4.885 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Help, mijn kat niest! Niesziekte?

Wat is niesziekte bij katten?

Wat is niesziekte bij katten?

Niesziekte bij kat en kittens is een virusaandoening en dus besmettelijke ziekte van de voorste luchtwegen (neus en keel). Het niesziekte virus wordt overgedragen door direct contact met slijmvlies, speeksel of oogvocht of via de lucht (door het niezen) waar veel katten dicht op elkaar zitten (zoals een pension of cattery). We zien vaak dat hele nesten besmet worden door hun moeder. Het Rhinotracheitisvirus is een herpesvirus (net zo als de koortslip bij de mens) dat betekent dat geinfecteerde katten altijd in stressvolle situaties (ziekte, bevalling) weer virus kunnen gaan uitscheiden.

Wat zijn de verschijnselen van niesziekte?  

Er zijn verschillende veroorzakers van niesziekte en daarmee kunnen de verschijnselen ook nogal varieren: Niezen (varierend van af en toe tot onophoudelijk), kuchen, benauwdheid, koorts, niet eten/drinken, ooguitvloeiing (varierend van helder tot pussig), neusuitvloeiing (varierend van helder tot pussig), blaasjes op de tong, kwijlen, ernstige oogbeschadigingen.

Vooral jonge en niet gevaccineerde katten kunnen erg ziek worden. Indien er te laat een behandeling ingesteld wordt, zien we helaas nogal eens blijvende of steeds terugkerende problemen.We spreken dan nogal eens van chronische niesziekte. 

De behandeling van niesziekte bij katten.

Om uw kat te laten genezen moet de behandeling bestaan uit twee aspecten:
Bestrijden van het virus en het versterken immuunsysteem. Katten die niesziekte hebben gehad, zullen dit virus levenslang bij zich dragen. Op het moment dat de natuurlijke weerstand vermindert, kan de ziekte weer opvlammen bij uw kat. Om dit te verkomen moet het afweersysteem continue versterkt worden. Dit gaat langzaam. 

Kennisbank artikelen