5.711 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Stress bij honden

Stress bij honden herkennen en behandelen

Stress bij honden werkt op eenzelfde manier als bij mensen. Ook honden raken gestrest in situaties die ze niet aan kunnen zoals: pijn, bedreiging, opwinding, enz. Dit kan bij honden op verschillende manieren tot uiting komen. Als de stress van je hond komt vanuit de omgeving, gaan honden kalmerende signalen uitzenden. Hoe beter een eigenaar deze signalen begrijpt, hoe sneller hij kan ingrijpen om de situatie te veranderen, zodat de stress bij de hond afneemt. Wanneer de kalmerende signalen geen effect hebben omdat de eigenaar deze niet begrijpt, zal een hond afstand vergrotende signalen gebruiken. (vluchten, helemaal niets meer doen of verdedigen).

 

Wat is stress bij honden? 

Stress is eigenlijk een heel breed begrip. Stimulansen zijn overal. Niet alleen voor jou, maar ook voor je hond. We horen geluiden, zien mensen en dingen, voelen alles en ruiken veel dingen. Stress kan echter ook een psychologische, fysiologische of chemische reactie worden genoemd die het gevolg is van een situatie of stimulus. Dit verschil wordt beter uitgedrukt met de termen stressor en stressrespons. Spanning of stress bij honden is heel breed en niet zo simpel als we vaak denken. We weten allemaal dat stress niet leuk is. Er zijn echter dingen die u kunt doen om stress te voorkomen of verminderen. Elke hond met stress heeft andere begeleiding nodig. Dit kan zijn; sturing bieden, minder sturing bieden, minder ontspanning, meer ontspanning, meer vrijheid of juist minder vrijheid. Verwachten we niet te veel van onze honden? 

Stress bij honden herkennen.

Als een hond in een heftige stress situatie heeft gezeten duurt het een aantal dagen voordat zijn adrenaline gehalte weer op een neutraal niveau zit. Dit houdt in dat bij honden die dagelijks blootstaan aan dit soort situaties, door bijv. continu uit te vallen aan de lijn, dagelijks alleen gelaten worden bij verlatingsangst, onder dwang iets leren, met een anti blafband moeten leven voortdurend een verhoogd adrenaline niveau hebben met alle gevolgen van dien. Langdurige stress bij honden is puur vergif voor het lichaam van de hond. Honden lopen dan het risico op fysieke problemen, zoals o.a.:

 • allergieën met bijv jeuk
 • maag- en darm problemen
 • hartklachten

Stress-signalen bij honden.

Bij de ene hond is stress duidelijker zichtbaar dan bij de andere. De oorzaken van stress kunnen dan ook erg uiteenlopen:

 • Angst voor andere honden
 • ​Pijn of ziekte bij de hond
 • Gespannen gedrag door te weinig vrijheid
 • Verlatingsangst of onzekerheid
 • Trauma, zoals bijv een dierenartsbezoek of auto
 • Lawaai, bijv door vuurwerk met oud en nieuw

Wat zijn de tekenen van stress bij honden?

Een gestreste hond kun je herkennen aan tal van symptomen. Wees alert wanneer je een of meer van de volgende symptomen ziet bij je gespannen hond. Een hond met stress kan de volgende tekenen vertonen:

 • Veel hijgen en gapen
 • Veel likken aan zichzelf en/of bek.
 • Hoog keffen of blaffen.
 • Trillen.
 • Een opgetrokken voorpootje.
 • Tonen van het oogwit.

Verschillende vormen van stress bij honden.

Er zijn twee verschillende soorten stress die bij honden kunnen ontstaan. Honden kunnen last hebben van acute stress of chronische stress. De acute stress hier kan vrij onschuldig worden genoemd, omdat deze intens kan zijn maar van zeer korte duur is. Chronische stress legt een grote druk op de hond, en dat gaat maar door. Het lichaam zal voortdurend in de verdediging schieten en is in feite vooral bezig met overleven. De hond zal dan vatbaarder zijn voor ziektes. Het lichaam functioneert niet meer naar behoren. De overlevingsfunctie wordt de belangrijkste, waardoor de andere functies verborgen blijven. Zo wordt voedsel slecht verteerd en werkt het immuunsysteem niet op volle toeren.

Stress bij honden

Acute stress.

Wanneer jouw hond last heeft van acute stress, ervaart hij hevige stress op een kort moment. Honden lopen bij acute stress geen gevaar, omdat dit vanzelf weer weg trekt. Wel kun je jouw hond met acute stress helpen en hem niet zomaar aan zijn lot overlaten.

Chronische stress.

Langdurige stress zet de hond echter onder constante druk, wat op sommige plaatsen het lichaam in gevaar kan brengen. In dit geval hebben we het over chronische stress. Je hond probeert zichzelf altijd te beschermen en gaat als het ware in een soort overlevingsmodus. Hierdoor kunnen andere lichaamsfuncties zoals de spijsvertering en het immuunsysteem van uw hond niet optimaal functioneren. Hierdoor is de kans groter dat uw hond ziek wordt. Kortom, of de stress van uw hond nu van korte of lange duur is, het is belangrijk om de stress symptomen die uw hond vertoont te observeren. Op deze manier kunt u passende maatregelen nemen om de stress van uw hond te verminderen.

Stress bij honden behandelen.

Stress is voor niemand fijn, al helemaal niet voor jouw hond, die ook nog eens niet kan vertellen wat hem dwarszit. Heb je de stress van je hond wel eens opgemerkt? Dan is het belangrijk om ze op tijd te behandelen. Er zijn diverse anti-stress middelen voor honden verkrijgbaar. Zo kun je de spanning bij je hond verminderen en misschien zelfs volledig wegnemen. Voor zowel kleine als grote honden zijn er producten beschikbaar die rustgevend werken en agressie weer in balans kunnen brengen. Er zijn ook middelen beschikbaar die geen versuffende werking hebben. Het zijn natuurlijke middelen die je hond te helpen te ontspannen en te kalmeren. Natuurlijk is het nog steeds goed om daarnaast je huisdier goed in de gaten te houden en stressvolle situatie voor het dier te vermijden. Zo ben je in staat om de stress op lange termijn verminderen.

Stressverlagende supplementen voor honden.

Maak je niet direct druk als je een van bovenstaande symptomen ziet bij je hond, de meeste zijn vrij normaal. Weet je wel zeker dat je hond echt last heeft van gespannenheid of stress, dan zijn er diverse anti stress middelen verkrijgbaar. Let wel op dat je geen rustgevend voedingssupplement geeft dat de hond helemaal versuft. Er zijn ook natuurlijke rustgevende middelen die je hond beter met dergelijke stress situaties om laat gaan zonder dat het een versuffende werking heeft. Wil je hier meer over weten dan horen we dat natuurlijk graag!

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen