De voordelen van L-lysine voor de weerstand van je paard
In het najaar en de winter krijgt de natuurlijke weerstand van mensen en dieren meer te verduren, wat ook geldt voor paarden. Ook zij hebben last van seizoenswisselingen en vooral in het najaar, wanneer de dagen korter worden en lichamelijk voorbereidingen voor de winter worden getroffen. Het dagelijks leven verandert in deze periode ook veel, waarbij paarden van de weide afgaan en op het gebied van voeding overgaan op hooi in plaats van gras.
Deze veranderingen belasten de weerstand meer en juist dan is het belangrijk om het immuunsysteem te versterken om ziektes en infecties te voorkomen. Hier speelt L-lysine een belangrijke rol bij. Wat is dit en hoe kan het bijdragen aan de weerstand van jouw paard?
Wat is L-lysine?
L-lysine is een natuurlijk voorkomend aminozuur en wordt niet zelf aangemaakt door het lichaam. Het aminozuur kan voor de weerstand worden gebruikt, waarbij het het immuunsysteem stimuleert en schade veroorzaakt door het Rhinopneumonie virus beperkt. L-lysine is een belangrijk bestandsdeel voor de productie van elementaire eiwitten en draagt bij aan het herstel en de groei van weefsel. Dit komt door bepaalde collageenvormende eigenschappen en het calcium-absorberende vermogen, wat eveneens de botten van paarden versterkt.
Het aminozuur verhoogt daarnaast de productie van hormonen en enzymen en is uiterst belangrijk tijdens de groeiperiode van paarden. Doordat paarden L-lysine niet zelf aan kunnen maken, moeten ze het uit hun voeding of via supplementen opnemen. L-lysine draagt zodoende bij aan de volgende lichamelijke effecten bij een paard:
- Activeert en ondersteunt het immuunsysteem;
- versnelt het herstel van weefsels;
- verstevigt het bindweefsel en de spieren door de aanmaak van collageen;
- vermindert de replicatie van virussen;
Waarom is L-lysine belangrijk voor de weerstand van je paard?
In het najaar moeten veel paarden het weiland verruilen voor de paddock of stal, wat betekent dat ze minder beweging krijgen. Dit heeft gelijk een effect op de stofwisseling van je paard, omdat het dier niet alleen minder beweging krijgt, maar ook ander voer. Daarnaast staan paarden dan veel meer in een stoffige omgeving, aangezien de bodembedekking van een stal namelijk vol zit met stof, schimmelsporen en ammoniak. Ook kunnen ze meer stress ervaren door de kou en het geïsoleerdere leven, waarnaast het aanmaken van een wintervacht de nodige energie kost.
Door al deze veranderingen in het najaar en de winter krijgen veel paarden last van diverse aandoeningen die verband houden met de weerstand, zoals luchtweginfecties, mok en virussen. Om je paard hiertegen te beschermen en het immuunsysteem aan te sterken, kun je een supplement met L-lysine geven. Dit biedt bijvoorbeeld bescherming tegen virale infecties en helpt het immuunsysteem om antilichamen te vormen.
L-lysine heeft een tegenovergestelde werking van L-arginine. L-lysine werkt namelijk remmend op virussen, terwijl de tegenhanger de vermeerdering van virussen juist stimuleert. Als de verhouding van deze twee aminozuren in evenwicht is, kunnen virusdeeltjes effectief onder controle gehouden worden.
Hoe voer je je paard L-lysine bij?
Het is dus belangrijk dat paarden voldoende L-lysine binnenkrijgen om een optimale werking van het immuunsysteem te behouden. Het zit in bepaalde mate in veel soorten paardenvoer, waarbij er ook speciaal L-lysine-rijk voer bestaat. Toch is het verstandig om een aanvullend supplement bij te voeren. In dit soort supplementen wordt het L-lysine vaak in combinatie met vitamines gegeven, zoals vitamine C en vitamine B6, die ook een stimulerend effect hebben op het immuunsysteem.
Hierbij kun je je paard bijvoorbeeld een of twee keer per dag extra L-lysine bijvoeren. Het is vooral belangrijk om het supplement voor een bepaalde periode aan je paard te geven, omdat een verbetering soms op zich kan laten wachten. Zodra er wel verbetering te zien is, kun je een onderhoudsdosering geven, wat vaak de helft is van de aangegeven dosering. Hoe lang je het aminozuur moet blijven bijvoeren verschilt per geval. Je kunt hierbij om advies vragen bij je dierenarts, maar meestal zie je binnen een tot drie weken al resultaat. Let overigens altijd goed op het gedrag van je paard om de optimale dosering te bepalen.
Supplementen met L-lysine erin kunnen eenvoudig bij het voer gegeven worden. Je kunt er ook voor kiezen om het supplement de hele winterperiode door te blijven geven. In dit geval is het wel handig om een stopweek in te lassen na elke zes tot acht weken om de prikkel van het aminozuur in stand te houden.