5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Verlatingsangst bij honden

Verlatingsangst bij honden: wat kun je ertegen doen?

Net als mensen willen honden niet alleen zijn en ze kunnen last hebben van verlatingsangst, wat veel voorkomt bij deze viervoeters. Hierbij raken honden gestrest en in paniek als hun baasje weggaat, wat vaak gepaard gaat met een extreme hechting aan één persoon. Het kan een milde vorm aannemen, maar er zijn ook serieuzere gevallen, waarbij een hond zichzelf zelfs kan verwonden. Daarom gaan wij in deze blog dieper in op de oorzaken en symptomen van verlatingsangst en hoe je dit bij jouw hond het beste kunt afleren of voorkomen en behandelen.
 


Waarom hebben honden last van verlatingsangst?

Angst om alleen te zijn komt bij honden best vaak voor en kan grote problemen veroorzaken. Instinctief willen honden niet alleen zijn, aangezien ze roedeldieren zijn. Hoewel alleen thuis blijven goed aan te leren is bij puppy's, kan verlatingsangst zich ook nog op latere leeftijd ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om het alleen zijn te blijven oefenen en goed op te bouwen.

Wil jouw hond echt niet alleen zijn en vraag je je af hoe dat komt? Dan kan dit liggen aan de volgende onderliggende oorzaken:

  • Honden met een hechte band met hun baasje lopen een hoger risico, doordat de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van een laag niveau kan zijn.
  • Als je als baasje voor een langere periode veel thuis bent geweest, bijvoorbeeld tijdens zwangerschapsverlof of ziekte, kan je hond daaraan gewend raken en er moeite mee hebben als je wel weer vaker weg bent.
  • Honden die moeite hebben om zichzelf te vermaken hebben sneller last van verlatingsangst doordat verveling op het gedrag overslaat.
  • Door traumatische ervaringen, vooral tijdens het alleen zijn, kan paniek snel veroorzaakt worden. Denk hierbij aan een harde knal door vuurwerk.
  • Als een puppy te vroeg of juist te laat is weggehaald bij de moederhond is het dier gevoeliger voor verlatingsangst.

Hoe herken je de signalen van verlatingsangst bij honden?

Er zijn diverse signalen die erop duiden dat honden absoluut niet alleen willen zijn. Stress en spanning kunnen zich bijvoorbeeld uiten in veel blaffen, spullen vernielen, veel hijgen en kwijlen, rusteloos zijn, niet willen eten en drinken en in huis plassen.

Tips voor het afleren of voorkomen van verlatingsangst bij honden

Wil je hond echt niet alleen zijn? Dan zijn er een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden om dit verlatingsangst gedrag te voorkomen.

1. Beperk geleidelijk je aandacht

Honden raken snel gewend aan het krijgen van veel aandacht en dus is het belangrijk om te beginnen met het beperken van de hoeveelheid aandacht voor het afleren van angst voor verlating. Doe dit geleidelijk en blijf je hond belonen als hij of zij naar je luistert. Laat je hond ook niet continu achter je aanlopen in huis.

2. Laat je hond wennen aan alleen zijn

Vervolgens kun je je hond af en toe even alleen laten in een andere ruimte, terwijl je zelf bijvoorbeeld in de woonkamer bent. Zo went je hond eraan dat je af en toe afwezig bent. Neem dan geen uitgebreid afscheid, maar maak het normaal en bouw het rustig op. Beloon het dier vervolgens als hij of zij stil is. Zorg er ook voor dat je hond iets heeft om zich mee bezig te houden, zoals een knuffel of bal.

Verlatingsangst bij honden

3. Wees onvoorspelbaar

Als je hond doorheeft dat je gaat vertrekken, wordt het gevoel van niet alleen zijn erger. Maak daarom de signalen van vertrek minder duidelijk en voorspelbaar. Dit kun je doen door af en toe je sleutels te pakken of je jas zonder dat je weggaat.

4. Laat je hond alleen thuis

Tot slot moet je de stap maken om jouw trouwe viervoeter af en toe alleen thuis te laten. Ook dit kun je geleidelijk aan doorvoeren door een keer naar buiten te gaan, een paar minuten te wachten en vervolgens weer naar binnen te gaan. Maak ook hier geen groot ding van, maar laat juist zien dat het normaal is en je altijd weer terugkomt.

Verlatingsangst bij honden behandelen met kalmeringsmiddel

Naast bovenstaande tips zijn er een aantal mogelijkheden van behandeling van honden met verlatingsangst. Een veel voorkomende behandeling bij verlatingsangst is het gebruik van een supplement, zoals een kalmeringsmiddel. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je hond een natuurlijk kalmeringsmiddel te geven, maar er is ook voeding dat hetzelfde effect verzorgt als een kalmeringsmiddel. Zo'n supplement of kalmeringsmiddel verdooft honden niet, maar zorgt voor een rustgevend gevoel wat verlatingsangst tegengaat.

Een andere mogelijke behandeling voor verlatingsangst is via gedragstherapie, aangezien een supplement of kalmeringsmiddel in sommige gevallen maar een tijdelijk effect heeft. Hierbij helpt een professionele gedragstherapeut met de begeleiding van honden om verlatingsangst structureel tegen te gaan. Een natuurlijk supplement of kalmeringsmiddel kan dit wel heel erg goed ondersteunen zodat het trainen makkelijker zal verlopen. 

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen