Luchtwegproblemen bij paarden herkennen en behandelen
Paarden hebben zuurstof nodig om te kunnen functioneren, waarvoor de luchtwegen een essentieel onderdeel vormen. Hier wordt namelijk zuurstof opgenomen uit de buitenlucht. Er kunnen echter afwijkingen ontstaan in de luchtwegen van een paard, wat consequenties heeft voor zijn of haar gesteldheid. Veel besmettelijke ziekten hebben bijvoorbeeld een impact op de luchtwegen. In dit artikel kom je te weten hoe de luchtwegen van een paard werken, hoe er luchtwegproblemen ontstaan en wat voor manieren van preventie en behandeling er zijn.
In dit artikel:
Hoe werken de luchtwegen van een paard?
Kenmerken van luchtwegproblemen bij paarden
Oorzaken van luchtwegproblemen bij paarden
Luchtwegproblemen bij een paard voorkomen en behandelen
Hoe werken de luchtwegen van een paard?
De luchtwegen van een paard worden onderverdeeld in de voorste en diepe luchtwegen. De voorste bestaat uit de keel, luchtpijp en -zakken en neusgangen, en de diepe omvat de bronchiën, longblaasjes en bronchiolen. Via de neusgaten en -gangen wordt er zuurstofhoudende lucht ingeademd, wat via de luchtpijp in de longen terechtkomt. De vorm van de luchtwegen is vergelijkbaar met een omgekeerde boom en de bronchiën vertakken zich in steeds kleinere bronchiën met aan het einde kleine buisjes. Deze worden de bronchiolen genoemd, welke weer uitmonden in de longblaasjes. Hier wordt zuurstof het lichaam ingepompt en koolstofdioxide aan de uitgeademde lucht afgegeven. Door middel van trilhaarcellen en kliercellen die slijm produceren, worden de longen schoon gehouden van ziekteverwekkers.
Kenmerken van luchtwegproblemen bij paarden
Een probleem met de luchtwegen uit zich op diverse manieren. Vaak gaat dit gepaard met hoesten bij paarden, maar er zijn ook andere symptomen van, zoals een bloedneus, neusuitvloeiing, verhoogde ademhaling of vergrote lymfeknopen. Indien je dit soort klachten opmerkt bij je paard is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Het komt ook voor dat paarden chronisch met luchtwegproblemen kampen, waarbij vaak medicatie gegeven moet worden. Voorbeelden hiervan zijn COPD bij paarden (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), equine astma bij paarden, en RAO (Recurrent Airway Obstruction).
Door middel van een scoop kan een dierenarts de luchtpijp, luchtzakkleppen, neusgangen, sinusopeningen en het strottenhoofd bekijken. Op deze manier kan de oorzaak van het probleem worden vastgesteld om de juiste behandeling te geven.
Oorzaken van luchtwegproblemen bij paarden
Luchtwegproblemen kunnen diverse oorzaken hebben, zoals;
- Allergische reacties op pollen in de zomer;
- verkoudheden en klachten door minder goed geventileerde stallen in de winter;
- verstoorde darmflora in de herfst;
- bacteriën of virussen, zoals droes, influenza en rhinopneumonie;
- structurele afwijkingen, waaronder cornage (verlamming van de kleine keelspier), afwijkingen aan het zachte gehemelte of strotklepje en afwijkingen aan de luchtzakken;
Luchtwegproblemen bij een paard voorkomen en behandelen
Een aantal manieren ter preventie van luchtwegproblemen bij paarden zijn:
- Verzorg een goede ventilatie in de stal;
- voorkom veel tocht op de stal;
- mest regelmatig, het liefst dagelijks, de stal uit;
- sla geen hooi en stro op in de buurt van de stallen;
- voer je paard goede kwaliteit droogkuil en hooi;
- verminder prikkels, zoals stof, door middel van veel weidegang;
- ga over op houtsnippers of vlas om een minder stoffige stalbodem te creëren;
- bevochtig hooi voor je het geeft om stoffigheid te verminderen.
Luchtwegproblemen komen ook vaak voort uit een verlaagde weerstand, aangezien paarden dan vatbaarder zijn voor virussen. Een virusinfectie in de luchtwegen kun je behandelen door de weerstand te verhogen met supplementen. Zo voorkom je ook dat de luchtweginfectie overgaat in een chronische aandoening aan de luchtwegen. Bepaalde kruiden en kruidencombinaties in supplementen kunnen bijvoorbeeld de darmflora ondersteunen en zo de weerstand verhogen. Deze reinigen en verachten de luchtwegen en voorkomen zo ontstekingen en andere luchtwegproblemen bij paarden. Kruiden supplementen werken tevens slijmoplossend en bevorderen het ophoesten van slijm.
Over het algemeen is het in de behandeling van problemen aan de luchtwegen van paarden belangrijk om het lichaam te ondersteunen. Bij hoge koorts kunnen bijvoorbeeld koortsremmers toegediend worden en daarnaast kunnen supplementen of antibiotica nodig zijn om de weerstand van een paard te versterken. Ook is het belangrijk dat eventuele virussen zich niet verspreiden door hygiënemaatregelen te nemen en zo nodig je paard te isoleren van andere paarden. Een belangrijke factor van de weerstand is de darmflora, aangezien de dikke darm nauw verbonden is met de longen. Het ene paard is overigens ook vatbaarder voor luchtwegproblemen dan het andere paard, waardoor er goed per geval naar de juiste oplossing gekeken moet worden.