5.090 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Dampigheid, ofwel COPD bij paarden


Is mijn paard dampig?

Een van de ziektes die bij paarden voor kan komen, is dampigheid. Veel paardeneigenaren weten echter niet precies wat het inhoudt en zullen het daarom verwarren met andere ziektes die dezelfde symptomen kunnen hebben. Als paardeneigenaar is het daarom verstandig om te weten wat het precies is, wat de symptomen zijn, welke behandelingen er mogelijk zijn en hoe je kunt voorkomen dat jouw dieren deze aandoening hebben. Onderstaande informatie geeft jou daarom alle inzichten die jij nodig hebt om jouw paard het beste te kunnen bieden.

Wat is dampigheid ofwel COPD bij paarden?

Vroeger was de term dampigheid een veelgebruikte term voor paarden die hoestten, kortademig waren of een verminderde conditie hadden. Doordat er weinig bekend was, werd het dier vaak afgeschreven. Deze ging naar de slacht. Ook was het een term voor alle luchtwegproblemen die bij een paard voor kunnen komen, zoals astma, chronische bronchitis en lomgemfyseem. Tegenwoordig is het een term voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Het ontstaat voornamelijk bij verwaarlozing van een eventuele verkoudheid of in het geval van een virusinfectie. Ook een ammoniakhoudende lucht kan hieraan bijdragen. De bronchiën raken hierdoor geïrriteerd.

Dampigheid begint in de meeste gevallen met hoesten

Dampigheid begint in de meeste gevallen met hoesten. Bij inspanning zal het hoesten aanzienlijk verergeren. De ademhaling zal versnellen en de flanken bewegen mee tijdens de ademhaling. Je gaat merken dat de conditie achteruitgaat. Hierdoor worden de meeste dieren ongeschikt voor de sport of een flinke inspanning. Door het hoesten kunnen de longblaasjes knappen, waardoor er sprake is van ademnood. Tijdens het uitademen zal het paard de buikspieren aanspannen om meer lucht nodig te hebben. Dit kun je herkennen aan de onderkant van de romp, waar op termijn een dampigheidsgroeve ontstaat.

Naarmate de symptomen bij een dampig dier verder vordert, is de uitademing in twee momenten te verdelen. Zo is er de normale uitademing en het aanspannen van de buikspieren. De normale uitademing wordt passief genoemd, de aanspanning actief. Dit wordt ook wel de dubbelslag genoemd. Daarbij zal je ook in het gelaat verandering gaan zien. Er zullen namelijk wijde neusgaten ontstaan tijdens het ademen en kan er neusuitvloeiing ontstaan. Je gaat ook merken dat de anus bij het ademen beweegt. Al deze symptomen zijn van belang om in de gaten te houden. Echter is het nog beter om deze symptomen voor te zijn en op tijd naar de dierenarts te bellen.

Hoe kun je dampigheid voorkomen bij jouw paard?

Hoe kun je er als eigenaar aan voor zorgen dat de kans op dampigheid of COPD zoveel mogelijk verkleint. Hiervoor blijf je de gezondheid van jouw paard goed in de gaten houden. Als je merkt dat er iets verandert, neem je direct contact op met de dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan hoesten. Als dit te lang aanhoudt, kan het immers dampigheid veroorzaken. Het is daarom belangrijk om hier zo snel mogelijk een behandeling voor te geven, zodat het niet verergert en jouw paard weer goed herstelt.

Ook allergieën kunnen ten grondslag liggen van de aandoening. Je moet daarom ook altijd aandacht besteden aan de allergieën die jouw paarden kunnen hebben. Zo kan een paard bijvoorbeeld allergisch zijn voor stof. Hierdoor komen er al snel problemen met de luchtwegen. In dit geval kun je op voorhand al aan de slag met middelen die zo min mogelijk stof vrijlaten. Ook kun je er dan voor kiezen om jouw paard standaard slobber te geven. Je kunt hiermee voorkomen dat de luchtwegen verder geïrriteerd raken en de problemen overslaan in de luchtwegaandoening.

Ook de dagelijkse omstandigheden kunnen een bijdrage leveren aan het verkleinen van de kansen. Zo moet je jouw paarden nooit op de tocht hebben staan. Wel kun je het dier voldoende frisse lucht geven. Goed ventileren kan hierbij helpen. Ook kun je jouw dier iedere dag in de wei zetten. De optimale leefomgeving is niet alleen ter voorkoming van een dampig dier, maar ook voor het verlichten van de symptomen. Zorg ook voor de juiste inentingen. Vaccineer jouw paard ieder jaar tegen influenza en ga voor regelmatig ontwormen. Als jouw paarden vaak op de wei staan, moet dit vier keer per jaar. Anders is het minimaal twee keer per jaar.

Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen