5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Elleboogdysplasie bij honden

Elleboogdysplasie herkennen en behandelen

In deze blog leggen wij uit wat elleboogdysplasie bij honden, ook wel ED genoemd, precies is. We vertellen je wat je er allemaal aan kan doen om je hond voor deze vervelende kwaal te behoeden. Als de dierenarts de diagnose elleboogdysplasie heeft gesteld, zijn er gelukkig effectieve manieren van behandelen. Gezonde voeding en de juiste lichaamsbeweging zijn cruciaal in het voorkomen en behandelen van elleboogdysplasie bij jouw hond.

 

Wat is elleboogdysplasie bij honden

De ellebogen van een hond zijn de gewrichten in de voorpoten. Net zoals de heupen in de achterpoten zijn de ellebogen kwetsbare plekken in een hondenlijf. De voorpoten van honden bestaan uit een opperarmbeen (deze bevindt zich boven de elleboog) en de ellepijp (deze bevindt zich onder de elleboog). De elleboog fungeert als scharnier van het opperarmbeen en de ellepijp. De ellepijp heeft enkele uitstulpingen die op een ingenieuze wijze in het opperarmbeen vallen. Dit zorgt ervoor dat de elleboog sterker wordt. Misschien voel je de bui al hangen, het is juist deze schakel in de voorpoot van een hond die ook voor problemen kan zorgen als ze niet goed in elkaar vallen. Door de complexe vorm kunnen de kleinste afwijkingen al voor grote kwetsuren bij je hond zorgen. De problemen die hierdoor ontstaan, heten elleboogdysplasie ofwel ED. Dysplasie valt onder vier soorten te verdelen:

 • LPC. LPC is de Latijnse afkorting voor Los Processus Coronoideus. Eén van de uitstulpingen van de ellepijp is afgebroken en bevindt zich in het ellebooggewricht. Het afgebroken stukje bot zorgt voor irritatie en pijn in de elleboog van je hond.
 • LPA. LPA is de Latijnse afkorting voor Los Processus Anconeus. Dit is het puntje van de ellepijp dat zich in normale toestand boven de elleboog bevindt. Tijdens het opgroeien van pup tot een volwassen hond, hoort dit stukje bot vast te groeien aan de ellepijp. Het komt regelmatig voor dat er iets niet goed gaat met dit aanhechtingsproces. Wanneer dit specifieke stukje van de ellepijp losraakt, spreekt men niet van LPA in plaats van LPC
 • OCD. OCD is Latijns voor Osteochondrosis Dissecans. In plaats van een stuk bot dat van de ellepijp is los geraakt, is er bij OCD sprake van losgeraakt kraakbeen. Wanneer een gedeelte van het kraakbeen los is gekomen in het ellebooggewricht, zorgt dit ook voor pijnklachten bij honden.
 • Incongruentie. In tegenstelling tot de vorige drie vormen van dysplasie, is de oorzaak van incongruentie niet een losgeraakt stuk bot of kraakbeen. Incongruentie ontstaat wanneer het spaakbeen en de ellepijp niet goed op elkaar aansluiten. Dit gewrichtsprobleem ontstaat wanneer het ene bot te kort of te lang is voor het andere bot.

Hoe ontstaat elleboogdysplasie bij honden

Elleboogdysplasie heeft met drie factoren te maken:

 • Erfelijkheid
 • Voeding
 • Beweging

Elleboogdysplasie door erfelijkheid

De voornaamste factor voor het ontstaan van dysplasie zit in de genen van de hond. Dysplasie is erfelijk bepaald en je ziet het dan ook vaak terug bij dezelfde hondenrassen. Onderstaande hondenrassen zijn het gevoeligst voor ED:

 • Bull Mastiff
 • Rottweiler
 • Bouvier
 • Duitse herder
 • Ierse wolfshond
 • Bordeaux Dog
 • Sint Bernard
 • Berner Senner
 • Newfoundlander
 • Basset
 • Golden Retriever
 • Labrador
 • Chow Chow
Elleboogdysplasie bij honden

 

Wat opvalt is dat deze honden al net zo gevoelig zijn voor heupdysplasie, dat eveneens grotendeels door erfelijke aanleg wordt veroorzaakt. Wanneer je een pup aanschaft, aarzel dan niet om de verkoper te vragen of de ouders last hebben of hebben gehad van dysplasie. Het wil niet zeggen dat een hond geen ED krijgt als zijn ouders dat niet hebben gehad, maar de kans is wel kleiner.

Elleboogdysplasie door verkeerde voeding

Gezonde voeding is van ontzettend groot belang om jouw hond te vrijwaren van deze aandoening. Tijdens de eerste jaren, wanneer een hond nog aan het groeien is, is een evenwichtige dieet erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de botten en gewrichten zo goed mogelijk ontwikkelen. De voedingsstoffen die ED in de hand werken, zijn:

 • Te veel calcium
 • Te veel koolhydraten
 • Een onevenwichtige verhouding tussen calcium en fosfor

We willen allemaal onze trouwe vriend of vriendin verwennen met een lekker hapje. Dat kan ook. Mits je er geen gewoonte van maakt. Besef goed dat je hond het meest gebaat is bij die gezonde hondenbrokken in plaats van vlees uit je eigen koekenpan.

Elleboogdysplasie door overbelasting

Wat is een grotere eigenschap van een jonge hond dan al die bruisende energie? Juist hier schuilt de valkuil in. Die valkuil is overbelasting. Laat je pup lekker spelen en wild doen, maar doe dat tijdens het uitlaten waarbij je zelf een wandeltempo aanhoudt. Laat je jonge hond niet met je mee rennen terwijl jij aan het fietsen bent. Ook traplopen is funest voor de gewrichten van honden. Traplopen speelt een voorname rol bij het ontwikkelen van heupdysplasie, maar het heeft ook zeker een grote invloed op het ontstaan van ED.

Symptomen van elleboog dysplasie bij honden

De symptomen van elleboog dysplasie uiten zich in het mank lopen van je hond. Eerst zal een dierenarts een diagnose moeten stellen om er zeker van te zijn dat je hond geen last heeft van een ander probleem zoals een verrekte spier. De diagnose wordt vaak gesteld door middel van een röntgenscan. Op een röntgenfoto zijn loszittende stukjes bot te zien. (LPA of LPC) Wanneer er sprake is van OCD (losliggend kraakbeen) is dat niet altijd te zien op een röntgenfoto. Dan zal een CT-scan, een botscan of artroscopie uitsluitsel moeten geven.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen