5.711 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Glucosamine voor Honden

 

Glucosamine voor honden, speciaal voor de gewrichten.

Als hondenbaasje weet je dat het leven van je hond uit meer bestaat dan eten en slapen in zijn of haar comfortabele mandje. Honden rennen, zwemmen, ravotten en springen er in hun leven op los. Hoewel voldoende beweging belangrijk is voor je viervoeter, kunnen ze op latere leeftijd last krijgen van hun gewrichten. Net als bij mensen, resulteren gewrichtsproblemen bij honden in pijn en stijfheid in de gewrichten. Een veelvoorkomende gewrichtsaandoening bij oudere viervoeters is bovendien artrose. Om je trouwe huisdier wat verlichting te bieden, kun je het glucosamine geven. Maar wat is glucosamine precies? En waar kun je het allemaal voor gebruiken? In dit artikel lees je meer over een behandeling met deze stof en op welke manieren je hond er baat bij kan hebben.

Wat is glucosamine, en werkt dit ook bij honden?

Glucosamine is een natuurlijke stof, ook wel aminosuiker genoemd. In zowel het menselijk als in het dierlijk lichaam wordt deze stof gevonden in kraakbeen, de pezen en het bindweefsel om de gewrichten. De substantie wordt als supplement gebruikt bij mensen, honden, katten en paarden om ondersteuning te bieden bij gewrichtskwalen als artrose en artritis.

Artrose bij honden

Als je viervoeter al wat ouder is, neemt de kans op artrose toe. Wanneer de gewrichten slijten wordt dit artrose genoemd. De hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten raakt beschadigd en neemt af. Daardoor verdwijnt langzaam de soepelheid. Door artrose ontstaan makkelijker ontstekingen die pijnlijk zijn en die de gewrichten bovendien stroef maken. Artrose verergert naarmate de tijd verstrijkt, en kan zelfs resulteren in chronische pijn. Symptomen van artrose bij je hond zijn:

 • Zichtbare moeite met opstaan;
 • Stijfheid in bewegingen;
 • Mank en kreupel lopen;
 • Moeite met lopen aan het einde van een wandeling;
 • Niet meer willen rennen, springen en ravotten;
 • Moeite met traplopen;
 • Minder grip op een gladde ondergrond.
 • Artritis bij honden

Artritis is een andere kwaal dan artrose, maar de twee hebben wel met elkaar te maken. Artrose is beschadigd kraakbeen dat geleidelijk verdwijnt en de gewrichten pijnlijk en stroef maakt. Artritis is een verzamelnaam voor de ontstekingen van gewrichten. Deze ontstekingen worden ook wel progressief genoemd. Dit betekent dat ze uiteindelijk het kraakbeen zullen aantasten met artrose tot gevolg. Artritis kan dus het beste gezien worden als een voorstadium van artrose. Viervoeters met artritis hebben last van de volgende kwalen:

 • Kreupel lopen;
 • Zwelling, roodheid, pijn, en/of een warm gevoel rondom het ontstoken gewricht;
 • Minder zin in wandelen en ravotten;
 • Moeite met opstaan;
 • Zichtbare moeite met bewegen aan het einde van een wandeling;
 • Janken, piepen en/of agressie vertonen.
Glucosamine voor Honden

 

Werking van glucosamine bij honden

Een glucosaminesupplement is verkrijgbaar in poedervorm of in tabletten. Het is belangrijk om te weten dat deze stof jouw trouwe viervoeter niet direct van zijn of haar kwaal af zal helpen. Dit heeft tijd nodig. De doorbloeding van gewrichten verloopt traag, en de stof zal daardoor ook wat later in het kraakbeen belanden. Na twee tot drie maanden zie je vaak een duidelijk verschil in het gedrag en de bewegingen van je hond. Hoewel het supplement niet in staat is om beschadigd kraakbeen te herstellen, heeft het wel eigenschappen om kraakbeen tijdelijk te ondersteunen. Daarom heeft jouw viervoeter iedere dag een nieuwe hoeveelheid glucosamine nodig. Glucosaminesupplementen voor mensen zijn trouwens niet geschikt voor dieren, aangezien hier vaak een te hoog concentraat glucosamine in zit. Behalve ter verlichting van gewrichtsaandoeningen zoals artrose en artritis, worden glucosaminesupplementen gegeven aan honden die:

 • Letsel hebben aan de wervelkolom;
 • Herstellen van een gewrichtsoperatie;
 • Hun goede conditie moeten behouden.

Honden glucosamine: Mogelijke bijwerkingen

Glucosaminesupplementen geven nauwelijks bijwerkingen bij dieren. Wanneer je hond allergisch is voor vis en/of schelpdieren bestaat er een kleine kans op lichte maag- en darmklachten zoals winderigheid en dunne ontlasting. Ernstige en schadelijke bijwerkingen zijn er verder niet. Je kunt jouw viervoeter dus gerust behandelen met dit supplement. Het is hierbij wel van belang om de informatie op de verpakking en in de bijsluiter goed op te volgen.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen