COPD en Dampigheid bij paarden herkennen en behandelen
Een van de ziektes die bij paarden voor kan komen, is dampigheid. Veel paardeneigenaren weten echter niet precies wat het inhoudt en zullen het daarom verwarren met andere ziektes die dezelfde symptomen kunnen hebben. Als paardeneigenaar is het daarom verstandig om te weten wat het precies is, wat de symptomen zijn, welke behandelingen er mogelijk zijn en hoe je kunt voorkomen dat jouw paard COPD of dampigheid zal krijgen. Onderstaande informatie geeft jou daarom alle inzichten die je nodig hebt om jouw paard het beste te kunnen bieden.
Vroeger was de term dampigheid een veelgebruikte term voor paarden die hoestten, kortademig waren of een verminderde conditie hadden. Doordat er weinig bekend was, werden de paarden vaak afgeschreven. Helaas werden ze vaak geslacht wanneer ze klachten hadden zoals hoesten. Ook was het een term voor alle luchtwegproblemen die bij een paard voor kunnen komen, zoals astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Tegenwoordig is het een term voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Het ontstaat voornamelijk bij verwaarlozing van een eventuele verkoudheid of in het geval van een virusinfectie. Ook een ammoniakhoudende lucht kan hieraan bijdragen. De bronchiën raken hierdoor geïrriteerd.
Dampigheid begint in de meeste gevallen met hoesten. Bij inspanning zal het hoesten aanzienlijk verergeren. De ademhaling zal versnellen en de flanken bewegen mee tijdens de ademhaling. Je gaat merken dat de conditie van jouw paard achteruitgaat. Hierdoor worden de meeste dieren ongeschikt voor de sport of een flinke inspanning. Door het hoesten kunnen de longblaasjes knappen, waardoor er sprake is van ademnood. Tijdens het uitademen zal het paard de buikspieren aanspannen om meer lucht nodig te hebben. Dit kun je herkennen aan de onderkant van de romp, waar op termijn een dampigheidsgroeve ontstaat.
Naarmate de symptomen van COPD bij je paard vorderen, is de uitademing in twee momenten te verdelen. Zo is er de normale uitademing en het aanspannen van de buikspieren. De normale uitademing wordt passief genoemd, de aanspanning actief. Dit wordt ook wel de dubbelslag genoemd. Daarbij zal je ook in het gelaat verandering gaan zien. Er zullen namelijk wijde neusgaten ontstaan tijdens het ademen en kan er neusuitvloeiing ontstaan. Je zult ook kunnen zien dat de anus bij het ademen beweegt. Al deze symptomen zijn van belang om in de gaten te houden. Echter is het nog beter om deze symptomen voor te zijn en op tijd naar de dierenarts te bellen.
Symptomen van COPD en dampigheid bij paarden?
Als eerste zul je zien dat jouw paard met COPD een snellere ademhaling heeft dan je van hem gewend bent. Daarnaast zal jouw paard ook (chronisch) hoesten. voor ons mensen lijkt het een droge hoest, maar voor jouw paard is het een nare ervaring doordat er flink wat taai slijm vastzit. De symptomen van dampigheid bij paarden zijn per paard verschillend. De volgens symptomen kunnen ook ontstaan bij een paard met COPD / dampigheid:
- een slome indruk
- neusuitvloeiing
- dampigheidsgroeve
- wijde neusgaten bij het ademen
- verminderde prestaties
- dubbelslag
- bewegen van de anus bij het ademen
Twijfel je aan de gezondheid van de luchtwegen van jouw paard? Raadpleeg dan altijd eerst de dierenarts. Een dierenarts kan een lichamelijk onderzoek verrichten en aan de hand hiervan een diagnose zoals dampigheid of COPD stellen. In de meeste gevallen is een uitgebreider onderzoek nodig om het type, de ernst en de mate van de ontsteking/irritatie vast te stellen. Een aanvullend onderzoek die gedaan kan worden door een dierenarts is bijvoorbeeld een longspoeling, bronchoscopie of een longdrukmeting.
Dampigheid bij paarden behandelen.
Helaas zijn de gevolgen van COPD en dampigheid bij paarden niet te genezen. Je kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat de omstandigheden voor jouw paard met COPD te verdragen zijn en eventueel verlichting bieden. Een paard met COPD zal na enige tijd niet meer in staat zijn om inspanningen te leveren die hij voorheen altijd wel deed. Inspanning van bijvoorbeeld een training zal aangepast moeten worden.
Een paard met dampigheid zal verlichting voelen door:
- De juiste behandeling van de ontstekingen en irritaties aan de longen.
- Bodembedekking is de stal dat stofarm is (vlas of zaagsel bijvoorbeeld).
- Een buitenstal, veel weidegang, kortom veel frisse lucht.
- Zorg voor een stofarme omgeving, houdt jouw paard weg wanneer je bijvoorbeeld nieuw strooisel in de box gooit.
- Beperk het vrijkomen van ammoniak dampen die de luchtwegen van jouw paard kunnen irriteren, zorg voor een schone stal.
- Je kunt hooi eventueel een keer onderdompelen in water om de ergste stof eruit te halen.
- Geef geen zware trainingen, pas het trainingsschema aan.
Chronische dampigheid bij paarden.
Een ontsteking aan de luchtwegen kan chronisch worden bij paarden. Na enige tijd zullen er littekenweefsels in de longen vormen. Doordat dit littekenweefsel een stuk stugger is dan normaal longweefsel, vermindert de elasticiteit van de longen van jouw paard. Het uitademen is moeilijker dan het inademen, door kleine of deels verstopte luchtwegen kan er ventielwerking optreden bij jouw paard. Doordat jouw paard niet volledig uitademt raken de longblaasjes overvuld met lucht.
Bij veel gevallen van chronisch geïrriteerde luchtwegen is er sprake van een mengbeeld. Een deel van de problemen ontstaan door de schade die ontstaan is ten gevolge van het littekenweefsel. Het andere deel van de problemen is de continue actieve ontsteking van de luchtwegen met als gevolg constrictie, zwelling en slijmvorming.
Als paardeneigenaar wil je er natuurlijk voor zorgen dat de kans op dampigheid of COPD bij jouw paard klein mogelijk is. Hiervoor blijf je de gezondheid van jouw paard goed in de gaten houden. Als je merkt dat er iets verandert in de ademhaling van jouw paard, neem je direct contact op met de dierenarts. Denk bijvoorbeeld ook aan hoesten. Als dit te lang aanhoudt, kan het immers dampigheid en COPD bij paarden veroorzaken. Het is daarom belangrijk om hier zo snel mogelijk een behandeling voor te geven, zodat het niet verergert en jouw paard weer goed herstelt.
Ook allergieën kunnen ten grondslag liggen van COPD en dampigheid. Je moet daarom ook altijd aandacht besteden aan de allergieën die jouw paarden kunnen hebben. Zo kan een paard bijvoorbeeld allergisch zijn voor stof. Hierdoor komen er al snel problemen met de luchtwegen. In dit geval kun je op voorhand al aan de slag met middelen die zo min mogelijk stof vrijlaten. Ook kun je er dan voor kiezen om jouw paard standaard slobber te geven. Je kunt hiermee voorkomen dat de luchtwegen verder geïrriteerd raken en de problemen overslaan in de luchtwegaandoening.
Ook de dagelijkse omstandigheden kunnen een bijdrage leveren aan het verkleinen van de kansen. Zo moet je ervoor zorgen dat jouw paarden nooit op de tocht staat. Wel kun je het dier voldoende frisse lucht geven. Goed ventileren kan hierbij helpen. Ook kun je jouw dier iedere dag in de wei zetten. De optimale leefomgeving is niet alleen ter voorkoming van een dampig dier, maar ook voor het verlichten van de symptomen. Zorg ook voor de juiste inentingen. Vaccineer jouw paard ieder jaar tegen influenza en kies ervoor om jouw paard regelmatig te ontwormen. Als jouw paarden vaak op de wei staan, moet dit vier keer per jaar. Anders is minimaal twee keer per jaar voldoende.