5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Rugproblemen bij paarden

Rugproblemen bij paarden herkennen en behandelen.

Paarden zijn mooie en indrukwekkende dieren, maar hebben net als alle andere dieren ook de nodige verzorging nodig. Dat betekent behalve de zorg voor goede voeding, voldoende beweging en een goede huisvesting, ook voldoende aandacht voor de gezondheid van het paard. Vanzelfsprekend kunnen paarden verschillende klachten ontwikkelen. De rug van het paard is echter bijzonder belangrijk en klachten kunnen zeer divers zijn.

 

Rugpijn bij paarden

Net als bij de mens is het goed functioneren van de rug ook bij paarden belangrijk. Het zorgt voor de verbinding tussen het voorste deel van het lichaam en het achterste deel. Het spreekt dus voor zich dat het een voornaam onderdeel is van het hele bewegingsapparaat. Het gaat dus niet alleen om het functioneren van de ruggewervels, maar ook om de omliggende spieren en weefstels. Daar komt bij dat klachten erg divers kunnen zijn. Het is door de complexiteit vaak niet eenvoudig om klachten goed te duiden en niet zelden is er sprake van combinaties van klachten. Een goed onderzoek van het bewegingsapparaat is dan ook belangrijk om de juiste diagnose te stellen.

Symptomen bij rugproblemen van het paard

De omvang van een paard zorgt ervoor dat de rug niet alleen groot is, maar ook een complexe structuur bevat. Klachten aan het bewegingsapparaat bij paarden zijn dus niet eenvoudig te duiden. In sommige gevallen is er sprake van een onschuldige stijfheid, maar bij aanhoudende klachten is onderzoek zeker gewenst. De klachten die duiden op rugproblemen zoals rugpijn uiten zich met name bij het bewegen. Een paard loopt dan al snel minder soepel. Denk hierbij aan oefeningen die opeens meer moeite kosten dan voorheen. Het springen of een zijgang zijn hier goede voorbeelden van. Paarden kunnen daarnaast ook ongemak ervaren door rugproblemen bij het opzadelen. Ook alledaagse handelingen zoals het poetsen kunnen ongemak veroorzaken en minder soepel ogen wat duidt op rugproblemen. Het is belangrijk om op dergelijke symptomen te letten. Rugproblemen bij paarden gaan immers nooit vanzelf over. In ernstige situaties zijn rugproblemen duidelijk te herkennen doordat paarden de neiging hebben om zich te verzetten tijdens het rijden. Ook het staken of bokken is een duidelijk signaal dat het paard pijn heeft in de rug. Een paard wat soepel kan bewegen is immers een gezond paard.

Rugproblemen bij paarden behandelen

Bij een vermoeden van rugproblemen bij paarden is een klinisch onderzoek de eerste stap. Bij dit uitgebreide onderzoek ligt de aandacht vooral op het visuele aspect. De manier waarop het paard beweegt geeft in algemen zin al een goede indicatie van eventuele problemen aan het bewegingsapparaat. In sommige gevallen zal ook worden gekeken hoe soepel het paard zich beweegt als het is gezadeld. De aandacht ligt dus vooral op de bewegelijkheid. Ook andere zaken zoals kreupelheid hebben de aandacht. Dit kan namelijk ook tot rugklachten leiden. Het uitsluiten van kreupelheid is daarom minstens zo belangrijk om een accurate diagnose te kunnen stellen.

Het manuele onderzoek bij rugpijn bij paarden

Na de eerste analyse van de rugpijn volgt het manuele onderzoek. Hierbij valt te denken aan het onderzoeken van de hals van het paard, maar ook het bekken en de rug. Eventuele reacties hierop van het paard en de spierspanning vertellen veel over de aard van de klachten en de eventuele oorzaak. Ook de wervelkolom wordt goed onderzocht op beweeglijkheid. Een verminderde beweeglijkheid of een pijnreactie bij bepaalde bewegingen geven een verdere indicatie van de situatie. De bevindingen van het onderzoek geven al snel duidelijkheid omtrent de oorzaak. Zo kan het probleemgebied goed worden bepaald. Eventueel kan het onderzoek worden aangevuld met röntgenopnames of een echo.

Rugproblemen bij paarden

Paarden met rugproblemen behandelen met een kruiden supplement.

Voor het behandelen van pijn door rugproblemen bij paarden wordt vaak gekozen voor het inspuiten. Het probleemgebied wat dankzij het onderzoek is gelokaliseerd wordt dan onder echobegeleiding behandeld. Een veel gebruikte alternatieve behandeling is de zogenaamde ‘meso therapie’. Hierbij worden kleine naalden in de rug van het paard gespoten. Het voordeel hiervan is dat er een langdurige en effectieve methode is om het paard van de klachten in de rug af te helpen. Het heeft zowel een ontspannend als een pijnstillend effect op de rug van het paard. Ook het gebruik van natuurlijke supplementen kan een goede oplossing zijn om de souplesse van de spieren beter te ondersteunen. Het gebruik van specifieke supplementen met bijv Chinese kruiden geeft geen problemen bij paarden doordat het natuurlijke producten zijn. De laatste jaren is het gebruik van natuurlijke supplementen op kruiden basis toegenomen waardoor er veel ervaring is opgedaan met deze manier van het behandelen van rugpijn bij paarden. De dierenarts kan advies geven omtrent het gebruik van de verschillende natuurlijke kruiden supplementen.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen