5.812 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Spat bij paarden


Spat bij paarden, een vorm van artrose.

Je merkt wellicht dat je paarden ineens minder soepel bewegen. Alles lijkt wat moeizamer te gaan en één van de gewrichten lijkt ook stijf. Het kan zijn dat je paarden last hebben van spat. Hieronder leggen we je uit wat dit is, wat de symptomen zijn, de mogelijk behandelingen en wat je kan doen om de spat bij paarden zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat is spat bij paarden?

Spat is een vorm van artrose (osteoartrose in dit geval) waarbij de gewrichten versleten zijn. Bij osteoartrose gaat het om de spronggewricht van de paarden, of beter gezegd, de slijtage zit bij het tarsometatarsaal en distaal intertarsaal gewricht. Door de slijtage, maakt het lichaam van het paard extra bot en kraakbeen aan, waardoor de gewrichten niet meer glad maar ruw over elkaar heen bewegen. Dit zorgt voor pijn en moeite met de soepelheid bij bewegen.

Spat bij paarden herkennen.

De symptomen van spat bij paarden kunnen erg wisselend zijn. Hoe goed je het kan zien, is afhankelijk van de ernst van de artrose, aangezien het verloop meestal heel geleidelijk gaat. Mogelijke kenmerken van osteoartrose zijn:

  • Lichte stijfheid. Dit kan soms zo licht zijn dat het niet eens opvalt;
  • Graduele of acute kreupelheid. Vooraf kunnen er signalen zijn geweest, zoals dat de paarden het aangetaste been minder belasten;
  • Een harde zwelling bij het spronggewricht. In dit stadium wordt nieuw bot gevormd door botwoekering;
  • Ophoping van vocht rondom het spronggewricht. Dit voelt als een zachte zwelling.

Oorzaken van spat bij je paard.

Osteoartrose ontstaat door herhaaldelijke lichte beschadigingen. Deze vinden vooral plaats bij het kraakbeen. De kwaliteit neemt af en vaak vermindert het kraakbeen ook. Hierdoor kan zelfs de gehele laag worden aangetast. Dit leidt er uiteindelijke toe dat het botweefsel gaat reageren, waardoor je een combinatie krijgt van bot-verval (afname) en bot-woekering (opbouw). In veel gevallen is de slijtage geleidelijk en zal het je in eerste instantie niet snel opvallen. Merk je op een gegeven moment verminderde soepelheid? Dan kan je bij de dierenarts laten controleren of er sprake is van osteoartrose.

De oorzaken van spat zijn onder andere:

  • ouderdom;
  • erfelijke factoren;
  • grotere en kleinere blessures, zoals verdraaien, verstappen of trauma door een verwonding;
  • overbelasting door bijvoorbeeld een slechte bodem, zware training of een afwijkende hoef- of beenstand.
Spat bij paarden

 

Behandelen van slijtage van het spronggewricht

Een slijtage van het spronggewricht is uiteraard niet meer terug te draaien. Het behandelen van spat bestaat dan ook vooral uit het vertragen van verdere slijtage. De opties voor behandeling zijn:

  • Medicatie: je kan gebruik maken van ontstekingsremmers afhankelijk van de ernst van de klachten.
  • Operatie: bij een operatie wordt het spronggewricht chirurgisch vastgezet en uitgeboord. Op deze manier vergroeit het gewricht aan elkaar en kan het paard weer zonder pijn bewegen. Het vermindert natuurlijk wel de beweeglijkheid enigszins.

Het is ook mogelijk om voor aanvullende therapie te kiezen, zoals orthopedisch beslag, fysiotherapie en shockwave. Bij orthopedisch beslag wordt de stand van het been veranderd door aangepast beslag te gebruiken om zo de belasting van het gewricht te verminderen. Dit wordt ook wel spatbeslag genoemd. Bij fysiotherapie is het doel de algehele bewegelijkheid te verbeteren door middel van passieve bewegingen. Shockwave maakt gebruik van geluidsgolven. Hierdoor neemt de verkalking in het bot af en wordt de doorbloeding gestimuleerd. Het heeft ook een kortdurend pijnstillend effect.

Voorkomen van osteoartrose bij paarden

Het liefste voorkom je slijtage natuurlijk. Soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer het ontstaat door ouderdom. Kijk vooral goed naar de beenstand om eventuele afwijkingen te zien. Zo kan je het risico op blessures beperken. Zorg dat de training altijd overeenstemt met de leeftijden en niveaus van de paarden: maak de training niet te zwaar. Als laatste kan je zorgen voor een goede bodem voor de trainingen om blessures en kleine beschadigingen te voorkomen. Wil je meer lezen over bijv hoefbevangenheid, klik dan hier. 

Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen