5.711 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Jeuk bij katten

Jeuk bij katten herkennen en behandelen

Huid- en jeukklachten zijn veel voorkomend bij katten en kunnen, hoewel het er misschien onschuldig uitziet, op erge problemen wijzen. Katten zijn erg gevoelig en door veranderingen in de omgeving kunnen ze veel stress ervaren. Dit uit zich in overmatig wassen, met huid- en vachtproblemen als gevolg. Hierdoor gaat je poes of kater zich uiteindelijk krabben. Waarom hebben katten jeuk en wat is de ideale behandeling hiervoor?
 

 

Kat heeft jeuk, wat te doen?

Katten met jeuk gaan zichzelf in eerste instantie overmatig wassen, wat de eigenaar misschien helemaal niet opvalt. Pas wanneer je kater of poes wondjes en kale plekken krijgt, wordt het probleem serieuzer van aard. Dit kan gepaard gaan met katten die zichzelf bijten en krabben. Jeuk kun je niet onderschatten, omdat het het welzijn van je poes bedreigt. Het wordt door verschillende zaken veroorzaakt, zoals vlooien en parasieten, maar ook allergieën kunnen een rol spelen. De vachtverzorging van een poes of kater mag nooit buitensporig hoog zijn, dus in dit geval is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Oorzaken van jeuk bij katten

Globaal gezien delen we de oorzaken van jeuk bij katten op in drie categorieën.

1. Jeuk door allergie bij katten

Krabben door jeuk bij een poes of kater kan allereerst door een allergie veroorzaakt worden. Katten kunnen bijvoorbeeld allergisch zijn voor bepaald voedsel, vlooien of omgevingsallergenen, waar hun immuunsysteem dan heftig op reageert. Dit veroorzaakt irritatie op de huid, wat lijdt tot jeuk. Onder andere huisstofmijt of graszaden kunnen zo'n reactie opwekken of bepaalde voeding. Hierbij worden immuunresponscellen onterecht geactiveerd, wat lijdt tot huidirritatie.

2. Jeuk door huidproblemen kat

Een ander veel voorkomend probleem is met de huid van katten, waarbij ze zichzelf ook veel krabben door jeuk. Dit kan door een schimmelinfectie gebeuren, die via een verwonding de huid van een poes of kater binnendringt. Hierbij irriteert het de buitenste laag van de huid. Een kat kan ook last krijgen van acne, wat jeuk veroorzaakt en rode, ontstoken wondjes achterlaat, vaak op de kin van een poes of kater.

Tevens kan de vacht van een kat er slecht uitzien, wat vaak door een slechte voeding ontstaat en gepaard gaat met jeuk. Als de voeding van je poes bijvoorbeeld niet voldoende omega 3-vetzuren en vitamines bevat, kan de huid vocht niet goed vasthouden. Hierdoor raakt de huid uitgedroogd, waarna het gaat schilferen en een kat last krijgt van jeuk. De vacht van een kat kan ook vuil worden als je poes of kater veel naar buiten gaat, waardoor je kat zich overmatig gaat likken.

3. Jeuk door parasieten bij katten

Tot slot kan je kat een parasitaire infectie opgelopen hebben, wat een reactie uitlokt. Er zijn meestal geen duidelijke tekens van parasieten, maar als je kater of poes er overgevoelig voor is, kan het jeuk veroorzaken. Vlooien komen het meeste bij katten voor, waarnaast schurft en mijt extreme jeuk kunnen veroorzaken. Dit gebeurt vooral op het voorhoofd en bij de oren van een kat.

Jeuk bij katten

Jeuk bij katten behandelen: wat kun je doen?

Voor het geven van de juiste behandeling is het belangrijk om de oorzaak van jeuk bij je kat te achterhalen. Er zijn wel een aantal algemene adviezen die je kunt opvolgen voor de behandeling van jeuk bij katten:

  • Geef geen extraatjes, zoals snoepjes, kaas en tafelresten, omdat hierdoor een eventuele allergie in stand gehouden kan worden.
  • Verdeel de voeding van je kat over meerdere kleinere maaltijden om een overgevoeligheidsreactie te vermijden.
  • Geef je kat apart eten van andere huisdieren, zodat je poes of kater niet van andere voeding mee eet.
  • Beperk zo nodig het bezoek aan buiten voor je kat, zodat hij of zij niet ergens anders op zoek gaat naar eten.
  • Maak voor de behandeling een foto van vacht- en huidproblemen om het resultaat gemakkelijk te volgen.
  • Bewaar voeding in een droge, koele omgeving ter bevordering van de kwaliteit.

Om de weerstand van je kat te versterken en problemen met de huid te behandelen, kun je ook een supplement bijvoeren. Een supplement dat goed werkt bij huidklachten is bijvoorbeeld een natuurlijk middel gebaseerd op Chinese kruiden. Zo'n jeuk supplement voedt de huid (van binnenuit) en feeft weer glans aan het haar en vacht. Tevens werken op planten gebaseerde supplementen stimulerend voor je kat, waardoor het dier een mooie vacht ontwikkelt. Soms moet je een supplement overigens wat langer blijven geven om een duidelijk zichtbaar effect te verkrijgen. Verwacht dus niet dat je kat met jeuk binnen een 2 a 3 dagen jeukvrij is. 

Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen