5.155 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Artrose bij paarden


Heeft mijn paard last van artrose?

Merk je dat je paard wat moeilijker overeind komt of is hij af en toe kreupel? Dan kan jouw paard last hebben van artroseklachten. Deze klachten worden veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen in het gewricht, waardoor schokken minder goed worden opgevangen en de gewrichten minder soepel kunnen bewegen. Hoewel slijtage een van de oorzaken is, is het ook een van de symptomen van de aandoening. Bewegen wordt pijnlijk, daarom is de juiste behandeling belangrijk.

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening aan de gewrichten van paarden. Gewrichten zijn samengesteld uit kraakbeen, gewrichtsvloeistof en het gewrichtskapsel Samen zorgt dit ervoor dat de botten van het gewricht soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij artrose is er een probleem met het kraakbeen, waardoor het gewricht niet meer goed kan bewegen. Het paard krijgt pijn bij het bewegen en zal dat natuurlijk proberen te vermijden. Ongeveer een kwart van de paarden krijgt er last van, vaak op latere leeftijd. Maar het kan ook bij jongere paarden en zelfs veulens voorkomen. In principe kunnen artroseklachten in elk gewricht voorkomen, maar meestal zie je het in de benen, de hals of de rug van het paard. Het kan in slechts een gewricht voorkomen, maar ook in meerdere gewrichten. Helaas gaat het niet zonder behandeling over. Hoewel artrose en artritis dezelfde klachten kunnen veroorzaken, zijn het niet dezelfde aandoeningen. Artritis is een chronische gewrichtsontsteking, die kan leiden tot koorts, pijn en zwellingen in het gewricht.

Oorzaken van artrose klachten

Artroseklachten wordt veroorzaakt door een beschadiging van het kraakbeen. Deze beschadiging kan het gevolg zijn van een ongeluk, maar het kan ook door slijtage, een infectie of een blessure veroorzaakt worden. Ook gewrichtsontsteking kan een oorzaak zijn. Een andere veel voorkomende oorzaak bij paarden is overbelasting. Vaak is artrose een vicieuze cirkel. Als door een blessure de gewrichtsvloeistof verandert of vermindert, draait het gewricht minder soepel. Hierdoor gaat het gewricht zwellen en wordt het warm. Dit kan weer zorgen voor een gewrichtsontsteking, wat extra slijtage veroorzaakt. Door het beschadigde kraakbeen is er minder vering in het gewricht, waardoor het gewricht aan nog meer slijtage onderhevig is. Zo wordt het kraakbeen steeds dunner en ontstaat er een chronisch probleem.

Oorzaken kunnen zijn:

 • Overbelasting
 • Slijtage
 • Gewrichtsontsteking
 • Infectie
 • Blessure
 • Ongeval

Artrose bij je paard herkennen

Artrose veroorzaakt pijn, waardoor paarden met deze aandoening minder goed kunnen en willen bewegen. Je zal dit in het beginstadium vooral merken als je paard opstaat na het liggen of na lang stilstaan weer in beweging komt. Als hij warmgelopen is, wordt het paard minder kreupel. Je ziet dat de bewegingen van je paard wat stijver zijn geworden en dat hij bepaalde bewegingen niet meer uit wil voeren. Zeker als paarden last hebben van hun nek of rug, zullen ze bepaalde oefeningen minder goed uitvoeren of zullen ze ze ronduit weigeren. Als een beweging pijn doet, zal het paard deze natuurlijk proberen te vermeiden. Als je deze signalen ziet, dan wordt het tijd om de dierenarts in te schakelen. Deze kan door middel van een kreupelonderzoek met buigproeven een goede diagnose stellen. Er wordt gekeken naar hoe het paard beweegt om vast te stellen waar het probleem zit. Daarnaast kan een röntgenfoto uitkomst bieden. Met onderzoek kan de dierenarts eventueel artritis uitsluiten en de juiste behandelmethode samenstellen. Zo kunnen de klachten van je paard verminderd worden en kunnen jullie samen hopelijk nog jarenlang avonturen beleven.

Behandeling van artrose bij paarden

Er is geen artrosebehandeling mogelijk, die het probleem verhelpt. Hier wordt wel aan gewerkt, maar die behandelingen zijn nog in de experimentele fase Bovendien is het een aandoening die steeds verder verergert. Er zijn wel behandelingen mogelijk om de klachten minder te laten verergeren of om de pijn te verlichten. Hierbij kun je denken aan medicatie of een behandeling met een natuurlijk middel. De meest gebruikte behandelingen voor artroseklachten zijn de volgende:

 • Ontstekingsremmers
 • Pijnstilling
 • Voedingssupplement
 • Aangepast hoefbeslag
 • Aangepaste training

Ontstekingsremmers

Omdat artrose vaak ontstaat door een gewrichtsontsteking is de eerste stap in de behandeling om die gewrichtsontsteking tegen te gaan. Met ontstekingsremmers wordt verder beschadiging van het kraakbeen voorkomen en krijgt het kraakbeen kans om zich langzaam te herstellen. Bij artritis worden ontstekingsremmers ook vaak gebruikt als behandelmethode.

Pijnstilling

Hoewel pijnstilling alleen de symptomen bestrijdt, kan pijnstilling er wel voor zorgen dat je paard beter in beweging blijft, zodat hij soepel blijft. Hij is dan minder kreupel tijdens het lopen. Gebruik pijnstilling wel in overleg met de dierenarts. Je wilt ten slotte niet dat je paard zichzelf overbelast, omdat hij geen pijn meer voelt.

Voedingssupplementen bij artrose 

Met een voedingssupplement met glucosamine of MSM kun je de gewrichten soepeler houden. Hierdoor blijft de paarden beter bewegen. Je kunt ook kiezen voor een ander natuurlijk voedingssupplement, bijvoorbeeld met Chinese kruiden, die pijn bestrijden of ervoor zorgen dat je paard minder kreupel is. Colageen en chondroïtine zijn ook twee stoffen die de werking van de gewrichten bevorderen. 

Aangepast hoefbeslag

Met aangepast hoefbeslag kun je ervoor zorgen, dat de gewrichten in de benen van het paard minder belast worden. Hierdoor heeft het dier minder pijn en kan hij gemakkelijker blijven lopen.

Training

Het is belangrijk om paarden met artroseklachten niet te veel te belasten, maar beweging is wel goed. Je kunt nog steeds wel met hem rijden, zolang je goed op zijn grenzen let. Rij bijvoorbeeld geen krappe bochten en dwing hem niet in een bepaalde houding.

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen