Hotspot bij honden herkennen en behandelen
Krabt je hond zich veelvuldig en ontstaan er kale plekken in zijn vacht. Het is heel goed mogelijk dat je hond dan last heeft van een hotspot. Hotspot bij honden kan voor je huisdier een kwelling zijn door de jeuk die het veroorzaakt en de ontsteking van de huid die met pijn gepaard gaat. Het is dan ook raadzaam om snel tot een behandeling over te gaan als je een hotspot aantreft.
Hotspot bij honden (Pyotraumatische dermatitis) is een natte plek in de vacht met een vuurrode huid die bedekt is met een etterlaag. Hotspot is een ernstig jeukend vochtig eczeem bij honden dat in een paar uur tijd kan ontstaan door krabben of bijten. Honden worden lusteloos en gaat vaak gepaard met koorts.
Is een hotspot van de hond besmettelijk voor mensen?
Hotspots bij honden zijn niet besmettelijk voor mensen. Ook al kan een hotspot bij honden eruitzien als rauw vlees, wij worden er zelf niet ziek van. Je wilt natuurlijk niet dat de hotspot bij je hond erger wordt, dus zorg ervoor dat je het niet aanraakt zodat er nog meer bacteriën in terecht kunnen komen. Je kunt het best naar de dierenarts gaan, zodat het daar behandeld kan worden.
De oorzaak van hotspot bij honden ligt bij jeuk. O.a. een overgevoeligheid voor oormijt, vlooienbeten, tekenbeten en schurftmijt infecties. Na een vlooienbeet ontstaan jeukende bultjes, waarna de hond zal krabben, likken en bijten en de huid nog meer beschadigd raakt, wat tot nog meer jeuk leidt. In korte tijd ontstaat er een natte (etter) eczeemplek onder de haren, waarbij de (ontstoken) huid gezwollen en vuurrood kan worden. Dit gaat vaak gepaard met koorts.
Hotspot komt het meeste voor in de staartbasis, de dijen, het kruis en de achterhand van de hond. Honden met een oormijt infectie met jeuk hebben meestal last van deze aandoening onder het oor en rondom de wangstreek.
Welke honden lopen veel kans een hotspot te krijgen?
Honden die een grotere kans hebben op een hotspot zijn honden met een dikke (onder)vacht. Er zijn een aantal rassen die een grotere kans hebben op hotspots: Rottweilers, Labradors, Golden Retrievers, St. Bernards of Berner Sennenhonden. In zomer, wanneer het warmer is, komen deze huidproblemen vaker voor. Als jouw hond ook nog eens houd van zwemmen, is de kans nog groter, doordat de huid lang vochtig blijft.
Over het algemeen is een hotspot bij een hond eenvoudig te herkennen. Er ontstaan kale plekken in de vacht die gepaard gaan met een vuurrode kleur en er komt vocht (een gelige etter) uit. Maar als het gaat om een diepere hotspot is het toch wat moeilijker om de plek te herkennen. Dan kunnen de volgende symptomen optreden bij een hotspot. Oppervlakkige hotspot: veel krabben, bijten op specifieke plekken in de vacht, kale en rode plekken in de vacht, vochtige en etterige plekken in de vacht, koorts, minder eetlust. Diepere hotspot: verdikking in de vacht, koorts, huid voelt warm aan, lusteloos gedrag, uitingen van pijn. Ook kan de eetlust afnemen. Je kunt hotspots bij honden opdelen in twee categorieën:
Een oppervlakkige hotspot:
- Jeuk aan de oppervlakte, dus veel krabben.
- Kale en vochtige plek vaak omgeven met een rode rand.
- De haren rondom de hotspot gaan vaak aan elkaar plakken.
- De plek kan vuurrood zijn, en met etter bedekt.
Een diepere hotspot:
- Een bacteriële infectie van de haarzakjes.
- Deze hotspot ligt vaak onderhuids wat de plek voor de hond onbereikbaar maakt en wordt vaak pas waargenomen als de huid wordt bloot gemaakt.
- Er kan dan een verdikte huid zichtbaar worden en etterige plekken.
- Een dergelijke hotspot kan zeer pijnlijk zijn voor een hond.
- Hotspot bij honden komt veelal voor op de snuit en de dijen.
- Hondenrassen met een dikke ondervacht kunnen er sneller last van krijgen.
Hoe behandel je een hotspot bij honden?
De vacht van de hond moet goed verzorgd en goed doorgekamd worden, zodat ook de ondervacht, die van nature loslaat bij warm en broeierig weer, verwijderd wordt. Daarnaast is een verkoelende huidspray aan te raden met een natuurlijk supplement voor huid en vacht om de huid en jeuk van binnenuit te herstellen. Er zijn zeer goede resultaten bekend met voedingssupplementen op basis van Chinese kruiden.
Wat gebeurt er als een hotspot bij hond niet behandelt wordt?
Hotspots moet je behandelen zodra je ze hebt opgemerkt. Op deze manier zal de hotspot bij je hond snel genezen. Als hotspots niet worden behandeld, kunnen zich bacteriële infecties ontwikkelen. De hond gaat zichzelf bijten, krabben en likken en ontwikkelt al snel een grote vochtige (pijnlijke) huidinfectie. In veel gevallen zit de infectie diep onder de huid, diepe hotspots ruiken ook een beetje.
Wat moet je doen als de hotspots bij honden blijven terugkomen?
Een hotspot bij een hond kan erg pijnlijk zijn, zorg dat je erg voorzichtig bent als je ze zelf gaat behandelen. Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet direct naar de dierenarts kunt, in dat geval zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen; Het haar rond de hotspot bij de hond wegknippen. Was de hotspot met lauw water en maak dit hierna droog met keukenpapier of een droge doek. De volgende behandeling is minder effectief dan wanneer je hond met hotspot een antibiotica van de dierenarts krijgt, maar je kunt het hier wel mee proberen: Breng hydrocortison zalf aan op de hotspot. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je hond de hotspot niet kapot krabt, bijt of likt. Dit kun je doen door een speciale halsband te kopen, zodat je hond er niet meer bij kan komen. Breidt de hotspot zich uit, ga dan alsnog direct naar de dierenarts!