5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Diarree bij paarden

 

Diarree bij paarden: dunne mest voorkomen en behandelen

Paarden krijgen regelmatig last van diarree, wat een onschuldige, maar ook heel ernstige oorzaak kan hebben. Diarree is te herkennen aan een dunne, waterige en frequentere mest en kan voor uitdroging bij je paard zorgen. Daarom moet een paard wanneer het last heeft van diarree veel vocht binnenkrijgen. Het is belangrijk dat paarden hiervoor tijdig de juiste behandeling krijgen. Nog beter is het om te voorkomen dat je paard diarree krijgt.

Wat zijn de oorzaken van diarree bij paarden?

Wanneer een paard dunne mest heeft, gaat voedsel te snel door zijn of haar maagdarmkanaal, waardoor vocht en voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden. Dit kan komen door een verminderd wateropnemend vermogen van de darmen, een verhoogde beweeglijkheid van het maagdarmkanaal of een verhoogde afgifte van elektrolyten en vocht in de darmen. De meest voorkomende oorzaken van diarree bij paarden zijn:

  • Colitis X. Dit is een acute darmontsteking zonder exacte oorzaak, waardoor veel bacteriën in de darmen terechtkomen. Deze produceren gifstoffen die leiden tot diarree. Het is een gevaarlijke, levensbedreigende aandoening.
  • Gebitsproblemen. Hierdoor kan voedsel niet goed afgebroken en verteerd worden en kan leiden tot diarree. 
  • Salmonella bacterie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van deze dunne mest bij paarden. Het is een ziekte die overdraagbaar is van dier op mens en kan gevaarlijk en levensbedreigend zijn.
  • Stress. Wanneer een paard gevoelig is voor stress kan het zenuwstelsel een reactie in de darmen veroorzaken en diarree ontstaan.
  • Voeding. Wanneer een paard in het voorjaar na een lange tijd weer in de wei komt, kan hij of zij van het eten van jong gras ziek raken. Daarnaast is bedorven en beschimmeld voer een oorzaak en plotselinge veranderingen van voeding.
  • Worminfectie. Dit komt vooral bij jonge paarden voor en wordt vaak door de rode bloedworm veroorzaakt. Hiervoor is een intensieve therapie vaak noodzakelijk.
  • Zand. Een paard kan ook veel zand opnemen, wat bij een hoge opname kan gaan ophopen in de darmen, waarna het te zien is in de dunne mest.

Veulens kunnen ook last krijgen van deze dunne mest, zoals veulenhengstigheidsdiarree. Dit is vaak een ongevaarlijke vorm van diarree die een aantal weken na de geboorte optreed. Vaak gaat het vanzelf over, waarbij de mest weer een normale vorm heeft. Bij veulens kan diarree ook ontstaan door virussen, wat milde maar ook ernstige dehydratatie kan veroorzaken. Deze vorm van diarree is ook voor andere veulens erg besmettelijk. Veulenworm en de Rhodococcus Equi bacterie kunnen ook tot ernstige diarree leiden en het laatste moet vaak met speciale antibiotica behandeld worden.

Een andere oorzaak van deze dunne mest bij veulens is de steeds vaker voorkomende Lawsonia intracellularis bacterie. Het veroorzaakt een ontsteking in de dunne darm en zorgt ook voor koorts, vermagering, sloomheid en koliek. Door middel van mest- en bloedonderzoek kan het vastgesteld worden, waarna antibiotica en ondersteunende therapie als behandeling worden gebruikt.

Diarree bij paarden

Hoe kun je diarree bij je paard behandelen?

Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je paard niet uitdroogt wanneer het diarree heeft. Ook een juiste verhouding van elektrolyten en zuur-base balans kan noodzakelijk zijn bij diarree. Een dierenarts kan je paard effectief behandelen door een bloedonderzoek te doen en de precieze oorzaak van de diarree te achterhalen. Aan de hand hiervan kan bijvoorbeeld voor antibiotica gekozen worden, als een bacterie de oorzaak vormt. Ook kunnen ontstekingsremmers voorgeschreven worden bij diarree en middelen met een absorberend vermogen. Hierdoor kunnen stoffen in het maagdarmkanaal verwijderd worden.

Een andere behandeling bij diarree is het versterken en beschermen van de slijmlaag in de darm, indien deze beschadigd is. Bovendien kan transfauneren toegepast worden, waarbij goede bacteriën van een gezond paard via een maagsonde toegediend worden bij een ziek paard. Zo wordt de balans tussen goede en slechte bacteriën in darmen hersteld. Ten slotte kunnen pre- en probiotica gebruikt worden bij diarree. De eerste behandeling is voeding voor de goede bacteriën in de darm en de laatste is het toedienen van de goede bacteriën zelf.

Welke preventiemiddelen zijn er voor diarree bij paarden?

Je kunt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op het ontstaan van diarree bij je paard te verkleinen, zoals:

  • Controleer de mest van je paard op regelmatige basis op zand.
  • Voer veranderingen in voer geleidelijk door.
  • Voer je paard geen beschimmeld of vies ruikend voer.
  • Laat je paard niet te lang jong gras eten in een weiland.
  • Controleer de omgeving van de wei en de stal op giftige bomen en/of planten.
  • Voorkom stress zo veel mogelijk.
  • Laat af en toe een mestonderzoek doen om op tijd te kunnen ontwormen.

Deze voorzorgsmaatregelen zouden de kans op diarree bij je paard kunnen verkleinen. Heeft je paard toch diarree dan is dit prima te behandelen met Chinese kruiden. 

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen