5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Glucosamine voor Paarden


Wanneer glucosamine bijvoeren bij paarden?

Paarden kunnen weleens last hebben van hun gewrichten, bijvoorbeeld bij een blessure of als gevolg van artrose. Om dit te voorkomen of behandelen, kun je je paard glucosamine bijvoeren, wat het herstel van bindweefsel stimuleert en zo gewrichtspijn verlicht. Glucosamine doet dit via een bepaald proces, waardoor een paard goed kan herstellen en weer volop kan bewegen. Hoe gaat dit zijn werking en waar moet je op letten wanneer je deze stof gaat bijvoeren aan je paard?

De werking van kraakbeen bij paarden.

In je gewricht over de uiteinden van het bot heen zit kraakbeen, een stevig bindweefsel dat organen en weefsels ondersteunt. Dit speciale bindweefsel zorgt ervoor dat wrijving tussen botten wordt verminderd door gewrichtsvocht te produceren. Kraakbeen bestaat uit een netwerk van water, ook wel de extracellulaire matrix genoemd, wat weer uit andere bouwstenen is opgebouwd, namelijk collageen en proteoglycanen. Collageen biedt elasticiteit en stabiliteit aan het bindweefsel, waarnaast proteoglycanen binden met water. Deze geven kraakbeen stevigheid en een schok dempend-vermogen.

Kraakbeen is omringd door een vloeistof, wat als transport- en smeermiddel dient voor de gewrichten. Deze gewrichtsvloeistof wordt synoviale vloeistof genoemd en het bestaat uit diverse stoffen, waaronder glucosamine. Dit is ook een belangrijke bouwsteen voor veel andere eiwitten in het lichaam. Zodoende heeft glucosamine een cruciale functie in de werking van het kraakbeen in de gewrichten.

De werking van glucosamine bij paarden

Deze stof speelt dus een rol bij de opbouw van kraakbeen en kan als behandeling dienen bij gewrichtsproblemen bij paarden. Voorbeelden van dit soort problemen zijn artrose en artritis. Wanneer een paard artrose heeft, vindt er slijtage aan het bindweefsel tussen de gewrichten plaats, waardoor ook het bot en de synoviale vloeistof aangetast kunnen worden. Uiteindelijk raken ook de structuren om een gewricht heen beschadigd, zoals spieren en banden. Paarden met artritis hebben last van dezelfde onderdelen van een gewricht, maar de oorzaak van deze aandoening is daarentegen een ontsteking.

Glucosamine kan hierbij een rol spelen, aangezien dit eiwit in staat is om de enzymatische afbraak in het kraakbeen af te remmen. Hiermee biedt het bescherming tegen de aantasting van gewrichten bij paarden en versterkt het deze juist. Zo wordt de pijn verminderd en wordt ook de aanmaak van andere stoffen, zoals hyaluronzuur, gestimuleerd. Overigens zorgt dit eiwit ook voor een verminderde afbraak van collageen.

Waarop letten bij glucosamine supplementen voor paarden?

Wanneer het lichaam van een paard zelf niet in staat meer is om genoeg van dit eiwit aan te maken, kun je ervoor kiezen om het bij te voeren. Hierdoor kan je paard, die met bewegings- en gewrichtsklachten kampt, extra ondersteuning krijgen. Het is wel belangrijk dat je goed let op hoeveel glucosaminesupplementen je geeft, om de optimale werking van de gewrichten te stimuleren. Daarnaast is het ook belangrijk om andere, essentiële hulpstoffen met dit eiwit te combineren. Hierdoor krijgt jouw paard de optimale ondersteuning. De volgende hulpstoffen zorgen voor een volledige werking en gaan goed samen met glucosaminesupplementen:

Glucosamine voor Paarden
  • Collageen: Dit is een lichaamseigen suiker die elasticiteit en stabiliteit biedt aan je gewrichten, en met name het bindweefsel hiertussen. Ook vermindert collageen de afbraak van botten in het lichaam.
  • Chrondroïtine: Deze glycosamineglycaan zorgt voor pijnvermindering en afname van effusie, ontstekingen en zwellingen. Tevens breekt het bepaalde eiwitten
  • Hyaluronzuur: Ook dit is een glycosaminoglycaan en onderdeel van de synoviale vloeistof. Hier werkt het als schokdemper en smeermiddel en het verbetert de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof. Daarnaast heeft deze stof een ontstekingsremmende en pijnstillende werking.
  • Methylsulfonylmethaan: Dit wordt ook wel afgekort met MSM en vormt een zwavel die voorkomt in het lichaam. Het heeft diverse functies, waaronder het verzorgen van elasticiteit en stabiliteit in het bindweefsel tussen de gewrichten. Verder zorgt het voor pijnvermindering en het remmen van ontstekingen, zoals bij artritis. Ook kan verval van een gewricht bij artrose worden geremd en zwavel is in staat om de buitenste laag van cellen te stabiliseren. Tot slot zorgt methylsulfonylmethaan voor het vertragen van lekkages van beschadigde cellen en het wegspoelen van afvalstoffen.
  • Vitamine C: Ten slotte speelt deze vitamine een rol bij de vorming van diverse stoffen en weefsels, waaronder collageen, hyaluronzuur en botweefsel.
Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen