5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Overgeven of braken bij honden

 

Overgeven of braken bij honden.

Elke hond moet wel eens overgeven en daar hoef je je dan ook niet direct zorgen om te maken. Maar als honden regelmatig braken, zich anders gaan gedragen of hun eten nauwelijks binnen kunnen houden, wordt het tijd om in te grijpen. De dierenarts kan je helpen om de oorzaak van de maagklachten te vinden. Minder ernstige klachten kun je verhelpen door een goed, natuurlijk voedingssupplement te geven.

Overgeven, braken of spugen?

Overgeven of braken is het opgeven van voedsel of gal uit de maag. Het is meestal een symptoom van een ziekte of een onderliggend probleem Het wordt veroorzaakt omdat het dier iets verkeerds gegeten heeft of omdat er een infectie in de maag of darmen zit. Soms gaat overgeven gepaard met diarree. Omdat het dier zich misselijk voelt, zal hij minder gaan eten en drinken of met lange tanden eten. Verder kan je hond meer kwijlen, smakken en slikken. Vooral als het dier pijn heeft, zal het ook knarsetanden. Soms gaat de hond gras eten. Alle dieren spugen weleens en het hoeft dan ook geen aanwijzing te zijn voor een onderliggend probleem. Meestal gaan de klachten dan binnen een paar uur tot maximaal twee dagen weer over. Als de hond echter langer dan een paar dagen blijft braken of ze gedragen zich ook op andere manieren ziek, dan is er kans dat er meer aan de hand is. Bovendien kan het spugen dan andere lichamelijk problemen veroorzaken door uitdroging of te weinig voedingsstoffen. Het wordt dan tijd om de dierenarts in te schakelen.

Oorzaken van braken bij je hond;

  • Bedorven eten
  • Planten eten
  • Vreemd voorwerp in maag of darmen
  • Verstopping
  • Ontsteking
  • Tumor
  • Nier- of blaasproblemen
  • Lever- of alvleesklier problemen
  • Voedselallergie
  • Baarmoederontsteking
  • Vergiftiging

Risico’s van overgeven of braken bij honden

Het is niet normaal als jouw huisdier regelmatig overgeeft of als het overgeven lang aanhoudt. Een keertje braken is geen probleem, maar als het lang aanhoudt kan het gevaarlijk zijn. Het belangrijkste risico is uitdroging. Als honden veel spugen, verliest hij veel vocht. Bovendien zal het dier door de misselijkheid minder willen drinken. Uitdroging kan organen blijvend beschadigen en dat moet natuurlijk voorkomen worden. Het is dus belangrijk om op tijd een behandeling te starten. Dat kan door het bestrijden van de symptomen, zodat het lichaam zelf de onderliggende oorzaak op kan lossen. Als de onderliggende oorzaak niet door het lichaam zelf bestreden kan worden, dan is aanvullende medicatie nodig. De dierenarts kan jou hier het beste in adviseren.

Naar de dierenarts bij braken of overgeven?

  • Als je hond meer dan een dag niet wil eten of drinken
  • Als je hond ineens gewicht verliest
  • Als je vermoedt dat je hond vergiftigd is
  • Als je merkt dat je hond pijn heeft
  • Als de buik opgezwollen is
  • Als je hond hoge koorts heeft
  • Als je hond extreem lusteloos is
  • Als het braken meer dan vier dagen aanhoudt
Overgeven of braken bij honden

 

Behandeling van braken of overgeven bij honden. 

Om het braken zelf te bestrijden kan de dierenarts een behandeling starten met medicatie, die de misselijkheid vermindert. Dit kan met een tablet of met een injectie als het dier echt niets binnen kan houden. Door de medicatie stopt je dier met overgeven, maar het doet niks aan de oorzaak. Omdat je huisdier zich beter zal voelen, gaan hij wel beter eten en drinken. Hierdoor krijgt hij meer energie om een eventuele infectie zelf te bestrijden. Daarnaast is rust belangrijk om te herstellen. Als het dier niet wil drinken, kan er een infuus met vocht en eventueel zouten gegeven worden om uitdrogen te voorkomen. Een natuurlijk voedingssupplement kan ook helpen om het overgeven te beperken of de misselijkheid verminderen. Bij het bestrijden van het spugen is het wel belangrijk om je te realiseren dat dit alleen symptoombestrijding is. Als je niets aan de oorzaak van het spugen doet, zal je huisdier ook niet beter worden. Verlies dat dus niet uit het oog.

Behandeling van de oorzaak van het spugen.

Naast het tegengaan van braken en uitdroging is het belangrijk om de onderliggende oorzaak op te lossen. In het geval van een infectie is hier waarschijnlijk een behandeling met antibiotica en eventueel een ontstekingsremmer nodig. Bij een ernstigere infectie, bijvoorbeeld een baarmoederontsteking kan een operatie noodzakelijk zijn. Ook als er een voorwerp in de maag of darmen zit, moet dit operatief verwijderd worden. Door jouw hond goed te onderzoeken kan de dierenarts achterhalen waarom jouw hond blijft spugen. Hiervoor kan een bloedonderzoek of urineonderzoek nodig zijn. Als er een vermoeden is van tumoren of een vreemd voorwerp zal een röntgenfoto of echoscopie uitsluitsel kunnen bieden. Als jouw hond regelmatig moet braken, omdat hij tijdens het wandelen iets van straat heeft gegeten, dan is het belangrijk om je hond te trainen. Afleren om van straat te eten is echter moeilijk, omdat het zelf belonend is. Maar met uitgebreide training kun je je hond leren om zijn aandacht tijdens het wandelen bij jou te houden en niet bij wat in de berm ligt. Tijdens de training kan een muilkorf uitkomst bieden. Ook kun je kijken of hij misschien iets te kort komt in zijn voeding en dit aanvullen met een natuurlijk voedingssupplement. 

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen