5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Artrose bij paarden

Artrose bij paarden herkennen en behandelen

Merk je dat je paard wat moeilijker overeind komt of is hij af en toe kreupel? Dan kan jouw paard last hebben van artrose klachten. Deze klachten worden veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen in het gewricht, waardoor schokken minder goed worden opgevangen en de gewrichten minder soepel kunnen bewegen. Hoewel slijtage een van de oorzaken is, is het ook een van de symptomen van artrose bij paarden. Bewegen wordt pijnlijk, daarom is de juiste behandeling belangrijk.

 

Wat is artrose bij paarden?

Artrose is een aandoening aan de gewrichten van paarden. Gewrichten zijn samengesteld uit kraakbeen, gewrichtsvloeistof en het gewrichtskapsel. Samen zorgt dit ervoor dat de botten van het gewricht soepel langs elkaar kunnen bewegen. Bij artrose is er een probleem met het kraakbeen, waardoor het gewricht niet meer goed kan bewegen. Het paard krijgt pijn tijdens bewegen en zal dat natuurlijk proberen te vermijden. Ongeveer een kwart van de paarden kan last krijgen van artrose, vaak op latere leeftijd. Het kan helaas ook bij jongere paarden en zelfs veulens voorkomen. In principe kunnen artrose klachten in elk gewricht voorkomen, meestal zie je het in de benen, de hals of de rug van het paard. Het kan in slechts een gewricht voorkomen, maar ook in meerdere gewrichten. Helaas gaat het niet zonder behandeling over. Hoewel artrose en artritis dezelfde klachten kunnen veroorzaken, zijn het niet dezelfde aandoeningen. Artritis is een chronische gewrichtsontsteking, die kan leiden tot koorts, pijn en zwellingen in het gewricht.

Kenmerken artrose paard

Artrose veroorzaakt pijn, waardoor paarden met artrose minder goed kunnen en willen bewegen. Je zal dit in het beginstadium vooral merken als je paard op staat na het liggen of na lang stilstaan weer in beweging komt. Als hij warmgelopen is, wordt het paard minder kreupel. Je ziet dat de bewegingen van je paard wat stijver zijn geworden en dat hij bepaalde bewegingen niet meer uit wil voeren. Zeker als paarden last hebben van hun nek of rug, zullen ze bepaalde oefeningen minder goed uitvoeren of zullen ze deze weigeren. Als een beweging pijn doet, zal het paard deze natuurlijk proberen te vermijden. Als je deze signalen ziet, dan wordt het tijd om de dierenarts in te schakelen. Deze kan door middel van een onderzoek met buigproeven een goede diagnose stellen. Er wordt gekeken naar hoe het paard beweegt om vast te stellen waar het probleem zit. Daarnaast kan een röntgenfoto uitkomst bieden. Met dit onderzoek kan de dierenarts eventueel artritis uitsluiten en de juiste behandelmethode samenstellen. Zo kunnen de artrose klachten van je paard verminderd worden en kunnen jullie samen hopelijk nog jarenlang avonturen beleven.

Herkenbare symptomen van artrose bij paarden

Een paard met artrose heeft vooral na een periode van rust moeite met bewegen en is stijf. Ook zal een paard met artrose pas na opwarming beter gaan bewegen. Daarnaast kan jouw paard ook met tegenzin buigen, strekken, galopperen en springen. Wanneer je paard last heeft van artrose in het kaakgewricht zal kauwen moeilijk zijn, kan hij scheef of aan één kant gaan kauwen. Ook kan een paard met artrose prikkelbaar zijn. Als een paard pijn heeft, is dit natuurlijk erg vervelend. Door de pijn die jouw paard ervaart door de artrose kan hij ander tot zelfs vervelend gedrag vertonen naar andere paarden en mensen.

Oorzaak artrose bij paarden

Artrose klachten bij paarden worden veroorzaakt door een beschadiging van het kraakbeen. Deze beschadiging kan het gevolg zijn van een ongeluk, maar het kan ook door slijtage, een infectie of een blessure veroorzaakt worden. Een gewrichtsontsteking kan ook een oorzaak zijn van artrose bij paarden. Een andere veel voorkomende oorzaak bij paarden is overbelasting. Vaak is artrose bij paarden een vicieuze cirkel. Als door een blessure de gewrichtsvloeistof verandert of vermindert, draait het gewricht minder soepel. Hierdoor gaat het gewricht zwellen en wordt het warm. Dit kan weer zorgen voor een gewrichtsontsteking, wat extra slijtage veroorzaakt. Door het beschadigde kraakbeen is er minder vering in het gewricht, waardoor het gewricht aan nog meer slijtage onderhevig is. Zo wordt het kraakbeen steeds dunner en kan er een chronisch probleem ontstaan.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Overbelasting
  • Slijtage
  • Gewrichtsontsteking
  • Infectie
  • Blessure
  • Ongeval

Artrose paard diagnose

Een dierenarts kan door middel van verschillende onderzoeken bepalen of jouw paard last heeft van artrose. De dierenarts kan een verdovend middel toedienen op de plek waarvan vermoed wordt waar het paard zenuw- of gewrichtspijn heeft. Merk je hierna dat jouw paard minder of niet meer kreupel is kan worden geconcludeerd dat het probleem met het gewricht te maken heeft. Een definitieve diagnose vereist vaak röntgenonderzoek. Kraakbeen is onzichtbaar op röntgenfoto's, maar veranderingen in botstructuur zijn wel zichtbaar. Als de röntgenfoto veranderingen in het bot rond het gewricht vertoont, is dit meestal artrose.

Artrose bij paarden

Artrose bij je paard, wat kun je eraan doen?

Omdat artrose bij paarden vaak ontstaat door een gewrichtsontsteking is de eerste stap in de behandeling om die gewrichtsontsteking tegen te gaan. Met ontstekingsremmers wordt verdere beschadiging van het kraakbeen voorkomen en krijgt het kraakbeen kans om zich langzaam te herstellen. Bij artritis worden ontstekingsremmers ook vaak gebruikt als behandelmethode.

Hoewel pijnstilling alleen de symptomen van artrose bij paarden bestrijden, kan pijnstilling er wel voor zorgen dat je paard beter in beweging en soepel blijft. Hij is dan minder kreupel tijdens het lopen. Gebruik pijnstilling wel in overleg met de dierenarts. Je wilt tenslotte niet dat je paard zichzelf overbelast, omdat hij geen pijn meer voelt.

Met aangepast hoefbeslag kun je ervoor zorgen, dat de gewrichten in de benen van het paard minder belast worden. Hierdoor heeft het dier minder pijn door de artrose en kan hij gemakkelijker blijven lopen. Meer lezen over hoefbevangenheid?

Het is belangrijk om paarden met artrose klachten niet te veel te belasten, maar beweging is wel goed. Je kunt nog steeds wel met hem rijden, zolang je goed op zijn grenzen let. Rij bijvoorbeeld geen krappe bochten en dwing hem niet in een bepaalde houding.

Kans op artrose paard verkleinen

Als eerste is het belangrijk om op het gewicht van je paard te letten. Overgewicht bij paarden is makkelijker te voorkomen dan te genezen. Je kunt het eetpatroon van je paard aanpassen aan de soort, maar let er wel op dat je paard niet ondervoed raakt. Mannelijke paarden kunnen last van artrose krijgen wanneer ze te vroeg gecastreerd worden. Een paard dat vroegtijdig gecastreerd is, wordt groter dan een paard dat langer zijn geslachtshormonen behoudt. Hiernaast worden de spieren ook minder goed ontwikkeld en is ook een van de factoren voor klachten zoals artrose. Mocht een castratie toch nodig zijn, is het verstandig om deze zo lang mogelijk uit te stellen. Stel een trainingsschema op voor jouw paard. Zowel onderbelasting als overbelasting kunnen klachten geven die artrose bij paarden kunnen veroorzaken. Let er daarnaast op dat je niet te vroeg begint met het trainen van jouw paard/veulen.

Artrose paard behandeling.

Er is geen artrose behandeling mogelijk, die het probleem verhelpt. Hier wordt wel aan gewerkt, maar die behandelingen zijn nog in de experimentele fase. Bovendien is het een aandoening die steeds verder verergert. Er zijn wel behandelingen mogelijk om de klachten van artrose bij paarden minder te laten verergeren of om de pijn te verlichten. Hierbij kun je denken aan medicatie of een behandeling met een natuurlijk middel. De meest gebruikte behandelingen voor artrose klachten zijn de volgende:

  • Ontstekingsremmers
  • Pijnstilling
  • Voedingssupplement
  • Aangepast hoefbeslag
  • Aangepaste training
Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen

Veelgestelde vragen

30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen