4.885 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Stress bij paarden

Stress behandelen bij paarden.
Stress bij paarden kom zeer veel voor. Stress is bij paarden, net zoals bij mensen een reactie van het lichaam op een prikkel of conditie die spanning veroorzaakt. Dit kan positieve of negatieve stress zijn. Niet alle stresssituaties bij paarden zijn te vermijden. Iedere verandering kan de balans verstoren. Te denken valt aan een wedstrijd, vaccinaties, bezoek van de hoefsmid of een transport. Sportpaarden staan voortdurend bloot aan stressvolle situaties. Een beetje spanning is belangrijk om goed te kunnen presteren, maar wanneer deze spanning te groot wordt dan staat dit het presteren in de weg. Een aantal vormen van stress is tijdelijk van aard, zoals bijvoorbeeld bij angst door vuurwerk. Andere vormen van stress duren veel langer, zoals verplichte boxrust of gedragsproblemen in de training.

Veel voorkomende oorzaken van stress bij paarden zijn o.a.:
Lang verplichte boxrust, een nieuwe omgeving, nieuwe mensen of paarden, spenen, africhting of training, transport per trailer of vliegtuig, wedstrijden, toiletteren of scheren, bezoek van dierenarts, paardentandarts of hoefsmid

Hoe zie ik of mijn paard stress heeft?
Paarden kunnen op diverse manieren stress vertonen. De stresssymptomen zijn onder te verdelen in emotionele, lichamelijke en gedragsproblemen. Emotioneel laten paarden hun stress zien door vervelend gedrag naar hun verzorger/berijder of andere paarden. Lichamelijk uit stress zich onder andere door overmatig zweten, onregelmatigheid in gangen en bijvoorbeeld onrustige ademhaling. In het gedrag kan het zijn dat ze onder het zadel of in de omgang dingen doen die ze anders niet doen of juist omgekeerd.

Stress bij paarden kan dus tot emotionele, lichamelijke en gedragsproblemen leiden, zoals:
zweten
, dunne mest
, agressief en geïrriteerd gedrag, hoge hartslag, snelle en oppervlakkige ademhaling, trillen, oogwit zichtbaar , verkrampte spieren/verkort lopen, stalondeugden als kribbenbijten, luchtzuigen, weven, likken, vaak gapen of schrapen, sloom gedrag, zich afsluiten, in de hoek van stal staan, opgetrokken neus/lippen.

Een stressgevoelig paard behandelen.
Speciaal voor stressgevoelige paarden is het voedingssupplement Feelings Control op basis van Chinese kruiden ontwikkeld. De hoofdfuncties van deze veilige Chinese kruidenformule zijn de geest te kalmeren, zonder dat het paard versuft, en meer innerlijke zekerheid te bevorderen.