5.711 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Artrose bij katten

 

Pijnlijke gewrichten of artrose bij katten behandelen

Je houdt gigantisch veel van je kat en daarom is het bijzonder vervelend wanneer je kat zich niet goed voelt. Artrose bij katten komt helaas regelmatig voor. Denk je dat je kat hier last van heeft? Lees dit artikel dan goed door, want we gaan dieper in op deze aandoening. 

Uitleg van de aandoening artrose. 

Met artrose wordt slijtage van het kraakbeen bedoeld. Het komt voor bij mensen, maar helaas ook bij honden en katten. Meer dan 90% van de katten die ouder zijn dan 12 jaar heeft last van artrose. Veel mensen denken dat artrose en artritis hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Bij artritis is er namelijk sprake van een ontsteking. De termen worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende aandoeningen.

Wat zijn de symptomen van artrose?

Als eigenaar weet je vaak niet direct wanneer er sprake is van deze aandoening. Dit komt omdat veel katten niet mank gaan lopen door deze aandoening, maar ze gaan daarentegen hun levensstijl aanpassen zodat ze minder pijn ervaren. Daarom moet je naar de impliciete symptomen kijken. In deze paragraaf zullen we typische symptomen van deze aandoening kort bespreken, zodat je op basis daarvan gepaste actie kunt ondernemen.

 • Minder spelen en jagen
  Was je kat vroeger een echt speeldier, maar is daar recentelijk weinig meer van te merken? Dan kan dit een indicatie van artrose zijn. Je kat ervaart namelijk pijn tijdens het spelen of jagen en daarom gaat hij of zij liever iets anders doen.
 • Meer slapen
  Was je kat vroeger altijd actief, maar merk je de laatste tijd dat hij of zij meer gaat slapen of rusten? Ook dit kan een symptoom van de aandoening zijn. Je kat ervaart pijn bij bepaalde bewegingen en dit is fysiek bijzonder vermoeiend voor je kat. Daarom gaat je kat meer slapen of rusten.
 • Je kat springt minder
  Katten vinden het bijzonder leuk om op allerlei objecten te springen. Ze zijn dan ook bijzonder flexibel. Een kat met artrose heeft minder zin om te springen. Merk je bijvoorbeeld dat je kat altijd op het aanrecht sprong, maar dat hij of zij dit de laatste tijd niet meer doet? Dan kan dit te maken hebben met deze aandoening.

Behandeling van artrose bij katten

Heeft je kat een of meer van de hiervoor beschreven symptomen? Dan raden we je aan om even naar de dierenarts te gaan. De dierenarts doet onderzoek naar het kraakbeen en kan op basis daarvan een diagnose stellen. Helaas is er niet veel tegen deze aandoening te doen, want het heeft vooral met ouderdom te maken. Toch kun je als eigenaar de pijnlijke gewrichten van je kat op verschillende manieren verlichten.

 • De omgeving aanpassen
  In de eerste plaats kun je de omgeving voor je kat aanpassen. Vergelijk dit met het rolstoelvriendelijk maken van een woning voor iemand met een fysieke beperking. Plaats bijvoorbeeld meer opstapjes in je woning, zodat je kat niet hoeft te springen. Hiermee kan pijn aan de gewrichten worden verlicht. Zorg er ook voor dat het waterbakje, voerbakje en de kattenbak gemakkelijk toegankelijk zijn.
Artrose bij katten

 

 • Speel met je kat
  Een kat met artrose ervaart pijn bij het kraakbeen, maar dit wordt niet per se beter door situaties te vermijden. Het is belangrijk om regelmatig met je kat te spelen. Op die manier blijven de gewrichten in beweging en dit kan de pijn later juist verzachten.
 • Andere voeding
  Bepaalde voeding kan deze aandoening enigszins verhelpen. Het gaat dan vooral om voeding met omega 3-vetzuren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat dit goed is voor de gewrichtsfuncties. Zorg er dan ook voor dat je kat voldoende voeding met omega 3-vetzuren krijgt. Het duurt overigens wel een tijdje voor je echt effect gaat zien. Dit kan ongeveer 8 weken duren, dus geef na enkele weken niet direct op
 • Pijnstillers voor katten
  Merk je dat je kat echt last heeft van deze vervelende aandoening? Dan kun je hem of haar een pijnstiller geven. Er zijn verschillende pijnstillers voor katten, maar we raden je aan om voor meloxicam te gaan. Deze medicatie verzacht niet alleen de pijn, maar tegelijkertijd remt het ontstekingen.

 • Conclusie

  In deze tekst zijn we dieper ingegaan op de aandoening artrose. Het is bijzonder vervelend wanneer je kat last heeft van deze aandoening. In deze tekst hebben we besproken hoe je artrose kunt herkennen en ook wat je kunt doen om de pijn bij je kat te verlichten.

  Best verkocht:
  Zoekassistent
  Ik ben op zoek naar een product voor:
  Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
  Kennisbank artikelen
  30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
  Je order binnen 1 werkdag verstuurd
  Vanaf € 65,- gratis verzonden
  Gemakkelijk achteraf betalen