5.268 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Hoesten bij honden


Hoesten bij de hond, wat is het?

Niezen, hoesten, een pijnlijke keel of een verstopte neus. Iedereen wordt wel eens verkouden. Meestal is jouw trouwe viervoeter de eerste die doorheeft dat je je niet zo lekker voelt. Hij komt knuffelen, hij wil dat je je beter voelt. Maar wat als jouw hond zelf begint te hoesten?

Hoesten door een verkoudheid

Als je zelf ziek bent, hoef je je geen zorgen te maken over het besmetten van jouw hond. De meeste bacteriën en virussen waar mensen ziek van worden, kunnen alleen overgedragen worden op mensen en niet op huisdieren. Zelfs als jij de griep hebt, mag je nog veilig knuffelen met jouw huisdier. Hij zal deze griep niet krijgen. Er bestaat wel een specifieke hondengriep. Deze kan zich tussen honden verspreiden. Voor een verkoudheid geldt hetzelfde. Huisdieren kunnen elkaar wel besmetten, maar jij kan dat niet.

Een hoestende hond, wat zijn de oorzaken.

Hoesten komt regelmatig voor bij honden en kan diverse oorzaken hebben. Soms is het een eenmalig iets, bijvoorbeeld omdat hij zich verslikt heeft. Hij begint dan opeens heftig te hoesten. Als het hoesten aan de gang blijft, controleer dan of er iets in zijn keel vast zit.

De hoest bij kennelhoest klinkt echter ongeveer hetzelfde. De besmettelijke kennelhoest is een veel voorkomende oorzaak van hoesten bij de hond. Het komt plotseling op en meestal zijn ze er niet echt ziek van. Eten en drinken lukt nog gewoon, al is het soms met tegenzin. Het gaat hierbij om een harde, droge hoest, waarbij het kan zijn dat hij moet kokhalzen.

Naast kennelhoest zijn er ook andere aandoeningen aan het luchtwegstelsel mogelijk bij honden. Denk maar aan allergieën, bronchitis, een tracheacollaps, een longontsteking of een tumor. Dit klinkt allemaal heel eng, maar gelukkig komen de ernstige aandoeningen minder vaak voor dan de onschuldige aandoeningen.

Een dierenarts zal, bij aanhoudende hoest, ook altijd het hart van de hond nakijken. Bij een vergroot hart kan deze tegen de luchtpijp aandrukken waardoor er een hoestprikkel ontstaat. Dit kan ook zo zijn bij een tumor in de borstholte. Als je je zorgen maakt over de hoest van jouw trouwe viervoeter, laat hem dan eens nakijken door de dierenarts.

De behandeling is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. De dierenarts kan jouw huisdier soms met medicatie behandelen bijvoorbeeld bij kennelhoest of bij bronchitis. Maar zelf kun je als baasje ook proberen om de hoestprikkel zo weinig mogelijk te stimuleren. Rust is hierbij erg belangrijk. Daarnaast kan een ijsblokje, om op te sabbelen, deugd doen. Dit onderdrukt de hoestprikkel en helpt ook tegen keelpijn. Gezonde voeding is uiteraard altijd belangrijk voor huisdieren.

Hoesten bij honden

Kennelhoest bij honden

Kennelhoest is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen. Het kan veroorzaakt worden door virussen, maar ook door bacteriën. Omdat het zo besmettelijk is, komt het in kennels veel voor. Er zitten daar immers veel honden bij elkaar. Maar deze naam is misleidend. Iedere hond kan het krijgen. Daarvoor hoeft hij dus niet in een kennel te verblijven. Ook hondenuitlaatveldjes en hondenshows zijn plekken waar de ziekte zich gemakkelijk kan verspreiden.

Kennelhoest wordt verspreid door hoesten, niezen en contact tussen honden met de neus. Vooral honden met een lage weerstand kunnen het snel krijgen. De dierenarts stelt kennelhoest vast via een eenvoudig lichamelijk onderzoek. Als behandeling kan hij hoestdrank en eventueel antibiotica voorschrijven.
Daarnaast is het belangrijk dat jij als baasje zorgt dat de hond genoeg rust krijgt. Door inspanning wordt de hoestprikkel van jouw viervoeter extra gestimuleerd. Ook zijn de keel en luchtpijp geïrriteerd. Gebruik bij het uitlaten een borsttuig en zeker geen halsband. Zo wordt er geen extra druk gezet op de luchtpijp als hij trekt.
Je kunt ook preventief behandelen tegen kennelhoest. Er is namelijk een vaccinatie mogelijk. Deze vaccinatie is vooral aan te raden als jullie veel in contact komt met andere honden, bijvoorbeeld op de hondenschool of op shows.

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen