5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Artrose bij honden

Artrose bij honden herkennen en behandelen

Artrose is een vervelende klacht die veel oudere honden treft, al zijn er ook jongere honden die last van artrose kunnen krijgen krijgen. Bewegen wordt moeilijker en ze ervaren voornamelijk pijn lopen en opstaan. Osteoarthritis is de officiële naam van deze kwaal, waar viervoeters relatief vaak last van krijgen. Artrose bij honden is in veel gevallen een ouderdomskwaal, die in de volksmond ook wel bekend staat als gewrichtsslijtage. Dat is precies wat het is, slijtage aan de gewrichten. In dit artikel lees je onder andere wat de kenmerken zijn van artrose bij honden en wat je ertegen kunt doen.

 

Wat is artrose bij honden?

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening bij honden, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen van een hond is aangetast. Een gewricht bestaat in de meeste gevallen uit twee botten (soms meerdere) die precies in elkaar passen. Een gezond gewricht heeft aan de uiteinden van de botten een laagje kraakbeen. Kraakbeen is elastisch en zorgt voor een glad oppervlak aan de uiteinden van botten en beschermt het onderliggende bot. Wanneer een hond last heeft van artrose, wordt het kraakbeen zachter en dunner. Hierdoor schuren de gewrichten en gaat de kwaliteit van de gewrichten en het kraakbeen achteruit.

Kenmerken artrose hond

In de eerste fase van artrose bij honden heeft hij pijn met lopen of moeite met bijvoorbeeld opstaan. In een iets wat gevorderde fase zal jouw hond last krijgen van meer pijn en kan hij ook last krijgen van spieratrofie. Doordat de hond zichzelf in de beginfase gaat ontzien, beweegt hij minder en zal de spiermassa afnemen. In deze fase zal de hond nog meer moeite hebben met opstaan en misschien wel eens hulp nodig hebben. Hieronder vind je nog een aantal kenmerken van artrose bij honden.

 • Je hond loopt vaak mank
 • Na rust heeft je hond moeite met opstaan
 • Na rust loopt je hond even moeilijk
 • Je hond ligt langer in zijn mand dan voorheen
 • Je hond heeft minder eetlust, of wordt zwaarder
 • Je hond likt veel aan zijn poten
 • Je hond springt niet meer in de auto of wil niet meer traplopen
 • Je hond is minder actief en speelt minder of zelfs niet meer

Hoe ontstaat artrose bij honden

Het herkennen van artrose bij je hond kan moeilijk zijn. Schakel daarom bij twijfel altijd eerst een dierenarts in. Symptomen van artrose bij honden lopen vaak uiteen, daarnaast is de oorzaak hiervan bij elke hond anders. Waarbij het bij de ene hond om ouderdom gaat, kan het zijn dat andere honden door overgewicht of ontstekingen last krijgen van artrose.

Oorzaak artrose bij honden

Honden krijgen steeds vaker last van artrose. Niet alleen zware of oudere honden, maar tegenwoordig ook vrij jonge honden. Daarnaast kan een langdurig tekort aan essentiële aminozuren ook een oorzaak zijn van artrose bij honden. Genetische factoren kunnen ook een rol spelen. Als laatste kan te veel belasting in de eerste jaren later ook voor problemen zorgen.

Artrose hond diagnose

Loopt jouw hond vaak mank na het wandelen? Dan is het zinvol om de situatie goed te bekijken. Dit hoeft niet direct te betekenen dat jouw hond last heeft van artrose. Heeft jouw hond regelmatig last van zijn poten, heeft hij moeite met opstaan, is hij minder actief of trekt hij vaak met een poot? In dit geval kunt het best de dierenarts inschakelen. De dierenarts kan de situatie het beste beoordelen, evenals de mogelijkheden om de gewrichtsslijtage of artrose te bestrijden met een goed behandelplan. Om de mate van de aandoening te bepalen zal je dierenarts allereerst een lichamelijk onderzoek doen, waarin hij let op de algemene gezondheid van je huisdier en of er wellicht andere ziektes zijn die meespelen. Soms kan ook aanvullend onderzoek nodig zijn om te bepalen of er sprake is van artrose, zoals een CT-scan of röntgenfoto.

Artrose bij je hond, wat kun je er zelf aan doen?

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat jouw hond met artrose hier zo weinig mogelijk last van heeft. Er zijn een aantal hulpmiddelen die jouw hond kunnen ontzien van extra pijn door artrose.

 • Een orthopedisch hondenkussen, dat groot genoeg is voor je hond, kan een comfortabele ligging bewerkstelligen. Het met traagschuim gevulde matras zorgt voor het ontlasten van de gewrichten.
 • Loopplank; Een hondenloopplank is een prettig hulpmiddel als je je hond meeneemt in de auto. Kies er liefst een met een goede antisliplaag, waarmee je die belastende en pijn veroorzakende sprong kan voorkomen.
 • Hondenfietskar; Met een geschikte hondenfietskar kan je trouwe metgezel toch gewoon mee op een lekker fietstochtje. Juist oudere beestjes hebben het nodig om regelmatig van de buitenlucht én jouw aandacht te genieten.
 • Draagtuig; Als je hond al oud is en het lopen steeds moeilijker gaat, dan kan een draagtuig soms een oplossing zijn. Daarmee biedt je hem wat extra steun bij het wandelen, in de auto springen of een trap oplopen.
Artrose bij honden

Onderzoek artrose bij je hond

Niet elke hond laat het direct merken als hij pijn heeft. Toch zijn er wel een aantal symptomen die je kunt herkennen als artrose verschijnselen. Het meest duidelijke teken is het steeds stijver en strammer worden van je hond. Soms gaat hij zelfs mank lopen, om zo zijn poten minder te belasten. Je ziet dat hij duidelijk moeite heeft met gaan liggen en opstaan en hij blijft dan ook vaak langer in zijn mand liggen. Ook zijn verminderde eetlust symptomen van artrose bij honden. Het kan zijn dat hij wat minder enthousiast is dan normaal, of zelfs opeens agressief gedrag vertoont. Als hij een plotselinge pijnreactie geeft bij aanraking op bepaalde plekken, voortdurend aan zijn poten likt of aanhoudend blijft piepen, lijkt de conclusie voor de hand te liggen: je trouwe viervoeter heeft artrose verschijnselen! Laat verder onderzoek altijd uitvoeren door een professional.

Kans op artrose hond verkleinen

De juiste voeding met aminozuren, sporenelementen, mineralen en vitaminen zorgen voor een goede basis. De aanbevolen hoeveelheid voedingsstoffen kan per hond verschillen. Doe daarom, voordat u een hond koopt, onderzoek om te zien wat het beste voer voor uw hond is. Honden bezig en actief houden is goed, maar zonder goede begeleiding kan dit leiden tot gewrichtsproblemen zoals artrose. Vraag uw dierenarts hoe u de juiste lichaamsbeweging kunt gebruiken om de sterke en zwakke punten van uw hond (ras) aan te pakken. Overgewicht kan ook de gewrichten belasten. Zorg dus voor de juiste combinatie van hoeveelheid en soort voer voor uw hond en goede beweging.

Artrose hond behandeling

Het is een gegeven dat de artrose zelf niet meer te genezen is. Maar dat betekent nog niet dat jouw trouwe viervoeter maar met pijn rond moet lopen. Want dankzij een goede behandeling en ondersteuning van je huisdier is het wel mogelijk het proces van de slijtage te vertragen. Daarbij komen een aantal mogelijkheden aan bod:

 • Pijnstillers en ontstekingsremmers worden vaak succesvol voorgeschreven om de ontsteking en de pijn te bestrijden. Mochten de klachten toch weer terugkomen tijdens het afbouwen van de voorgeschreven ontstekingsremmers, dan kan het zinvol zijn een lage onderhoudsdosering aan te houden.
 • Een regelmatig bewegingspatroon is een essentieel onderdeel van een goed behandelplan. Maak meerdere, korte wandelingen per dag, liefst aangelijnd, of laat hem naast de fiets lopen. Ook zwemmen is een prima manier van bewegen, omdat de gewrichten hierbij minimaal belast worden. Springen, traplopen en snelle wendingen kun je beter vermijden. Als de klachten na een tijdje minder worden kun je langzaamaan weer wat langer gaan wandelen. Ga nooit méér bewegen als je hond nog pijnreacties vertoont of kreupel loopt. In dat geval is het beter om het lopen weer op een lager pitje te zetten.
 • Ook overgewicht kan een veroorzaker van de slijtage zijn. Daarom is het zinvol hem in een optimale conditie te brengen en het overgewicht tegen te gaan, bijvoorbeeld door een speciaal dieet toe te passen.

Artrose bij hond voorkomen met de juiste voeding

Goede voeding is een belangrijk aspect om de mobiliteit van je hond te verhogen. Speciale voeding met Omega-3 vetzuren, glucosamine en chondroïtine helpen de gewrichten van je huisdier te ondersteunen en de kans op gewrichtsontstekingen te verminderen. Daarnaast zijn er ook goede voedingssupplementen op de markt, die speciaal op artrose zijn afgestemd.

Supplementen bij artrose hond

Je wilt natuurlijk dat jouw hond zo min mogelijk belemmert wordt in het dagelijks leven. Zodra jouw hond de diagnose artrose heeft gekregen zijn er verschillende dingen die je voor jouw hond kunt betekenen. Bijvoorbeeld het geven van voedingssupplementen die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond soepeler door het leven kan. Het kan voor versoepeling van de spieren zorgen en biedt herstel na fysieke inspanning.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen