5.134 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Hotspot bij honden


Heeft mijn hond last van hotspots?

Krabt je hond zich veelvuldig en ontstaan er kale plekken in zijn vacht. Het is heel goed mogelijk dat je hond dan last heeft van een hotspot. Hotspot bij honden kan voor je huisdier een kwelling zijn door de jeuk die het veroorzaakt en de ontsteking van de huid die met pijn gepaard gaat. Het is dan ook raadzaam om snel tot een behandeling over te gaan als je een hotspot aantreft.

Hotspot bij honden herkennen

Hotspot bij honden (Pyotraumatische dermatitis) is een natte plek in de vacht met een vuurrode huid die bedekt is met een etterlaag. Hotspot is een ernstig jeukend vochtig eczeem bij honden dat in een paar uur tijd kan ontstaan door krabben of bijten. Honden worden lusteloos, vaak gepaard met koorts. Ook kan de eetlust afnemen.Je kunt hotspots bij honden opdelen in twee categorieën:

Een oppervlakkige hotspot:

  • Jeuk aan de oppervlakte, dus veel krabben.
  • Kale en vochtige plek vaak omgeven met een rode rand.
  • De haren rondom de hotspot gaan vaak aan elkaar plakken.
  • De plek kan vuurrood zijn, en met etter bedekt.

Een diepere hotspot:

  • Een bacteriële infectie van de haarzakjes.
  • Deze hotspot ligt vaak onderhuids wat de plek voor de hond onbereikbaar maakt en wordt vaak pas waargenomen als de huid wordt bloot gemaakt.
  • Er kan dan een verdikte huid zichtbaar worden en etterige plekken.
  • Een dergelijke hotspot kan zeer pijnlijk zijn voor een hond.
  • Hotspot bij honden komt veelal voor op de snuit en de dijen.
  • Hondenrassen met een dikkere ondervacht kunnen er sneller last van krijgen.

Oorzaak van hotspot bij honden

De oorzaak van hotspot bij honden ligt bij jeuk. O.a. een overgevoeligheid voor oormijt, vlooienbeten, tekenbeten en schurftmijtinfecties. Na een vloeienbeet ontstaan jeukende bultjes, waarna de hond zal krabben, likken en bijten, en de huid nog meer beschadigd raakt, wat tot nog meer jeuk leidt. In korte ontstaat er een natte (etter) eczeem plek onder de haren, waarbij de (ontstoken) huid gezwollen en vuurrood kan worden. Dit gaat vaak gepaard met koorts.

Hotspot komt het meeste voor in de staartbasis, de dijen, het kruis en de achterhand van de hond. Honden met een oormijtinfectie met jeuk hebben meestal last van deze aandoening onder het oor en rondom de wangstreek.

Hoe herken je hotspot bij honden

Over het algemeen is een hotspot bij een hond eenvoudig te herkennen. Er ontstaan kale plekke in de vacht die gepaard gaan met een (vuur)rode kleur en er komt vocht (een gelige etter) uit. Maar als het gaat om een diepere hotspot is het toch wat moeilijker om de plek te herkennen. Dan kunnen de volgende symptomen kunnen optreden bij een hotspot. Oppervlakkige hotspot: veel krabben, bijten op specifieke plekken in de vacht, kale en rode plekken in de vacht, vochtige en etterige plekken in de vacht, koorts, minder eetlust. Diepere hotspot: verdikking in de vacht, koorts, huid voelt warm aan, lusteloos gedrag, uitingen van pijn.

Natuurlijke behandeling hotspot bij honden

De vacht van de hond moet goed verzorgd en goed doorgekamd worden, zodat ook de ondervacht, die van nature loslaat bij warm en broeierig weer, verwijderd wordt. Daarnaast is een verkoeldende huidspray aan te raden met een natuurlijk supplement voor huid en vacht om de huid en jeuk van binnenuit te herstellen. Er zijn zeer goede resultaten bekend met voedingssupplementen op basis van Chinese kruiden. 

Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen