Jeuk bij paarden herkennen en behandelen
Staat jouw paard regelmatig te schuren tegen de randen van de stal? Dan heeft jouw paard waarschijnlijk last van jeuk. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend voor jouw edele ros en het kan leiden tot verwondingen, verlies van vacht en andere klachten. Je kunt er natuurlijk voor zorgen, dat je paard niets meer heeft om tegenaan te schuren, maar dat lost alleen de symptomen op. De jeukklachten zijn niet weg en kunnen gekmakend worden als het paard niet kan schuren. Je moet dus de oorzaak gaan behandelen, maar daarvoor moet je eerst weten wat de oorzaak is.
Jeuk bij paarden: waar komt dat vandaan?
Jeuk bij paarden kan verschillende oorzaken hebben en wordt dus op verschillende manieren behandeld. Soms kun je zelf vaststellen wat de jeukklachten bij je paard veroorzaakt, maar vaak heb je de hulp van de dierenarts nodig. De meest voorkomende oorzaken van jeuk bij paarden zijn:
- Zomereczeem
- Wormen
- Allergie
- Parasieten
Kenmerken jeuk paard
Er zijn verschillende oorzaken van jeuk bij paarden. De verschillende oorzaken nemen ook verschillende kenmerken met zich mee. Wanneer jouw paard last heeft van jeuk, zal hij zichzelf gaan schuren. Het schuren zorgt ervoor dat er geïrriteerde, kale plekken op de huid ontstaan. Ook kun je losse schilfers in de vacht van jouw paard kunnen vinden. Wanneer de wondjes door de jeuk erger worden, kunnen er vochtige wondjes ontstaan. Daarnaast zal jouw paard door de jeuk veel krabben, bijten, schuren, rollen en stampen met hun voeten. Hierbij kan jouw paard ook onrustig gedrag vertonen, doordat hij simpelweg gek wordt van de jeuk.
Preventie van jeuk bij paarden
Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat jouw paard een kleine kans heeft op het krijgen van jeukklachten. Er zijn meerdere dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw paard een kleine kans heeft op hevige jeuk. Zorg ervoor dat de stal waarin jouw paard staat hygiënisch en droog is. Het is ook belangrijk om het paardentuig en eventuele dekens goed schoonhoudt. Als laatste is er ook voer verkrijgbaar die speciaal is ontwikkeld voor de huidverzorging van jouw paard.
Jeuk door zomereczeem bij paarden
Zomereczeem bij paarden wordt veroorzaakt door knutten, een muggensoort. De vrouwtjes van deze muggen bijten de paarden en laten hun speeksel achter. Sommige paarden reageren sterk op deze beten. Van onder andere Friezen, IJslanders en Fjorden is bekend dat ze meer last hebben van zomereczeem. De jeuk komt vooral voor bij de staart en de manen, maar kan zich ook op de buiknaad voordoen. Om de jeukklachten te verminderen zal het paard zich proberen aan alles te schuren wat hij kan vinden. Dit schuren veroorzaakt verwondingen, verdikking van de huid of verlies van vacht. Als het paard niet kan schuren, gaat hij rollen of probeert hij zichzelf te bijten.
Jeuk door zomereczeem bij paarden voorkomen.
Voor zomereczeem is helaas geen medicijn. Wel kun je veel doen om de aandoening te voorkomen. Een speciaal eczeemdeken bedekt het paard van de manen tot de staart, zodat de knut niet bij de huid kan. Omdat knutten vooral in de schemer actief zijn, zorg je dat je paard dan niet buiten is. Daarnaast zijn er op een winderige wei minder knutten aanwezig. De standaard anti-vliegen spray werkt vaak niet goed tegen de knut. Maar een middel voor koeien met pyrethroïden is ook effectief bij paarden. Dit is vooral effectief in de manen en de staart van je paard. De dierenarts kan het middel voorschrijven om de jeuk bij je paard te verminderen.
Behandeling van zomereczeem bij paarden.
Er is geen medicatie tegen zomereczeem, maar je kunt wel de wonden behandelen die door het schuren zijn ontstaan. Dit kan met een antibacteriële shampoo of door de aangetaste plekken in te smeren met wondzalf. Daarnaast kun je de condities van de huid verbeteren met een natuurlijk voedingssupplement of een voedende spray of shampoo.
Paard heeft jeuk in de winter
In de wintermaanden kan het lijken dat jouw paard last heeft van jeuk door regenschurft. In de meeste gevallen zorgt regenschurft niet voor jeuk bij paarden, maar paarden ervaren voornamelijk pijn hierdoor. In de winter is een van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij paarden de ectoparasieten. Ectoparasieten veroorzaken jeuk bij jouw paard door op de huid van jouw paard te zitten. In Nederland komen in de winter voornamelijk mijten en luizen voor die de jeukklachten bij paarden geven. Daarnaast kan jouw paard ook last hebben van atopie, dit is een allergie of immuun gebonden oorzaak die de jeukklachten geeft.
Behandeling van jeuk in de winter bij paarden
Voor paarden zijn er relatief weinig middelen die echt helpen tegen jeuk van bijvoorbeeld mijten en luizen. Je kunt het best een behandeling door de dierenarts laten uitvoeren. Daarnaast is alleen het behandelen van jouw paard niet voldoende. Mijten en luizen verstoppen zich overal, dus ook de omgeving van jouw paard moet goed schoongemaakt worden.
Andere oorzaken van jeuk bij paarden.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er verschillende oorzaken waardoor paarden jeuk kunnen hebben. Bijvoorbeeld in de zomer door zomereczeem en wat je hiertegen kunt doen. Of door mijten en luizen in de winter die veel jeuk bij paarden veroorzaken. Hieronder lees je meer over jeuk bij paarden door wormen en mijten.
Paard heeft jeuk door wormen.
De wormen die jeuk bij paarden veroorzaken worden ook aarsmaden genoemd. Zoals de naam al zegt, zijn dit maden die zich onder de staart rond de anus van je paard verzamelen. Paarden worden besmet door gras te eten waar eieren op liggen. De eieren komen uit in de darmen en de vrouwtjes komen uiteindelijk via de anus naar buiten om hun eitjes te leggen bij de staart van het paard. De eitjes vallen van het paard om vervolgens weer opgegeten te worden. De wormen zorgen vooral voor jeuk bij je paard vlakbij de anus en je paard zal dus vooral zijn kont willen schuren. Verder zorgt de aarsmade niet voor klachten.
Wormen bij paarden voorkomen.
Door twee keer per week de anus van je paard goed schoon te maken, voorkom je dat de eieren van de aarsmade zich verspreiden. Daarnaast moet je je paard minimaal een keer per jaar ontwormen ook als uit het mestonderzoek blijkt dat je paard geen wormen heeft. Je dierenarts kan adviseren welk ontwormingsmiddel je moet gebruiken. Door wormen te voorkomen bij je paard, al jouw paard hierdoor in ieder geval geen jeukklachten krijgen.
Behandeling van wormen bij paarden.
Om de wormen te behandelen moet je je paard ontwormen zodra je de eerste tekenen van de aarsmade ziet. Dan maak je het gebied van de anus om de dag goed schoon. Daarnaast verhuis je het paard naar een andere weide, zodat hij niet opnieuw besmet kan worden. Om de jeuk te verlichten kun je bij een besmetting een voedingssupplement gebruiken.
Paard heeft jeuk door parasieten.
Naast wormen kan het paard ook last hebben van parasieten in de vacht. Dit zijn vaak luizen of mijten, die veel jeuk bij je paard kunnen veroorzaken. Dit noem je ook wel ectoparasieten, omdat ze zich buiten het lichaam bevinden. De meeste luizen leven vooral van huidschilfers, maar ze kunnen wel bijten. Luizen kun je met het blote oog zien, als je de vacht opzij houdt. Daarnaast hebben paarden last van de benen schurftmijt of de rode bloedmijt, als het paard in de buurt van kippen leeft. Bij mijten zie je vaak dat jouw paard veel stampt of trapt met de benen en het ontstaan van schuurplekken in de vacht.
Parasieten bij paarden voorkomen.
Jeuk bij paarden door luizen en mijten voorkomen is eigenlijk niet te doen. Je kunt je paard echter wel behandelen, zodra de luizen of mijten gevonden worden.
Behandeling van parasieten bij paarden.
Jouw dierenarts kan je adviseren welk middel voor jouw paard het beste is. Dat ligt namelijk aan de soort mijt maar ook aan het paard en de plaats waar de paarden worden gehouden. Vaak bestaat de behandeling uit een shampoo. Ook de stallen moet volledig schoongemaakt worden tot alle kieren en spleten aan toe. Gebruik daarnaast een natuurlijk voedingssupplement om de huid te laten herstellen.
Paard heeft jeuk door allergie.
Naast zomereczeem zijn er meer allergieën waar je paard jeuk van kan krijgen. Zo kan het paard allergisch zijn voor stoffen in de omgeving, zoals pollen. Jouw paard kan ook allergisch zijn voor iets in zijn voeding, en hierdoor jeukklachten krijgen. Hoewel een allergie voor voeding bij paarden niet vaak voorkomt.
Allergieën bij paarden voorkomen.
Een allergie voorkomen kan alleen door het allergeen weg te halen. In het geval van voeding kun je uitzoeken waar het dier allergisch voor is door middel van een eliminatiedieet. Voed je dier zo natuurlijk mogelijk om de kans op een allergische reactie te verminderen. Bij omgevings stoffen is het onmogelijk om deze weg te houden en kun je de jeukklachten alleen verminderen of zelfs voorkomen.
Behandeling van allergie bij paarden.
Een allergie behandelen kan in overleg met de dierenarts met bepaalde medicatie. Ook kan je met kruiden of een ander voedingssupplement de huidconditie van het paard beter maken. Hierdoor krijgt de allergie minder vat op het paard.