5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Blaasontsteking bij honden

Blaasontsteking bij honden herkennen en behandelen

Honden kunnen verschillende problemen krijgen. Sommige lichamelijke klachten zijn lastig te herkennen, al zijn er genoeg symptomen die jou wel direct op kunnen vallen. Ook wanneer jouw hond last heeft van een blaasontsteking. Klachten die honden kunnen hebben tijdens een blaasontsteking kunnen voor veel irritaties zorgen. Wel is een blaasontsteking bij honden de meest voorkomende klacht waarmee hondeneigenaren naar de dierenarts gaan. In dit artikel lees je waar je zelf op kunt letten en hoe je jouw hond met een blaasontsteking kunt helpen.


Wat is een blaasontsteking bij honden?

Honden hebben een bepaalde routine als het om plassen gaat. Wanneer hier verandering in komt en jouw hond plast vaker dan normaal en in kleine hoeveelheden, kan dit duiden op een blaasontsteking. Net als bij mensen gaat het om een geïrriteerde blaaswand. Dit komt vaak door bacteriële infecties en blaasstenen. Ook kunnen poliepen, tumoren en een afwijkende anatomie van de blaas de oorzaak zijn van de problemen.Voordat er tot een behandeling wordt overgegaan zal er gekeken worden naar wat daadwerkelijk de oorzaak kan zijn. Op deze manier kan er gerichter behandeld worden en er eventueel voor zorgen dat het niet vaker terugkomt.

De bacteriën die een blaasontsteking bij honden kunnen veroorzaken, zitten altijd in het lichaam van een hond. Tijdens een ontsteking zullen de bacteriën die rond de geslachtsorganen zitten zichzelf via de plasbuis naar de blaas omhoog werken. Dit zorgt voor een geïrriteerde blaaswand en kan ervoor zorgen dat jouw hond de symptomen van een blaasontsteking vertoont.

Urineweginfectie bij honden

Urinewegen zijn een systeem in het lichaam van je hond dat ervoor zorgt dat overtollig vocht en afvalstoffen worden verwijdert. Dit systeem werkt precies hetzelfde bij zowel mensen als honden. Bovendien zijn er bij honden verschillen tussen reuen en teven, vanwege het verschillende "ontwerp" van de voortplantingsorganen. Een urineweginfectie komt bij honden regelmatig voor.

Blaasontsteking die steeds terugkeert

Wanneer jouw hond drie keer per jaar of twee keer (of vaker) per zes maanden last van een blaasontsteking? Dan spreken we over chronische blaasontsteking bij honden. Bij honden kennen we twee verschillende soorten varianten van chronische blaasontsteking: blaasontsteking herinfectie en de blaasontsteking herhaling.

Wat zijn de verschijnselen van een blaasontsteking bij honden?

Een ontsteking aan de blaas heeft een groot aantal symptomen waar je op kunt letten. Sommige symptomen van een blaasontsteking bij honden zijn sneller te ontdekken dan andere. Het is daarom goed om veranderingen in het plasgedrag van jouw hond in de gaten te houden. Houd ook andere symptomen die op een blaasontsteking kunnen duiden goed in de gaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijn of ongemakken, bloed in de urine, troebele urine of persen op een lege blaas. Indien er naast bloedplassen symptomen als koorts, een slechte eetlust en sloomheid zijn, kan het juist weer duiden op bloedstollingsproblemen.

Vooral bij een reu kan het snel opvallen als er veranderingen in het plasgedrag zijn. Wanneer een reu blijft persen en er niets uitkomt, is het belangrijk om direct de dierenarts te bellen, zodat er zo snel mogelijk een behandeling gestart kan worden. De urineweg is in zulke gevallen vaak geblokkeerd door bijvoorbeeld blaasstenen. Deze situatie kan levensbedreigend zijn en moet daarom ook snel behandeld worden. Dit houdt niet in dat bij een teef geen problemen ontstaan wanneer er een blaasontsteking optreedt.

Kortom, dit zijn de symptomen van een blaasontsteking bij honden;

  • Moeite met plassen en/of pijn bij het plassen
  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Binnenshuis plassen
  • Bloed in de urine
  • Troebele urine
  • Sterk ruikende urine
Blaasontsteking bij honden

Hond doet veel kleine plasjes

Wanneer je hond veel kleine plasjes binnen of buitenshuis doet, kan het zomaar zijn dat hij last heeft van een blaasontsteking. Veel kleine plasjes doen is een van de symptomen van een blaas- of urineweginfectie.

Mijn hond plast bloed

Pijn bij plassen, vaak plassen en bloed bij de urine zijn de drie meest voorkomende symptomen van blaasontsteking bij honden. Wanneer jouw hond na het gebruik van antibiotica nog steeds klachten heeft of de klachten binnen een half jaar terugkeren is het raadzaam om een uitgebreider onderzoek te laten doen.

Hoe voorkom je een blaasontsteking bij je hond?

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat jouw hond geen last krijgt van een blaasontsteking. Naast het feit dat dit bij alle viervoeters wel eens voor kan komen, kun je er natuurlijk op voorhand al voor zorgen dat de kans kleiner wordt. Een blaasontsteking is ongemakkelijk en pijnlijk en kunnen ergere gezondheidsproblemen veroorzaken. Hieronder vind je een aantal tips waarmee je de kans op een blaasontsteking bij jouw hond kleiner kunt maken.

  • Zorg ervoor dat ze regelmatig buiten hun behoefte kunnen doen.
  • Daarnaast is het belangrijk dat je hond altijd schoon drinkwater heeft.
  • Wanneer je weet dat jouw hond een verhoogde kans heeft op een blaasontsteking kun je speciaal dieetvoeding aanschaffen.
  • Daarnaast is een dieet ook raadzaam wanneer jouw hond vaker last heeft van een blaasontsteking.
  • Zorg voor een schoon achterwerk, vooral bij teefjes.

Blaasontsteking behandelen bij een hond

Het is voor elke hond belangrijk om regelmatig te kunnen plassen. Wanneer je jouw hond deze mogelijkheid regelmatig geeft, is de kans op een blaasontsteking kleiner. Daarnaast is vers drinkwater hierbij ook erg belangrijk. Je kunt er ook voor kiezen om medicatie of dieet voeding te geven aan jouw hond die (regelmatig) een blaasontsteking heeft. Daarnaast zijn er ook hondenrassen die een verhoogd risico hebben op blaasgruis of urinestenen. In dit geval kun je ervoor kiezen om jouw hond elke dag een blaas supplement te geven. Deze supplementen bevatten een mix van Chinese kruiden voor blaas en nieren.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen