5.812 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Obstipatie bij katten


Wat is obstipatie bij katten?

Het liefst wil je dat je kat één keer per dag poept, maar dit gebeurt niet altijd. Obstipatie komt helaas regelmatig voor bij katten en kan zowel een acuut als een chronisch probleem zijn. Wanneer katten hun ontlasting moeilijk en in harde en droge stukjes slechts beetje bij beetje kwijtraken, spreken we eerst nog van constipatie. Lukt het helemaal niet meer om te poepen, dan spreken we van obstipatie. Dit ontstaat wanneer er langere tijd ontlasting in de dikke darm blijft zitten. Omdat in de dikke darm vocht wordt onttrokken aan de ontlasting, droogt de ontlasting op en ontstaat er een substantie die alsmaar groter en harder wordt en een verstopping veroorzaakt. De darmwand wordt steeds verder opgerekt en slapper, waardoor de spier- en zenuwvezels in de darmwand beschadigd raken. Dit is problematisch, omdat deze vezels zorgen voor de samentrekkingen die de ontlasting naar buiten persen. Het onvermogen om te kunnen poepen door een verstopping is pijnlijk heeft een grote invloed op de algehele gezondheid van je kat. Het is dan ook belangrijk een behandeling te starten.

Heeft mijn kat last van obstipatie?

Het kan lastig zijn om goed zicht te houden op de ontlasting van je kat, omdat ze soms buiten poepen of je er meerdere hebt. Vaak duurt het daarom even voordat obstipatie wordt opgemerkt. Behalve aan een harde, droge en verminderde hoeveelheid of het uitblijven van ontlasting kun je echter ook aan andere dingen merken dat je kat misschien last heeft van een verstopping:

  • Vaak naar de kattenbak gaan en lang in de houding om te poepen zitten;
  • Je kat probeert hard te persen, maar er komt weinig tot niks uit;
  • Miauwen, blazen of schreeuwen van de pijn;
  • Likken aan de achterkant;
  • Uitpuiling van de anus;
  • Je kat is slomer dan anders en lijkt niet fit;
  • Slechte eetlust;
  • Wegkruipen;
  • Optillen of de buik aanraken is pijnlijk;
  • Je kat loopt raar, alsof er iets mis is met de heupen;
  • Braken en uitdroging;
  • Sliertjes bloed of donker gekleurde vloeistof bij de ontlasting.

Wat zijn mogelijke oorzaken van obstipatie bij katten?

Over het algemeen geldt dat obstipatie vaker voorkomt bij katten op leeftijd, katten met overgewicht, katten die weinig in beweging zijn en bij soorten als de Siamees. Daarnaast kun je letten op een aantal oorzaken in de basisverzorging. Zo kan eenzijdige voeding of voeding die niet de juiste hoeveelheid vezels bevat zorgen voor een verstopping, net als een tekort aan kalium of een teveel aan calcium in het bloed. Het is ook belangrijk om aandacht te hebben voor het drinkgedrag: katten hebben de neiging weinig te drinken, waardoor de ontlasting in de darm kan indrogen en hard kan worden. Dit kan ook gebeuren wanneer ze teveel vocht verliezen. Katten houden van een schone kattenbak, kunnen kieskeurig zijn wat betreft de kattenbakkorrels en herinneren het zich als ze een nare ervaring hebben gehad met of bij de kattenbak. Hierdoor kunnen ze de kattenbak vermijden en te lang niet poepen waardoor de ontlasting ook indroogt in de darm en er een verstopping ontstaat. Katten kunnen de ontlasting ook te lang ophouden als ze bij de kattenbak worden weggejaagd door een ander dier of door een kind, als ze stress ervaren door een geboorte, een nieuw dier in huis, een verbouwing, een verhuizing of een te drukke kattenbakplek of als ze pijn hebben aan bijvoorbeeld hun gewrichten, rug of achterkant.

Obstipatie bij katten

Tot slot bestaan er nog een aantal specifiekere oorzaken van verstopping:

  • Een te snel werkende schildklier;
  • Een neurologisch probleem (zenuwprobleem);
  • Feline dysautonomie of het syndroom van Key-Gaskell;
  • Obstructie (belemmering) door een vernauwing in de dikke darm of de bekkendoorgang;
  • Een perineale hernia.

Welke behandeling past bij obstipatie bij katten?

Als je vermoedt dat je kat last heeft van een verstopping, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Hoe de behandeling er precies uitziet is afhankelijk van de oorzaak van de verstopping. Om die te achterhalen zal de dierenarts een lichamelijk onderzoek doen en foto's maken. Vervolgens wordt gekeken hoe de ontlasting zacht gemaakt en verwijderd kan worden. Als je kat is uitgedroogd, zal er een infuus met vocht en mineralen worden aangelegd. De behandeling richt zich vervolgens op preventie. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je kat andere voeding nodig heeft.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen