5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Stijve achterhand bij paarden

Stijve achterhand bij paarden herkennen en behandelen

Een stijve achterhand bij een paard betekent dat het paard problemen heeft met zijn of haar bewegingsmechanisme. Dit kan veroorzaakt worden door afwijkende bewegingen met de achterbenen en heeft uiteindelijk grote gevolgen voor het functioneren van een paard. Daarom is het belangrijk om een stijve achterhand vroegtijdig te herkennen om met passende oplossingen te komen en je paard op de juiste manier te behandelen. Het beste is natuurlijk om een stijve achterhand zo veel mogelijk te voorkomen bij paarden.

 

Wat is een stijve achterhand bij paarden?

Een paard loopt van nature meer op de voorhand dan op de achterhand en tijdens het rijden komt het gewicht van de ruiter op de voorhand erbij. Toch is het streven om de achterhand het extra gewicht te laten dragen, aangezien het gewicht zo beter over de vier benen van een paard verdeeld wordt. Oftewel, zo wordt er een horizontaal evenwicht gecreëerd. De sterkte van de achterhand verschilt per paard en ligt aan diverse factoren, zoals een korte bouw of een afwijkend bewegingsmechanisme. Tevens is de houding van een ruiter van invloed. Een verkeerde houding van de ruiter kan leiden tot problemen met bewegen, zoals slepen met de achterbenen. Dit soort afwijkingen verlagen de draagkracht en zorgen uiteindelijk voor een stijve achterhand, oftewel vaste spieren en gewrichten bij de achterbenen van het paard.

Kenmerken stijve achterhand.

Wanneer de achterhand bij paarden stijf is, is er vaak ook sprake van een stijve rug. Zulke vaste spieren en gewrichten bij paarden kun je herkennen aan dat een paard niet graag gezadeld wilt worden, met knikkende knieën en een onregelmatige pas loopt. Ook zal hij geen stelling naar rechts of links willen nemen en paarden hebben in dit geval moeite met lengtebuigingen, opstaan en het nemen van hindernissen.

Herkenbare symptomen van achterhandproblemen.

Achterhandproblemen, en dus het stijf zijn van de spieren en gewrichten in dit gebied, kunnen duiden op problemen met de bekken. Herkenbare symptomen zijn onder andere het weigeren van hindernissen, moeite hebben om korte bochten te maken en scheefheid tijdens het lopen. Daarnaast kan een paard kreupel worden, moeite hebben met galopperen en zelfs moeite hebben met opstaan. Hieronder vind je een aantal herkenbare symptomen van stijve achterhand bij paarden op een rijtje:

  • Langzamere / verminderde impulsen
  • Dressuur; moeite met pirouettes en galopchangementen
  • Springen; scheef springen of scheef afzetten
  • Scheef lopen of scheefheid in de bekken
  • Zwellingen, pijnlijkheden of vervormingen
  • Stijve achterbenen

Oorzaken van een stijve achterhand bij paarden

Spieren en gewrichten bij de achterbenen van paarden die stijf zijn, kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van de bouw van een paard, eerder opgelopen blessures, een verkeerde houding of training van de ruiter en een verkeerd zadel. Hierdoor hoopt er vaak een teveel aan melkzuur op in de spieren die de pijn veroorzaken en samentrekkingen van spieren verhinderen.

Stijve achterhand bij paarden

Wat kun je zelf doen aan stijve achterhand bij paarden?

Paarden met achterhandproblemen moeten op de juiste manier behandeld worden. Aangezien stijve gewrichten en spieren veelal door een ophoping van melkzuur worden veroorzaakt, moet de focus liggen op het afvoeren van melkzuur. Onder andere selenium en vitamine E spelen een belangrijke rol bij dit proces en daarom is een eerste stap om deze supplementen bij te voeren. Vitamine E ondersteunt het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen, zoals melkzuur, en selenium beschermt de spiervezels tegen beschadigingen na een intensieve inspanning. Vooral tijdens de wintermaanden dienen deze supplementen bijgevoerd te worden, omdat de opname ervan dan lager is door een sterk verminderde inname van gras.

Als aanvulling hierop kan magnesium gegeven worden, aangezien een tekort hieraan ook vaak voorkomt bij paarden en leidt tot spieren en gewrichten die stijf zijn. Magnesium draagt bij aan een gezonde prikkeloverdracht in de zenuwen en verlaagt het stressniveau. Naast deze supplementen moeten ook speciale oefeningen gedaan worden om soepelere achterbenen te bevorderen.

Kans op een stijve achterhand verkleinen bij paarden.

Om achterhandproblemen te voorkomen, is het belangrijk om de achterhand sterker te maken met de juiste houding en training. Tijdens trainingen moet veel afgewisseld worden en daarnaast moet een gladde ondergrond vermeden worden. Tevens moet er te allen tijde een passend zadel gebruikt worden.

Stijfheid in de achterhand bij je paard behandelen.

In de behandeling van stijf geworden gewrichten en spieren is het essentieel om met je paard bepaalde oefeningen uit te voeren. Laat je paard regelmatig zijn of haar benen stretchen en zijn of haar kin op de borst leggen. Ook de rug moet opgerekt worden door het hoofd omhoog te strekken en juist helemaal naar beneden en opzij. Tot slot is achterwaarts lopen een goede oefening wanneer je paard last heeft van een stijve achterhand.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen