5.711 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Vuurwerkangst bij honden

Wat te doen bij vuurwerkangst bij honden?

Op oud en nieuw steken we vaak vuurwerk af, waardoor we met sierlijke lichtvonken en patronen in de donkere hemel een nieuw jaar inluiden. Toch is niet iedereen blij met deze harde knallen en felle flitsen. Onze huisdieren schrikken zicht dood, duiken meestal weg en begrijpen niet wat er aan de hand is, waardoor ze vuurwerkangst ontwikkelen. Honden worden bijvoorbeeld gemakkelijk bang van het harde geluid en knallen en kunnen er heel nerveus van worden. Waarom zijn ze angstig voor vuurwerk en wat kun jij doen om dit schrikken te verminderen en behandelen?

 

Waarom zijn honden bang voor vuurwerk?

Voor veel hondenbezitters is de jaarwisseling een uitdaging. Immers worden deze trouwe viervoeters vaak angstig van de harde knallen en felle flitsen die vuurpijlen, matten en rotjes veroorzaken. Hun gedrag kan tevens onrustig worden door vuurwerkangst, waarbij ze zich terugtrekken in hun mand en soms zelfs niet meer willen eten. Ook kun je ervaren dat je hond niet meer wilt luisteren en heftig begint te trillen. Bij dit soort symptomen is het belangrijk dat je hem of haar gerust kunt stellen.

Tips om vuurwerkangst bij je hond te verminderen. 

Veel honden schrikken van de harde knallen rond de jaarwisseling en de volgende tips kunnen helpen om vuurwerkangst te verminderen:

  • Houd de deuren, gordijnen en ramen dicht en de verlichting en televisie of radio aan.
  • Zorg voor een veilige plek voor je hond om terug te trekken en verduister dit zo nodig.
  • Laat je hond niet alleen.
  • Leid het dier af met iets lekkers of een speeltje.
  • Houd je hond aangelijnd tijdens het uitlaten en ga vroeg op de avond en naar een rustige plaats.
  • Aai honden niet wanneer ze schrikken, omdat je zo angstig gedrag beloont.
  • Straal gemoedsrust uit als hondenbaasje en blijf zelf erg rustig en kalm.

Hoe kun je angst voor vuurwerk bij honden behandelen?

Er zijn verschillende methoden om vuurwerkangst bij je hond te behandelen, met een natuurlijk supplement, een diergeneesmiddel en/of met gedragstherapie of training. 

Kalmerende medicijnen en supplementen bij vuurwerkangst.

Wanneer je hond angstig gedrag vertoont, door bijv vuurwerk, kun je ervoor kiezen om hem of haar een kalmerend middel te geven. Zo zijn er diverse kalmerende sprays en verdampers met een rustgevend effect. Ook kun je kiezen voor een natuurlijk supplement om het schrikken bij harde knallen te verminderen. Het is vaak niet genoeg om alleen een supplement toe te dienen en je kunt het daarom beter combineren met hondentraining. Voor een optimaal effect is het verstandig om een natuurlijk supplement al een tot twee maanden van tevoren toe te dienen. Begin er dus op tijd mee! 

Vuurwerkangst bij honden

Naast een spray of (natuurlijk) supplement met een rustgevend effect is er ook de mogelijkheid tot een gel of tablet. Dit wordt in het slijmvlies in de bek aangebracht en kan acute stress wegnemen in het geval van angstig gedrag bij harde geluiden en knallen. Op deze manier kan het fobie voor harde geluiden tegengaan. Overigens zijn deze middelen niet geschikt voor dieren met een aandoening aan hun hart, lever, maag of nieren. Ook kunnen er bijwerkingen zitten aan deze middelen, zoals slaperigheid, braken en agressie. Daarom is het altijd belangrijk om de opties te bespreken met een dierenarts om de beste oplossing uit te kiezen.

Gedragstherapie voor bange angstige honden. 

Tot slot is het mogelijk om je hond gedragstherapie te laten volgen om vuurwerkangst tegen te gaan. Dit kan tevens het succes van de bovenstaande middelen vergroten en gebeurt onder begeleiding van een speciale gedragstherapeut.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen