5.155 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Jeuk bij paarden


Heeft mijn paard last van jeuk?

Staat jouw paard regelmatig te schuren tegen de randen van de stal? Dan heeft hij waarschijnlijk last van jeuk. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend voor jouw edele ros en het kan leiden tot verwondingen, verlies van vacht en andere klachten. Je kunt er natuurlijk voor zorgen, dat je paard niets meer heeft om tegenaan te schuren, maar dat lost alleen de symptomen op. De jeukklachten zijn niet weg en kunnen gekmakend worden als het paard niet kan schuren. Je moet dus de oorzaak gaan behandelen, maar daarvoor moet je eerst weten wat de oorzaak is.

Oorzaken van paarden jeuk

Jeuk bij paarden kan verschillende oorzaken hebben en wordt dus op verschillende manieren behandeld. Soms kun je zelf vaststellen wat de jeukklachten bij je paard veroorzaakt, maar vaak heb je de hulp van de dierenarts nodig. De meest voorkomende oorzaken van jeukklachten zijn de volgende:

  • Zomereczeem
  • Wormen
  • Allergie
  • Parasieten

Zomereczeem bij paarden

Zomereczeem wordt veroorzaakt door knutten, een muggensoort. De vrouwtjes van deze muggen bijten de paarden en laten hun speeksel achter. Sommige paarden reageren sterk op deze beten. Van onder andere Friezen, IJslanders en Fjorden is bekend dat ze meer last hebben van zomereczeem. De jeuk komt vooral voor bij de staart en de manen, maar kan zich ook op de buiknaad voordoen. Om de jeukklachten te verminderen zal het paard zich proberen aan alles te schuren wat hij kan vinden. Dit schuren veroorzaakt verwondingen, verdikking van de huid of verlies van vacht. Als het paard niet kan schuren, gaat hij rollen of probeert hij zichzelf te bijten.

Zomereczeem voorkomen

Voor zomereczeem is helaas geen medicijn. Wel kun je veel doen om de aandoening te voorkomen. Een speciaal eczeemdeken bedekt het paard van de manen tot de staart, zodat de knut niet bij de huid kan. Omdat knutten vooral in de schemer actief zijn, zorg je dat je paard dan niet buiten is. Daarnaast zijn er op een winderige wei minder knutten aanwezig. De standaard anti-vliegen spray werkt vaak niet goed tegen de knut. Maar een middel voor koeien met pyrethroïden is ook effectief bij paarden. Dit is vooral effectief in de manen en de staart van je paard. Je huisarts kan het middel voorschrijven.

Behandeling van zomereczeem

Er is geen medicatie tegen zomereczeem, maar je kunt wel de wonden behandelen die door het schuren zijn ontstaan. Dit kan met een antibacteriële shampoo of door de aangetaste plekken in te smeren met wondzalf. Daarnaast kun je de condities van de huid verbeteren met een natuurlijk voedingssupplement of een voedende spray of shamp

Jeuk door wormen

De wormen die jeuk veroorzaken worden ook aarsmaden genoemd. Zoals deze naam al zegt, zijn dit maden die zich onder de staart rond de anus van je paard verzamelen. Paarden worden besmet door gras te eten met eieren erop. De eieren komen uit in de darmen en de vrouwtjes komen uiteindelijk via de anus naar buiten om hun eitjes te leggen bij de staart van het paard. De eitjes vallen van het paard om vervolgens weer opgegeten te worden. De wormen zorgen vooral voor jeuk bij de anus en je paard zal dus vooral zijn kont schuren. Verder zorgt de aarsmade niet voor klachten.

Wormen voorkomen

Door twee keer per week de anus van je paard goed schoon te maken, voorkom je dat de eieren van de aarsmade zich verspreiden. Daarnaast moet je je paard minimaal een keer per jaar ontwormen ook als uit het mestonderzoek blijkt dat je paard geen wormen heeft. Je dierenarts kan adviseren welk ontwormingsmiddel je moet gebruiken.

Behandeling van wormen

Om de wormen te behandelen moet je je paard ontwormen zodra je de eerste tekenen van de aarsmade ziet. Dan maak je het gebied van de anus om de dag goed schoon. Daarnaast verhuis je het paard naar een andere weide, zodat hij niet opnieuw besmet kan worden. Om de jeuk te verlichten kun je bij een besmetting een voedingssupplement gebruiken.

Jeuk door parasieten

Naast wormen kan het paard ook last hebben van parasieten in de vacht. Dit zijn vaak luizen of mijten. Dit noem je ook wel ectoparasieten, omdat ze zich buiten het lichaam bevinden. De meeste luizen leven vooral van huidschilfers, maar ze kunnen wel bijten. Luizen kun je met het blote oog zien, als je de vacht opzij houdt. Daarnaast hebben paarden last van de beenschurftmijt of de rode bloedmijt, als het paard in de buurt van kippen leeft. Bij mijten zie je vaak getrap met de benen en het ontstaan van schuurplekken in de vacht.

Parasieten voorkomen

Luizen en mijten voorkomen is eigenlijk niet te doen. Je kunt je paard echter wel behandelen, zodra de luizen of mijten gevonden worden.

Behandeling van parasieten

Jouw dierenarts kan je adviseren welk middel voor jouw paard het beste is. Dat ligt namelijk aan de soort mijt maar ook aan het paard en de plaats waar de paarden worden gehouden. Vaak bestaat de behandeling uit een shampoo. Ook de stallen moet volledig schoongemaakt worden tot alle kieren en spleten aan toe. Gebruik daarnaast een natuurlijk voedingssupplement om de huid te laten herstellen.

Jeuk door allergie bij paarden

Naast zomereczeem zijn er meer allergieën waar je paard jeuk van kan krijgen. Zo kan het paard allergisch zijn voor stoffen in de omgeving, zoals pollen. Jouw paard kan ook allergisch zijn voor iets in zijn voeding, hoewel dat bij paarden niet vaak voorkomt.

Allergieën voorkomen

Een allergie voorkomen kan alleen door het allergeen weg te halen. In het geval van voeding kun je uitzoeken waar het dier allergisch voor is door middel van een eliminatiedieet. Voed je dier zo natuurlijk mogelijk om de kans op een allergische reactie te verminderen. Bij omgevingsstoffen is het onmogelijk om deze weg te houden dus kun je de klachten alleen behandelen.

Behandeling van allergie

Een allergie behandelen kan in overleg met de dierenarts met bepaalde medicatie. Ook kan je met kruiden of een ander voedingssupplement de huidconditie van het paard beter maken. Hierdoor krijgt de allergie minder vat op het paard.

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen