5.090 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Help, mijn kat niest! Niesziekte?

 

Heeft mijn kat last van niesziekte?

De niesziekte wordt bij katten nog regelmatig aan getroffen. Dit kan niet alleen een kitten treffen, maar volgroeide katten. In enkel geval kan het ook levensbedreigend zijn. Dit is het geval als een kat nog niet volledig is ingeënt of bij een minder goed functionerende afweer. Bij een tijdige behandeling kan de kat volledig herstellen. Het is daarom belangrijk om goed op mogelijke symptomen te letten zoals het veelvuldig niezen.

Symptomen van de niesziekte bij katten

In veel gevallen zijn de symptomen van de niesziekte bij een kat makkelijk te herkennen. Naast het vele niezen en een verminderde eetlust is het verstandig om op een aantal symptomen te letten:

  • Niezen
  • Overmatige speekselproductie
  • Conjunctivitis (ontstoken oogslijmvliezen
  • Verlies van vocht via de neus
  • Sterke vermindering van de eetlust
  • Traag bewegen (gevoel van malaise)
  • Koorts

In een enkel geval kan er ook sprake zijn van de vorming van kleine zweertjes. Dit is vaak zichtbaar bij de bek en bij de ogen. In veel gevallen zal de ziekte vanzelf overgaan, maar er zijn uitzonderingen. Zo is het raadzaam om bij oudere katten met een minder goed werkend immuunsysteem en ongevaccineerde kittens advies in te winnen bij de dierenarts. Het gebruik van een natuurlijk voedingssupplement is daarnaast ook aan te raden. Indien de kat al besmet is met het kattenleukemievirus (FeLV) is er vaak sprake van een verminderde weerstand, net als bij een besmetting met het of het Feline Immunodeficiëntievirus, FIV (kattenaidsvirus).

Oorzaken van niesziekte bij katten

Vermoed je dat er sprake is van de niesziekte, laat dit dan door de dierenarts vaststellen. Behalve een visuele inspectie, zal de hij of zij ook een PCR-onderzoek laten uitvoeren om de aanwezigheid van het Feline herpes virus (FHV, FHV-1, Feline Rhinotracheitis virus) of het Feline Calicivirus (FCV) aan te tonen. Het laatstgenoemde virus geeft vaak milde klachten zoals zweertjes in de mond van de kat of het kitten.
Alhoewel de symptomen per kat of kitten kunnen verschillen, kunnen ze wel verergeren als de kat ook andere ziekteverwekkers bij zich draagt. Het gaat dan in de meeste gevallen om de volgende bacteriën:

  • Bordetella bronchiseptica (komt veel voor bij katten die in groepen leven)
  • Chlamydophila felis, Chlamydophila psittaci (veroorzaakt met name oogklachten)
  • Mycoplasma

Als er sprake is van een overwonnen besmetting met het Feline Calicivirus, dan kan dit in hooguit 40% van de gevallen aanwezig blijven in de keelamandelen. Ook al zal de kat er zelf geen last van hebben, hij of zij kan dan nog steeds een andere kat besmetten die niet is gevaccineerd.

Verspreiding van het katten virus

Het virus wat de ziekte veroorzaakt kan zich op verschillende manier verspreiden, bijvoorbeeld via de tranen van een besmette kat, maar het komt ook voor in het neusvocht en het speeksel. Ook al is een kat volledig hersteld kan het nog steeds het virus bij zich dragen en daarmee soortgenoten besmetten. Naast direct contact speelt ook de omgeving een belangrijke rol. Doordat het virus in staat is om tot tien dagen te overleven zonder gastheer, kan een besmetting ook optreden als er geen sprake is van contact met een besmette kat. Het is daarom belangrijk om je kat te laten vaccineren, ook als het een echte huiskat is die dus nooit buiten komt.

Behandeling van niesziekte

De behandeling van een kat met de niesziekte is vooral ondersteunend van aard. In de meeste gevallen zal de kat vanzelf genezen. Het virus wat de ziekte veroorzaakt zal echter nooit verdwijnen en zal de kat dus de rest van zijn of haar leven bij zich dragen. De kans dat een kat of kitten ooit weer ziek zal worden is echter minimaal. Bij de oudere, ongevaccineerde kat kan er antibiotica worden toegediend. De dierenarts kan hiervoor kiezen zodat andere ziekteverwekkers geen kans krijgen. Wil je de klachten direct aanpakken, dan zou je kunnen kijken naar een natuurlijk voedingssupplement op basis van Chinese kruiden. 

Chronische niesziekte bij katten

Alhoewel de meeste katten spontaan herstellen van de niesziekte, kan er in sommige gevallen sprake zijn van een chronische infectie. Het risico hierop is groter als de kat een acute besmetting heeft doorgemaakt. In dat geval kan er sprake zijn van een vergroeiing in het reukorgaan waardoor er slijm in de neus aanwezig kan blijven. In zo’n uitzonderlijk geval bestaat het risico dat de kat chronisch verkouden wordt waardoor de ziekteverwekker prominent aanwezig blijft. In dergelijke gevallen kan de ziekte dus wel weer de kop opsteken. Het goede nieuws is dat in zo’n situatie de symptomen zoals het niezen slechts kort aanhouden omdat het afweersysteem snel zal reageren. Binnen drie tot vijf dagen zijn de symptomen bij een herinfectie weer verdwenen en is een verdere behandeling niet noodzakelijk.

Risicofactoren

De niesziekte is niet aan leeftijd gebonden en dus kan elke kat hiermee te maken krijgen. Dat wil overigens niet zeggen dat elke kat het ook krijgt. De kans dat een kat besmet raakt met een virus wat de ziekte kan veroorzaken is het grootst als ze in grote groepen bij elkaar leven. Denk bijvoorbeeld aan katten in een asiel, fokkerij of aan zwerfkatten. Dit is dan ook de reden dat een dierenpension zal vragen om een vaccinatie tegen de ziekte als je besluit je kat daar onder te brengen als je op vakantie gaat.

Ernstig verloop

Een kat die niet gevaccineerd is heeft, net als een kitten, een oudere kat  en soortgenoten met een zwak afweersysteem, een grotere kans op een ernstig verloop van de ziekte. Naast de gebruikelijke symptomen is een longontsteking een vaak voorkomende klacht. Daarnaast speelt de verminderde eetlust ook een rol waardoor, in combinatie met uitdroging, de gezondheid van de kat snel achteruit kan gaan. Zonder behandeling is de kans aanwezig dat de kat uiteindelijk zal overlijden.

Voorkomen en vaccineren

Door een kitten of een kat op tijd te vaccineren minimaliseer je de kans dat de kat ziek wordt. Ook het mijden van plekken waar veel katten samenkomen is een belangrijke stap. Gelukkig worden al veel kittens na de geboorte ingeënt tegen verschillende ziekteverwekkers, waaronder het Herpesvirus en het Calicivirus wat de ziekte veroorzaakt. Mocht je de kat toch onder willen brengen in een pension, dan is een behandeling met een (extra) neusenting aan te raden. Hierdoor is de kat ook beschermd tegen de Bordetella Bronchiseptica, een bacterie die het voor veel virussen mogelijk maakt om het lichaam van de kat binnen te dringen.

Natuurlijk voedingssupplement bij niesziekte

Naast het vaccineren van de goed is het ook verstandig om de kat een behandeling met een natuurlijk voedingssupplement op basis van Chinese kruiden te geven. Zo’n behandeling helpt het afweersysteem van de kat waardoor de kans klein is dat een besmetting tot ernstige klachten leidt. Zo’n natuurlijk voedingssupplement kun je één- of tweemaal daags aan je kat geven naast de gewone voeding. De tabletten op kruidenbasis voor de behandeling bevatten onder andere Kamperfoelie, Chinees klokje en Munt als actieve bestandsdelen.

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen