4.885 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Help, mijn hond heeft kennelhoest!

Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen bij honden. Door de naam kennelhoest zou je denken dat het alleen maar in kennels voor komt, maar dat is echter niet juist. Iedere hond die met andere honden in aanraking komt kan kennelhoest krijgen. 

Kennelhoest bij honden herkennen

Kennelhoest bij honden is een keel- en luchtpijpontsteking, met een droge schraaphoest als belangrijkste verschijnsel, die door de eigenaar van een hond vaak wordt omschreven als 'alsof de hond een graatje in zijn keel heeft'. Vaak wordt bij daarmee ook wat slijm opgehoest, meestal gevolgd door kokhalzen, waarna het slijm ingeslikt of eruit gegooid wordt. Wanneer een hond net last heeft van kennelhoest kan de hond ook slomer zijn, koorts hebben en minder eten.
Het hoesten kan in de loop van enkele weken vanzelf over gaan, maar er kunnen ook complicaties optreden zoals bronchitis of longontsteking. De keel- en luchtpijpontsteking kan ook chronisch worden en is dan moeilijk te genezen. Bij erg jonge honden, oudere honden of honden die door een andere ziekte een verminderde weerstand hebben kan kennelhoest zich al in de beginfase door koorts en stoppen met eten en drinken tot een ernstig ziektebeeld ontwikkelen.

Verschillende symptomen van kennelhoest kunnen zijn:

  • Harde droge hoest
  • Kokhalzen met slijm
  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Verminderde eetlust

Oorzaken van kennelhoest

Van meer dan één virus is bekend dat het luchtwegontstekingen kan veroorzaken of de hond gevoeliger kan maken voor de belangrijkste bacterie die bij kennelhoest een rol speelt. Verminderde weerstand, stress, veel blaffen of een hogere infectiedruk (veel honden bij elkaar waarvan meerdere de aandoening hebben) verhogen de kans op verspreiding en aanslaan van de infectie. De naam kennelhoest is dan ook ontstaan doordat de ziekte zich vooral laat zien op plaatsen waar veel honden dicht bij elkaar leven, zoals bijvoorbeeld in een pension het geval is. Ook kan de infectie op straat en bijvoorbeeld op het trainingsveld van hond tot hond worden doorgegeven. De ziekte wordt verspreid door deeltjes die bij het hoesten worden rond gesproeid en door opgegeven slijm. Een hoestende hond moet dus bij andere honden vandaan gehouden worden om verspreiding te voorkomen. Houd er rekening mee dat besmetting ook via mensenhanden of kleding kan plaats vinden. Ga er altijd van uit dat de infectiekans zeker blijft bestaan zolang de hond hoest.

Behandeling van kennelhoest. 

Rust is zeer belangrijk! Wanneer de hond erg veel speelt of rent zal hij/zij meer hijgen, en dus hoesten. Uitlaten met een halsband is af te raden, omdat dit ook te veel druk op de luchtpijp geeft. Aan te raden is dus om een borsttuigje te gebruiken, zodat de keel en luchtpijp wat meer rust krijgen. Verder kun je kiezen voor een natuurlijk supplement ter ondersteuning van de weerstand en luchtwegen.

Wil je meer weten over dit onderwerp, of gratis advies?

Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

Kennisbank artikelen