen.
  • Zorg dat de hond altijd vers water heeft. Je voorkomt daarmee uitdroging als er sprake is van een onderliggende ziekte.

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen