5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Heupdysplasie bij honden

 

Heeft mijn hond last van heupdysplasie?

Komt jouw hond met moeite overeind of loopt hij moeilijk? Als hij vooral last heeft van zijn achterpoten dan is de kans groot dat dit wordt veroorzaakt door heupdysplasie. Door verkeerd gevormde heupen ontstaat sneller slijtage in het kraakbeen van de gewrichten, waardoor bewegen pijnlijk wordt. Op tijd behandelen is dus belangrijk om pijn bij jouw trouwe viervoeter te voorkomen.

Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie is een probleem in de heupen van een hond. De heupen groeien niet goed. De heup wordt in het eerste levensjaar ontwikkeld. Bij een gezonde pup zit de kop strak in de heupkom, waardoor de zowel de kom als de kop tijdens de ontwikkeling mooi rond worden en een goede laag kraakbeen ontwikkelen. Bij honden met heupdysplasieklachten is het kapsel, dat de heupkop in de kom houdt, te los. Daardoor wordt de heup niet mooi gevormd, maar krijg hij onregelmatige randen met te weinig kraakbeen. Hierdoor schiet de heupkop regelmatig uit de kom. Dat veroorzaakt pijn en zorgt voor slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Uiteindelijk kan dat leiden tot artrose. Heupdysplasie is meestal erfelijk en komt dus al bij jonge honden voor. De eerste symptomen zijn soms al te zien als de honden nog maar vijf maanden oud zijn. Als HD zich pas op latere leeftijd openbaart, dan is het vaak het gevolg van slijtage of van een ongeluk. Omdat deze aandoening vaak erfelijk is, komt het bij bepaalde rassen, vooral grote hondenrassen veel voor.

Wat zijn de symptomen van HD?

Heupdysplasie veroorzaakt veel pijn, maar als baasje is dit niet altijd te zien. Honden zijn meesters in het verbergen van hun pijn, zeker als ze er al vanaf jonge leeftijd last van hebben. Als jij het vermoeden hebt van HD bij je hond, dan let je op de volgende tekenen:

  • Moeizaam opstaan
  • Moeilijk op gang komen
  • Kreupelheid
  • Ongelijkmatig bewegen
  • Veel liggen
  • Weinig spieren in en bij de achterpoten

Als jouw hond een of meerdere van deze symptomen laat zien, dan wordt het tijd om contact op te nemen met de dierenarts. De dierenarts kan door de heup alle kanten op te bewegen vaststellen of er een probleem is. Vooral overstrekken en de heup naar buiten bewegen is erg pijnlijk. Bij een vermoeden van HD zal de dierenarts een röntgenfoto maken om de diagnose te bevestigen.

Heupdysplasie bij honden voorkomen

Erfelijke heupdysplasie kan alleen voorkomen worden door bij het fokken alleen gebruik te maken van honden met gezonde heupen en zelfs dat is geen garantie. Als jouw hond aanleg heeft voor HD, dan is dit zonder operatie niet meer te voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat de klachten minder ernstig worden. Allereerst kun je je pup laten onderzoeken door een dierenarts als hij ongeveer een half jaar oud is. Dan kan de HD op tijd worden geconstateerd en vaak nog goed behandeld worden. Daarnaast zorg je dat je hond op een gezond gewicht blijft. Overgewicht zorgt namelijk voor meer slijtage van het gewricht en het kraakbeen. Bovendien zorg je dat je pup voldoende en op een gezonde manier beweegt. Zo blijft hij soepel bewegen en bouwt hij voldoende spieren op. Kijk echter wel uit voor overbelasting, wat dat kan juist voor ergere klachten voorkomen.

Heupdysplasie bij honden behandelen

De beste behandeling hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de hond en of er al artrose in de heupen zit of niet. Vaak is een operatie de beste behandeling van HD. Bij jonge pups is een bekkenkanteling mogelijk of een symphysiodese.

Heupdysplasie bij honden

Bij beide ingrepen wordt de bekken gekanteld of aangepast, zodat de heupkop en -kom beter op elkaar aansluiten. Hierdoor worden de heupen beter gevormd als de pup verder groeit Als de HD op oudere leeftijd wordt vastgesteld, is een operatie aan het bekken niet meer mogelijk. Soms kan pijnstilling en een natuurlijk voedingssupplement al voldoende zijn om de klachten te bestrijden. Bij kleine honden met veel klachten kan de heupkop worden verwijderd, waarna een soort nepgewricht ontstaat. De botten schrapen niet meer over elkaar, zodat de pijn weg is. Bij grote, zwaardere honden werkt dit niet, dan kan het beste het hele heupgewricht worden verwijderd en worden vervangen door een prothese. De dierenarts kan jouw adviseren welke behandeling het beste is voor jouw hond.

Revalidatie na een HD-operatie

Vrijwel elke behandeling bestaat uit een ingrijpende operatie. Voor het succes van de operatie is de revalidatie erg belangrijk. Zo moeten honden na een operatie heel rustig aan doen en alleen bewegen als dat noodzakelijk is om hun behoefte te doen. Daarbij moet de wond na de operatie goed schoon worden gehouden en mag de hond er niet aan likken. Met behulp van fysiotherapie worden de spieren vervolgens hersteld en sterker gemaakt, zodat de hond uiteindelijk weer goed bewegen. Bij het hele herstelproces in pijnstilling erg belangrijk om te zorgen dat de hond normaal blijft bewegen. Daarbij is goede voeding erg belangrijk. Bovendien kun je met een natuurlijk voedingssupplement ervoor zorgen, dat de gewrichten soepel blijven en de spieren sterk maken.

Een hond met HD ondersteunen

Als de heupklachten beperkt zijn en een operatie aan de heupen nog niet nodig is, dan kan de hond ondersteund worden met medicatie of een natuurlijk voedingssupplement. Allereerst zijn pijnstillers en ontstekingsremmers natuurlijk erg belangrijk. Deze zorgen voor minder pijn, zodat de hond zijn gewrichten beter blijft bewegen. Daarnaast moet het dier op een gezond gewicht blijven en voldoende rust krijgen. Je kunt de hond beter meerdere keren per dag kort uitlaten. Bovendien kun je door een rechtlijnige beweging, zoals zwemmen of naast de fiets lopen de spieren opbouwen. Met een voedingssupplement hou je de heupen van de hond beter soepel en het kraakbeen gezond.. Er zijn hiervoor verschillende voedingssupplementen verkrijgbaar met onder andere omega-3 vetzuren, glucosamine, chondroïtinesulfaat of een combinatie van kruiden. Als de HD-klachten nog niet te erg zijn, kun je soms met goede voeding en training zorgen dat een operatie niet nodig is.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen