5.155 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Artrose bij honden


Heeft mijn hond last van artrose?

Artrose is een vervelende klacht die veel oudere honden treft, al zijn er ook jongere honden die er last van krijgen. Bewegen wordt dan alsmaar moeilijker voor je huisdier, en hij ervaart pijn bij het lopen en opstaan. Osteoarthritis is de officiële naam van deze kwaal, waar viervoeters relatief vaak last van krijgen. Artrose is een ouderdomskwaal, die in de volksmond ook wel bekend staat als gewrichtsslijtage. En dat is precies wat het is. Slijtage aan de gewrichten. Niet te verwarren met Artritis, een aandoening die ook zulke pijnlijke klachten tot gevolg kan hebben. Maar Artritis is een auto-immuunziekte die niet door slijtage wordt veroorzaakt, maar door een ontsteking in de botten.

De symptomen van gewrichtsslijtage bij honden

Niet elke hond laat het direct merken als hij pijn heeft. Toch zijn er wel een aantal symptomen die je kunt herkennen als artroseverschijnselen. Het meest duidelijke teken is het steeds stijver en strammer worden van je hond. Soms gaat hij zelfs mank lopen, om zo zijn poten minder te belasten. Je ziet dat hij duidelijk moeite heeft met gaan liggen en opstaan en hij blijft dan ook vaak langer in zijn mand liggen. Ook zijn verminderde eetlust duidt op pijn. Het kan zijn dat hij wat minder enthousiast is dan normaal, of zelfs opeens agressief gedrag vertoont. Als hij een plotselinge pijnreactie geeft bij aanraking op bepaalde plekken, voortdurend aan zijn poten likt of aanhoudend blijft piepen, lijkt de conclusie voor de hand te liggen: je trouwe viervoeter heeft artroseverschijnselen!

Waardoor wordt artrose veroorzaakt?

Natuurlijk merk je dat je trouwe huisdier steeds slechter gaat lopen. Toch zijn de symptomen niet altijd even makkelijk te herkennen, zeker in het beginstadium. Hoewel slijtage een van de belangrijkste oorzaken is, kan ook extra botvorming bij de aanhechting van het gewrichtskapsel een rol spelen. Dat veroorzaakt irritatie in de botten, waardoor je hond stijf en pijnlijk gaat bewegen. Maar wat veroorzaakt nou precies die pijn?
In een normaal, gezond gewricht zijn de uiteinden van de botten bekleed met een zacht weefsel. Dat is het kraakbeen, dat de gewrichten beschermt. Door de gewrichtsvloeistof, het vocht in de gewrichtsholtes, komt een goede smering van de gewrichten tot stand tijdens het bewegen. Slijtage van het kraakbeen verstoort dit proces en maakt het ruwer van structuur en minder schokbestendig. Als gevolg daarvan worden je botten stijf en stram.

Gewrichtsslijtage bij een hond lijkt op die bij de mens; de aandoening kan door meerdere factoren ontstaan. Zoals afname van het gewrichtskraakbeen, nieuwe botvorming of overbelasting, maar ook blessures, langdurige tekorten aan essentiële stoffen óf erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Soms is de oorzaak echter niet te achterhalen. Bovendien zijn de symptomen niet altijd zo eenduidig, daarom is het herkennen van de kwaal soms toch lastig. Want behalve ouderdom kunnen ook overgewicht en ontstekingen de boosdoeners zijn.

In een vergevorderd stadium kan je viervoeter zelfs last krijgen van spieratrofie. Een soort spierzwakte, die optreedt, doordat de spiermassa rond de gewrichten afneemt, doordat deze minder belast worden. Uiteindelijk zal de lust van je maatje om mee naar buiten te gaan minder worden. Dat merk je dan aan het langzamer gaan lopen of stilstaan of gaan liggen tijdens een wandeling.

De dierenarts kan artrose vaststellen

Als je hond moeilijk of zelfs mank loopt na het wandelen, is het zinvol eerst de situatie goed te bekijken. Het kan namelijk ook zijn dat je hond een ongelukje heeft gehad, of dat er een doorn of glas in zijn poot zit. Een gezwollen achterpoot kan duiden op een gescheurde kruisband. In die gevallen is het wijs om er een professional bij te halen. De dierenarts kan de situatie het beste beoordelen, evenals de mogelijkheden om de gewrichtsslijtage of artrose te bestrijden met een goed behandelplan.
Om de mate van de aandoening te bepalen zal je dierenarts allereerst een lichamelijk onderzoek doen, waarin hij let op de algemene gezondheid van je huisdier en of er wellicht andere ziektes zijn die meespelen. Soms kan ook aanvullend onderzoek nodig zijn om te bepalen of er sprake is van artrose, zoals een CT-scan of röntgenfoto.

Behandelen van gewrichtsslijtage bij je hond

Het is een gegeven dat de artrose zelf niet meer te genezen is. Maar dat betekent nog niet dat jouw trouwe viervoeter maar met pijn rond moet lopen. Want dankzij een goede behandeling en ondersteuning van je huisdier is het wel mogelijk het proces van de slijtage te vertragen. Daarbij komen een aantal mogelijkheden aan bod:

  • Pijnstillers en ontstekingsremmers worden vaak succesvol voorgeschreven om de ontsteking en de pijn te bestrijden. Mochten de klachten toch weer terugkomen tijdens het afbouwen van de voorgeschreven ontstekingsremmers, dan kan het zinvol zijn een lage onderhoudsdosering aan te houden.
  • Een regelmatig bewegingspatroon is een essentieel onderdeel van een goed behandelplan. Maak meerdere, korte wandelingen per dag, liefst aangelijnd, of laat hem naast de fiets lopen. Ook zwemmen is een prima manier van bewegen, omdat de gewrichten hierbij minimaal belast worden. Springen, traplopen en snelle wendingen kun je beter vermijden. Als de klachten na een tijdje minder worden kun je langzaamaan weer wat langer gaan wandelen. Ga nooit méér bewegen als je hond nog pijnreacties vertoont of kreupel loopt. In dat geval is het beter om het lopen weer op een lager pitje te zetten.
  • Ook overgewicht kan een veroorzaker van de slijtage zijn. Daarom is het zinvol hem in een optimale conditie te brengen en het overgewicht tegen te gaan, bijvoorbeeld door een speciaal dieet toe te passen.

Goede voeding en voedingssupplementen

Goede voeding is een belangrijk aspect om de mobiliteit van je hond te verhogen. Speciale voeding met Omega-3 vetzuren, glucosamine en chondroïtine helpen de gewrichten van je huisdier te ondersteunen en de kans op gewrichtsontstekingen te verminderen. Daarnaast zijn er ook goede voedingssupplementen op de markt, die speciaal op artrose zijn afgestemd.

Naast deze methodes om het welzijn van je hond met artrose te verbeteren en de gewrichten ontlasten, bestaan er diverse hulpmiddelen voor je geplaagde huisdier:

  • Een orthopedisch hondenkussen, dat groot genoeg is voor je hond, kan een comfortabele ligging bewerkstelligen. Het met traagschuim gevulde matras zorgt voor het ontlasten van de gewrichten.
  • Loopplank; Een hondenloopplank is een prettig hulpmiddel als je je hond meeneemt in de auto. Kies er liefst een met een goede antisliplaag, waarmee je die belastende en pijn veroorzakende sprong kan voorkomen.
  • Hondenfietskar; Met een geschikte hondenfietskar kan je trouwe metgezel toch gewoon mee op een lekker fietstochtje. Juist oudere beestjes hebben het nodig om regelmatig van de buitenlucht én jouw aandacht te genieten.
  • Draagtuig; Als je hond al oud is en het lopen steeds moeilijker gaat, dan kan een draagtuig soms een oplossing zijn. Daarmee biedt je hem wat extra steun bij het wandelen, in de auto springen of een trap oplopen.

Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen