5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Kennelhoest bij honden

Kennelhoest bij honden herkennen en behandelen

Kennelhoest. Vaak is een vaccinatie tegen kennelhoest verplicht als je je hond naar een pension wilt brengen. Maar wat is kennelhoest eigenlijk en hoeveel kwaad kan het als je hond het krijgt? Kun je kennelhoest voorkomen? Zo niet, wat is de beste kennelhoest behandeling? Wij hebben het voor je op een rij gezet.

 

Wat is kennelhoest bij honden?

Eigenlijk kun je kennelhoest het beste vergelijken met een verkoudheid bij mensen, alleen duren de klachten langer en zijn ze hardnekkiger. Het is een infectie aan de voorste luchtwegen en de ziekte zit dus vooral in de keel, neus en luchtpijp. Er kunnen verschillende virussen verantwoordelijk zijn voor kennelhoest. Daarnaast het kan zelfs het resultaat zijn van een bacterie. Het is behoorlijk besmettelijk, maar meestal herstelt de hond zonder blijvende klachten. Ondanks de naam hoeft niet elke besmette hond te hoesten en het komt ook niet alleen voor in kennels. Sommige honden krijgen alleen last van een snotterige neus en oogontsteking. Meestal hebben ze geen koorts, maar dit kan natuurlijk wel. Verlies van eetlust komt nauwelijks voor, maar als de hond erg moet hoesten kan dat wel leiden tot overgeven. Soms kan kennelhoest uitmonden in een longontsteking, dat is gelukkig erg zeldzaam.

Wat zijn de symptomen bij kennelhoest bij honden?

Een dierenarts kan een infectie vaststellen door naar de symptomen te kijken en de luchtwegen te onderzoeken. Als je op de luchtpijp duwt en de hond begint te hoesten, dan is dat een duidelijk teken van kennelhoest. Omdat de symptomen ook veroorzaakt kunnen worden door hondenziekte of omdat de hond ergens allergisch voor is, kan alleen een definitieve diagnose gesteld worden met een bacteriekweek of een PCR test. Op deze manier kan de dierenarts ook zien waar de infectie door veroorzaakt wordt. De juiste diagnose helpt natuurlijk ook bij het kiezen van de juiste behandeling voor jouw hond. Hoe ernstig de symptomen worden, hangt vooral af van de weerstand van de hond.

Zichtbare symptomen van kennelhoest bij honden

  • Droge hoest
  • Niezen
  • Kokhalzen
  • Overgeven
  • Benauwdheid
  • Snotneus
  • Oogontsteking

Oorzaak van kennelhoest bij honden?

Kennelhoest komt niet alleen in kennels voor, het is wel een omgeving waar het risico op een kennelhoest besmetting groot is. Dat komt omdat het virus behoorlijk besmettelijk is en vooral verspreid wordt op een plek waar veel honden bij elkaar komen. Daarnaast kan door stress de weerstand van je hond minder worden, dat maakt je hond vatbaarder voor kennelhoest. Ook kan door veel blaffen de keel natuurlijk schor worden, waardoor honden gevoeliger worden voor een kennelhoest infectie. Allemaal redenen dus, waarom het virus zich vaak verspreidt in pensions of asielen. Toch komt verspreiding ook voor op andere plekken waar veel honden samenkomen, zoals wedstrijden of een hondenspeeltuin.

Gevaccineerd maar hond heeft toch kennelhoest

Helaas is het mogelijk dat jouw hond kennelhoest krijgt, ondanks dat hij gevaccineerd is. Virussen veranderen regelmatig, dit kan er dan ook voor zorgen dat jouw hond net niet voldoende beschermd is tegen deze veranderingen. De symptomen zijn bij gevaccineerde honden vaak een stuk milder. In de meeste gevallen knapt jouw hond sneller op, hoest hij veel minder en is zijn koorts niet zo hoog.

Gevolgen van kennelhoest bij honden?

Kennelhoest is een besmettelijke hoest bij honden, die vergelijkbaar is met een verkoudheid bij mensen. Kennelhoest bij honden is hardnekkiger en duurt een stuk langer. De kennelhoest bestaat uit een harde, droge hoest. Een hoestbui bij honden kan lang aanhouden en soms ervoor zorgen dat jouw hond moet kokhalzen of braken. Bij een langdurige kennelhoest kan het uitlopen tot een chronische kennelhoest of een longontsteking. Oudere, zwakke en pups hebben een grotere kans op chronische kennelhoest of een longontsteking. Kennelhoest komt veel voor bij honden, waarvan gelukkig vrijwel elke hond volledig herstelt.

Kennelhoest bij honden

Kennelhoest bij honden voorkomen.

De enige manier om een kennelhoest besmetting helemaal te voorkomen, is je hond helemaal niet aanraking te laten komen met andere honden. Maar dat is geen doen en bovendien is dat natuurlijk zielig voor een sociaal dier als een hond. Er is wel een kennelhoest vaccinatie. Deze zit niet in het standaard vaccinatieprogramma, maar meestal zal de dierenarts vragen of hij met de andere vaccinaties ook een kennelhoest vaccinatie moet geven. Dat is vooral belangrijk voor honden die regelmatig naar een pension of hondenspeeltuin gaan of als je wekelijks naar een hondenschool gaat met je hond. Er zijn twee soorten entingen, die beide elk jaar herhaald moeten worden. Meestal wordt de neusenting gebruikt. Deze enting werkt al binnen drie dagen en kan ook al aan pups gegevens worden. De onderhuidse enting werkt pas na ongeveer een week. Er is geen betrouwbare titertest om antistoffen te meten. Sommige honden zijn allergisch voor de bestanddelen van een van de vaccinaties. Gelukkig heb je dan altijd de mogelijkheid om voor het andere type te kiezen. Helaas kan een enting niet volledig voorkomen dat je hond kennelhoest krijgt. Met een vaccinatie zal je hond er wel minder ziek van worden. Daarnaast kunt je ernstige klachten voorkomen door de weerstand van je dier te verhogen. Dat doe je bijvoorbeeld met een natuurlijk voedingssupplement en door te zorgen dat je hond fit is. Een voedingssupplement vult de voeding van je hond aan met stoffen om de infectie met het virus zelf te bestrijden.

Kennelhoest behandelen bij jouw hond.

Meestal verloopt een kennelhoest besmetting mild en zonder ernstige klachten. Een behandeling is dan niet nodig. Hoe ziek honden worden, hangt vooral af van hun weerstand. Met genoeg rust gaat kennelhoest vaak vanzelf over. Zorg dat je hond een warme en rustige omgeving heeft. Het is belangrijk om daarnaast de hoestprikkel te verminderen, omdat hoesten de luchtpijp irriteert, waardoor het hoesten weer erger wordt. Omdat de luchtwegen zijn aangetast, kun je tijdens het uitlaten het beste een tuig gebruiken in plaats van een halsband. Een halsband kan het hoesten verergeren. Laat de hond niet rennen of spelen, want hijgen kan het slijmvlies en de keel uitdrogen, wat het hoesten ook weer verergert. Een behandeling met antibiotica is alleen nodig als de klachten ernstig zijn en worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Let wel op dat je hond niet allergisch is voor antibiotica, daar zal de dierenarts je over adviseren. Jouw dierenarts kan een hoestdrank voorschrijven om het hoesten te verminderen. Hiervoor kan je ook een natuurlijk voedingssupplement gebruiken, die de luchtwegen verzachten. Door de natuurlijke samenstelling van het voedingssupplement kunnen de klachten verminderen en kan de hond vrijer ademen. Als je je zorgen maakt, kun je altijd een afspraak maken met de dierenarts. Deze kan de ernst van de kennelhoest beoordelen en het verloop in de gaten houden. Zo kun je op tijd ingrijpen als dat nodig is. Als een infectie met het virus toch overgaat op een longontsteking kan snel een antibioticakuur worden ingezet.

Vaccinatie tegen kennelhoest hond.

Je kunt jouw hond beschermen tegen kennelhoest door een vaccinatie. Vaccinatie is vaak verplicht als uw hond naar een pension moet of in andere situaties terechtkomt (zoals puppytraining) waarbij de kans op infectie sterk verhoogd is. Er is een neus vaccinatie (Nobivac® KC) en een reguliere vaccinatie (Eurican® Pneumo) tegen kennelhoest bij honden. Neus vaccinaties worden in de neusgaten toegediend en zorgen voor een snelle en langdurige immuniteit. Reguliere vaccinaties bieden bescherming na ongeveer 2-3 weken. Wanneer je wilt dat je hond een jaar lang beschermt is tegen kennelhoest, moet deze vaccinatie na 2-3 weken herhaald worden.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen