5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Koliek bij paarden

Koliek bij paarden herkennen en behandelen

Buikpijn bij paarden wordt koliek genoemd en het kan erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk om de symptomen van deze aandoening snel te herkennen om eveneens snel actie te ondernemen en verdere gevolgen te voorkomen. Tevens is het goed om te weten aan welke soort koliek je paard leidt voor als hij of zij een aanval heeft. In deze blog kom je er ook achter hoe je koliek kunt voorkomen en behandelen, bijvoorbeeld met een supplement, om jouw paard de beste verzorging te geven.


Wat is koliek bij paarden?

Koliek vormt dus een soort buikpijn en het kan op verschillende plekken in het spijsverteringskanaal krampen, ophopingen, verstoppingen en verschuivingen veroorzaken.

Verschillende vormen van paarden koliek 

Er zijn verschillende vormen van deze aandoening, waarbij de meest voorkomende de volgende zijn:

  • Gaskoliek. Indien gassen het lichaam niet via winden kunnen verlaten, bijvoorbeeld door een ophoping en blokkade in de darmen, is er sprake van gaskoliek.
  • Krampkoliek. Dit ontstaat door veranderingen in het eetpatroon en in de weesomstandigheden of door een worminfectie.
  • Zandkoliek. Een overdadige opname van zand is een belangrijke oorzaak en komt veel voor bij paarden die op natte en kale weides staan.
  • Verstoppingskoliek. Bij verstoppingen zitten de darmen van een paard verstopt met voer, bijvoorbeeld wanneer het dier te veel stro eet, onvoldoende drinkt of het voer niet genoeg fijnmaalt.
  • Liggingsverandering. Tot slot kunnen liggingsveranderingen voorkomen in de darmen, welke gedeeltelijk afgesloten worden. Als gevolg sterft de darm af en deze kan deze zich niet meer legen, waardoor de maag vol raakt en scheurt, met de dood tot gevolg.

Oorzaken en symptomen van koliek bij paarden.

Koliek kan diverse oorzaken hebben, waaronder een ontsteking of verlamming in de darmen, slecht onderhouden gebit, wormbesmetting of zandophoping. Het kan ook ontstaan door bedorven of beschimmeld voer en te veel vezelarm of zetmeelrijk rantsoen. Andere oorzaken zijn een te snelle overgang naar een nieuw voedingspatroon en een te grote hoeveelheid stro-inname in de maag. Door de grote hoeveelheid droge massa kan er namelijk een verstopping optreden. Het is tevens belangrijk om niet te veel suikerrijk voorjaarsgras aan je paard te geven, wat kan leiden tot een te snelle doorstroming.

Wanneer paarden koliek hebben, zien ze er lusteloos, rusteloos en niet fit uit.

De volgende symptomen zijn kenmerkend voor paarden koliek:

  • Niet willen eten;
  • naar de buik kijken en/of schoppen;
  • koortsig en zweterig zijn;
  • rollen en steeds liggen en weer opstaan;
  • verhoogde ademhaling en hartslag.

Paarden kunnen bij deze aandoening last krijgen van een aanval, waarbij je gelijk ziet dat er iets mis is. Een aanval is gevaarlijk en gelijk een signaal dat je actie moet ondernemen. Bel daarom altijd gelijk de dierenarts bij een aanval.

Koliek bij paarden

Hoe kun je koliek bij paarden behandelen en voorkomen?

Je kunt het optreden van deze aandoening uiteraard niet helemaal beïnvloeden, maar er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om de kans op koliek zoveel mogelijk te verkleinen. Verander bijvoorbeeld nooit zomaar van voer, maar breng veranderingen geleidelijk aan, zowel voor krachtvoer als voor hooi of weidegang. Geef je paard de juiste hoeveelheid voer, passend bij de hoeveelheid inspanning die hij of zij dagelijks moet leveren. Zorg daarnaast voor genoeg beweging en ruwvoer om de darmen actief te houden en let erop dat het hooi geen schimmel bevat of net is geoogst.

Probeer ook te voorkomen dat er beschimmeld stro of voer in de stal blijft liggen en geef je paard niet te veel zetmeelrijk voer, zoals tarwe en maïsmeel. Voor paarden is het ook niet goed om te snel of te veel te eten, dus houd je paard in de gaten tijdens het eten en laat hem of haar niet te veel water drinken na het leveren van zware inspanning. Andere voorzorgsmaatregelen zijn het weken van bietenbulp in water voor toediening en regelmatige gebitscontroles en een goed ontwormbeleid.

Kruiden supplement bij paarden koliek

Je kunt er ook voor kiezen om de darmfunctie van je paard wat extra ondersteuning te geven met een natuurlijk koliek supplement. Door een natuurlijk supplement te gebruiken bij koliek kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de dunne en dikke darm van gezonde bacteriën worden voorzien. Door zo'n supplement komt de bacteriepopulatie in de darmen en maag weer in balans, waardoor koliek voorkomen kan worden.

Door problemen in de maag en darmen ontstaat koliek, waarbij er vaak gasophopingen en krampen ontstaan. Vaak kan het thuis door een dierenarts behandeld worden, bijvoorbeeld door rond te stappen en darmverslappers en pijnstillers te geven. Echter, soms zijn de problemen erger, waardoor een operatie noodzakelijk is in een kliniek.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen