5.090 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Blaasontsteking bij honden


Heeft mijn hond een blaasontsteking?

Honden kunnen verschillende problemen krijgen. Sommige lichamelijke klachten zijn bijna niet te zien, maar er zijn ook symptomen die jou direct op kunnen vallen. Zo ook bij een blaasontsteking. Deze klacht kan voor veel irritaties gaan zorgen. Het is wel een van de meest voorkomende klachten waarmee hondeneigenaren naar de dierenarts gaan. Daarbij is het ook vrij eenvoudig te behandelen. Als hondeneigenaar moet je er wel op letten dat jouw viervoeter zichzelf blijft. Indien dit niet het geval is, kun je het beste een afspraak maken bij de dierenarts. Maar waar kun je allemaal op gaan letten?

Dit is een blaasontsteking bij een hond

Honden hebben een bepaalde routine als het gaat om plassen. Als hier verandering in komt en de viervoeter plast vaker dan normaal en in kleine beetjes, kan dit duiden op een blaasontsteking. Net als bij mensen gaat het om een geïrriteerde blaaswand. Dit komt vaak door bacteriële infecties en blaasstenen. Ook kunnen poliepen, tumoren en een afwijkende anatomie van de blaas de oorzaak zijn van de problemen. Voordat er daarom tot een behandeling overgegaan wordt, zal er altijd gekeken worden wat de daadwerkelijke oorzaak is, zodat er gerichter behandeld kan gaan worden en het op een later moment niet meer terugkomt.

De bacteriën die de blaasontsteking kunnen veroorzaken zitten altijd in het lichaam van de viervoeter. Tijdens een ontsteking zullen de bacteriën die rond de geslachtsorganen zitten opklimmen via de plasbuis naar de blaas. Dit zorgt voor de geïrriteerde blaaswand en kan ervoor zorgen dat jouw viervoeter de symptomen gaat veroorzaken. Echter zijn er ook andere ontstekingen die op kunnen treden. Daarom moeten de symptomen goed onderzocht zijn voordat er een daadwerkelijke diagnose gesteld wordt. Ook zijn er aangepaste behandelingen nodig op dit gebied.

De symptomen van blaasontsteking bij honden

Een ontsteking aan de blaas heeft een groot aantal symptomen waar je naar kunt kijken. Sommige symptomen zijn echter sneller te ontdekken dan anderen. Het is daarom altijd goed om bij veranderingen in het plasgedrag van de viervoeter te bekijken of er andere symptomen zijn die op dit verschijnsel kunnen duiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn of ongemakken, bloed in de urine, troebele urine of persen op een lege blaas. Indien er naast bloedplassen symptomen als koorts, een slechte eetlust en sloomheid zijn, kan het juist weer duiden op bloedstollingsproblemen.

Vooral bij een reu kan het al snel op gaan vallen als er veranderingen in het plasgedrag zijn. Als een reu blijft persen en er niets uitkomt, is het belangrijk dat je direct de dierenarts belt, zodat de behandeling gestart kan worden. De urineweg is in dit geval vaak geblokkeerd door bijvoorbeeld blaasstenen. Deze situatie kan levensbedreigend zijn en moet daarom zal daarom snel behandeld moeten worden. Dit houdt echter niet in dat het bij teven geen problemen zal gaan geven als er een blaasontsteking optreedt.

Kortom, dit zijn de symptomen van een blaasontsteking bij honden;

  • Moeite met plassen en/of pijn bij het plassen
  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Binnenshuis plassen
  • Bloed in de urine
  • Troebele urine
  • Sterk ruikende urine

Het vaststellen van blaasontsteking

Een diagnose op het gebied van een ontsteking aan de blaas kan door een dierenarts snel vastgesteld worden. Echter zullen ook andere lichamelijke klachten vastgesteld moeten worden, omdat deze vaak ten grondslag liggen van de ontsteking. Een dierenarts zal daarom ook achterliggende oorzaken gaan zoeken, zodat de juiste behandeling gegeven kan worden. Hiervoor is er eerst een anamnese. Dit voorgesprek moet aantonen wat de wijze van plassen van de viervoeter is. Dit geeft vaak al veel informatie. Moeite met plassen en incontinentie zijn bijvoorbeeld twee totaal verschillende zaken. Ook voelt de dierenarts aan de buik, en dan met name bij de nieren en blaas.

De diagnose zelf kan alleen gesteld worden door een goed urineonderzoek. Deze urine moet altijd vers zijn. Je moet er daarom voor zorgen dat het niet ouder dan 2 tot 4 uur voor het onderzoek genomen is. Het monster zal dan onder de microscoop bekeken worden. Hierbij wordt gezocht naar afwijkingen die binnen de diagnose passen. In veel gevallen zijn er ook nog andere onderzoeken nodig. Het vervolgonderzoek kan in verschillende varianten komen, waaronder een urinekweek, een röntgenfoto of echo. De urinekweek wordt door middel van een blaaspunctie genomen en zal uitwijken of er bacteriën in de urine zitten.

Indien de bacteriën niet in de urine te vinden zijn, zal er naar een andere oorzaak gekeken moeten worden. Dit gebeurt door middel van de röntgenfoto of echo. Deze kunnen de blaasstenen opsporen en bijvoorbeeld ook de blaaswand in beeld brengen om te kijken of er poliepen of tumoren te vinden zijn. Doordat alles zo goed mogelijk bekeken wordt, zal de behandeling gerichter uitgevoerd worden en weet jij ook waar je aan toe bent met jouw huisdier. Het is daarom altijd aan te raden om een grondig onderzoek te doen naar de blaas en de algehele gezondheid van jouw hond.

Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen