5.155 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Kennelhoest bij honden


Heeft mij hond last van kennelhoest?

Kennelhoest. Vaak is een vaccinatie ertegen verplicht als je je hond naar een pension wilt brengen. Maar wat is het eigenlijk en hoeveel kwaad kan het als je hond het krijgt? Kun je het voorkomen en zo niet, wat is de beste behandeling? Wij zetten het voor je op een rij.

Wat is kennelhoest?

Eigenlijk kun je kennelhoest het beste vergelijken met een menselijke verkoudheid, alleen duren de klachten langer en zijn ze hardnekkiger. Het is een infectie aan de voorste luchtwegen en de ziekte zit dus vooral in de keel, neus en luchtpijp. Er kunnen verschillende virussen verantwoordelijk zijn voor de ziekte en het kan zelfs het resultaat zijn van een bacterie. Het is behoorlijk besmettelijk, maar meestal herstelt de hond zonder blijvende klachten. Ondanks de naam hoeft niet elke besmette hond te hoesten en het komt ook niet alleen in kennels voor. Sommige honden krijgen alleen last van een snotterige neus en oogontsteking. Meestal hebben ze geen koorts, maar dat kan wel. Verlies van eetlust komt nauwelijks voor, maar als de hond erg moest hoesten kan dat wel leiden tot overgeven. Soms kan kennelhoest uitmonden in een longontsteking, maar dat is gelukkig erg zeldzaam.

Kennelhoest bij honden herkennen

Een dierenarts kan een infectie vaststellen door naar de symptomen te kijken en de luchtwegen te onderzoeken. Als je op de luchtpijp duwt en de hond begint te hoesten, dan is dat een duidelijk teken van kennelhoest. Maar omdat de symptomen ook veroorzaakt kunnen worden door hondenziekte of omdat de hond ergens allergisch voor is, kan alleen een definitieve diagnose gesteld worden met een bacteriekweek of een PCR test. Op deze manier kan de dierenarts ook zien waar de infectie door veroorzaakt wordt. De juiste diagnose helpt natuurlijk ook bij het kiezen van de juiste behandeling voor jouw hond. Hoe ernstig de symptomen worden, hangt vooral af van de weerstand van de hond.

Symptomen van kennelhoest

  • Droge hoest
  • Niezen
  • Kokhalzen
  • Overgeven
  • Benauwdheid
  • Snotneus
  • Oogontsteking

Risicofactoren

Kennelhoest komt niet alleen in kennels voor, maar het is wel een omgeving waar het risico op een besmetting groot is. Dat komt, omdat het virus behoorlijk besmettelijk is en vooral verspreid wordt op een plek waar veel honden bij elkaar komen. Daarnaast kan door stress de weerstand van je hond minder worden, zodat je hond vatbaarder is voor het virus. Ook kan door veel blaffen de keel natuurlijk schor worden, waardoor honden gevoeliger worden voor een kennelhoestinfectie. Allemaal redenen dus, waarom het virus zich vaak verspreidt in pensions of asielen. Toch komt verspreiding ook voor op andere plekken waar weel honden samenkomen, zoals wedstrijden of een hondenspeeltuin.

Kennelhoest voorkomen

De enige manier om een kennelhoestbesmetting helemaal te voorkomen, is je hond helemaal niet aanraking te laten komen met andere honden. Maar dat is geen doen en bovendien is dat natuurlijk zielig voor een sociaal dier als een hond. Er is wel een kennelhoestvaccinatie. Deze zit niet in het standaard vaccinatieprogramma, maar meestal zal de dierenarts vragen of hij met de andere vaccinaties ook een kennelhoestvaccinatie moet geven.

Dat is vooral belangrijk voor honden die regelmatig naar een pension of hondenspeeltuin gaan of als je wekelijks naar een hondenschool gaat met je hond. Er zijn twee soorten entingen, die beide elk jaar herhaald moeten worden. Meestal wordt de neusenting gebruikt. Deze enting werkt al binnen drie dagen en kan ook al aan pups gegevens worden. De onderhuidse enting werkt pas na ongeveer een week. Er is geen betrouwbare titertest om antistoffen te meten. Sommige honden zijn allergisch voor de bestanddelen van een van de vaccinaties. Gelukkig heb je dan altijd de mogelijkheid om voor het andere type te kiezen. Helaas kan een enting niet volledig voorkomen dat je hond kennelhoest krijgt. Maar met een vaccinatie zal je dier er wel minder ziek van worden. Daarnaast kunt je ernstige klachten voorkomen door de weerstand van je dier te verhogen. Dat doe je bijvoorbeeld met een natuurlijk voedingssupplement en door te zorgen dat je hond fit is. Een voedingssupplement vult de voeding van je hond aan met stoffen om de infectie met het virus zelf te bestrijden.

Behandeling van kennelhoest

Meestal verloopt een kennelhoestbesmetting mild en zonder ernstige klachten. Een behandeling is dan niet nodig. Hoe ziek honden worden, hangt vooral af van hun weerstand. Met genoeg rust gaat de ziekte vaak vanzelf over. Zorg dat je hond een warme en rustige omgeving heeft. Het is belangrijk daarnaast om de hoestprikkel te verminderen, omdat hoesten de luchtpijp irriteert, waardoor het hoesten weer verergert. Omdat de luchtwegen zijn aangetast, kun je tijdens het uitlaten het beste een tuig gebruiken in plaats van een halsband. Een halsband kan het hoesten verergeren. Laat de hond niet rennen of spelen, want hijgen kan het slijmvlies en de keel uitdrogen, wat het hoesten verergert. Een behandeling met antibiotica is alleen nodig als de klachten ernstig zijn en worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Let wel op, dat je hond niet allergisch is voor antibiotica, maar daar de dierenarts je over adviseren. Jouw dierenarts kan een hoestdrank voorschrijven om het hoesten te verminderen. Hiervoor kan je ook een natuurlijk voedingssupplement gebruiken, dat de luchtwegen verzacht. Door de samenstelling van het voedingssupplement kunnen de klachten verminderen en kan de hond vrijer ademen. Als je je zorgen maakt, kun je altijd een afspraak maken met de dierenarts. Deze kan de ernst van de aandoening beoordelen en het verloop in de gaten houden. Zo kun je op tijd ingrijpen als dat nodig is. Als een infectie met het virus toch overgaat op een longontsteking kan snel een antibioticakuur worden ingezet.

Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen