5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Eczeem bij honden

Eczeem bij honden herkennen en behandelen

Net zoals mensen kunnen honden eczeem krijgen, wat valt onder de categorie van huidaandoeningen. Eczeem klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten bij een hond. Met behulp van een goede dermatologische behandeling, bijvoorbeeld het geven van bepaalde supplementen, kunnen de eczeem klachten worden verminderd. Hiervoor is het wel eerst belangrijk om de oorzaak van de eczeem klachten te achterhalen.
 

 

Wat is eczeem bij honden?

Eczeem is dus een huidaandoening en het leidt vaak tot korstjes, een rode huid, uitslag en vochtafscheiding bij een hond. Het begint meestal oppervlakkig, waarbij de huid afvalstoffen niet goed meer kan afvoeren. Naarmate de aandoening verergert, krijgt je hond last van hevige jeuk als gevolg van diepe huidontstekingen. Het heeft diverse oorzaken, maar veelal ontstaat het bij honden die te weinig beweging krijgen of door de verkeerde voeding.

Droog eczeem bij honden

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen droog en nat eczeem, waarbij de droge eczeem variant niet besmettelijk is en slechts oppervlakkig de huid aantast. Een hond gaat in dit geval vaak de eczeemplekken likken. Daarnaast kunnen er ontstekingen ontstaan in de huid doordat schadelijke stoffen niet goed door de huid afgevoerd kunnen worden. Diverse verschijnselen zijn naast elkaar aanwezig, zoals een warme, rode huid, krabben, schilfering en roos.

Nat eczeem bij honden

Bij nat eczeem is er ook sprake van verschillende vormen van huiduitslag, waaronder rode bultjes, jeuk, korstjes, zwelling en roodheid. Een hond gaat bij deze nat eczeem de jeuk tegen door te krabben en likken, wat leidt tot het ontstaan van ontstekingen. Er kan dan een grote plek ontstaan, ook wel een "hotspot" genoemd. Ook nat eczeem is bij honden niet besmettelijk, maar een juiste behandeling is wel essentieel.

Oorzaken van eczeem bij honden

Eczeem bij honden kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de volgende:

 • Parasieten, zoals mijten, vlooien en teken: Honden kunnen allergisch zijn voor dit soort parasieten, waardoor heftige jeuk ontstaat. Met een huidtest kan zo'n allergie worden aangetoond.
 • Bacteriële of schimmelinfecties: Daarnaast kan de huid van een hond geïnfecteerd raken met bacteriën en schimmels, wat in direct verband staat met kale plekken en schilfering op de huid.
 • Gisten: Dit gaat om een secundaire infectie, waarbij een andere oorzaak de hoofdoorzaak vormt, zoals voedselovergevoeligheid.
 • Hormonale storingen: Een slecht werkende schildklier of de ziekte van Cushing zijn tevens oorzaken van eczeem. Met een bloed- en urinetest is dit te achterhalen en honden zijn in dit geval vaak wat dikker, dunbehaarder en slomer.
 • Atopische dermatitis: Dit staat voor een allergie voor stof uit de omgeving en komt veel voor bij honden. Hierbij zijn ze overgevoelig voor bijvoorbeeld huisstofmijt, schimmels of stuifmeel.
 • Voedselallergie: Je hond kan ook allergisch zijn voor bepaalde bestanddelen van de voeding, waarvoor een speciaal dieet gegeven moet worden.
 • Auto-immuun en aangeboren ziekten: Honden kunnen bepaalde auto-immuun ziekten en aangeboren aandoeningen hebben die de samenstelling van de huid veranderen en overgevoeligheid veroorzaken.

Behandeling van eczeem bij honden?

In veel gevallen, zoals bij atopische dermatitis, is het belangrijk om een aanraking met allergenen die een reactie veroorzaken te beperken. Daarnaast wordt er vaak desensibilisatie toegepast, waarbij het immuunsysteem wordt aangesterkt door middel van injecties om het minder prikkelbaar te maken voor bepaalde allergenen.

Eczeem bij honden

Ook kunnen er jeuk- en ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven, wat vaak een levenslange behandeling is. Hierdoor wordt de huidbarrière verstevigd om klachten te onderdrukken en behandelen. Een andere veel voorkomende behandelmethode is een antimicrobiële behandeling. Hierbij wordt een antimicrobiële shampoo gebruikt om gisten en bacteriën te bestrijden. Overigens is het sowieso verstandig om zo'n shampoo af en toe te gebruiken om eczeem bij je hond te voorkomen.

Het is belangrijk om de huidbarrière van je hond te versterken om klachten te verminderen en voorkomen.

Tips bij honden eczeem zijn:

 • Houd de vacht kort en borstel met een zachte borstel regelmatig de vacht.
 • Was je hond voldoende met een milde, vocht inbrengende shampoo. Gebruik voor een droge huid ook een vocht inbrengende lotion.
 • Gebruik lipidencomplex om de natuurlijke huidvetten aan te vullen en de huidbarrière te herstellen.
 • Reinig huidplooien die snel ontstoken raken met een speciale lotion.
 • Gebruik op regelmatige basis een oorcleaner om oorontstekingen zo veel mogelijk te voorkomen.
 • Verzorg de voeten van een allergische hond goed, deze zijn extra kwetsbaar. Behandel eeltplekken bijvoorbeeld met een zachte, eelt oplossende crème.

Eczeem hond supplement

Je kunt je hond in aanvulling hierop ook natuurlijke supplementen bijvoeren, bijvoorbeeld supplementen op basis van kruiden. Zulk soort eczeem supplementen versterken de kwaliteit van de huid en vacht en verminderen eczeem klachten zoals jeuk aanzienlijk. 

Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen