5.711 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Haaruitval bij katten

 

Haaruitval bij katten

Iedere kateigenaar weet dat deze dieren regelmatig haar verliezen. Soms is er sprake van extreem haarverlies. Bij de meeste dieren gebeurt dit twee keer per jaar, wanneer ze in de rui zijn. Ze verliezen dan hun zomer- of wintervacht. Heb je het idee dat je kat altijd erg veel haar verliest en twijfel je of dat wel normaal is? Het is dan goed om te weten hoe abnormaal haaruitval bij katten eruitziet, welke oorzaken dit heeft en wat de juiste behandeling is.

Wanneer verliest je kat te veel haar?

Is je kat in de rui, dan hoef je er niet van op te kijken wanneer je net wat vaker moet stofzuigen. Dit betekent niet dat je kat te veel haar verliest. Daar is pas sprake van wanneer de kat zich overmatig wast, veel in zijn vacht bijt en zelfs kale plekken heeft. Soms gaat het haarverlies ook gepaard met een rode, geïrriteerde huid met bultjes of korstjes. Merk je dat je kat plotseling veel vaker haarballen uitbraakt? Ook dat kan een teken zijn van overmatig haarverlies.

Wat zijn de oorzaken van haaruitval bij katten?

Voordat je een passende behandeling kunt vinden, is het belangrijk om de oorzaak van het haarverlies te achterhalen. Haaruitval bij katten kan namelijk allerlei verschillende oorzaken hebben. In zeldzame gevallen gaat het om een aangeboren gezondheidsprobleem. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Foleculaire dysplasie
  • Hypotrichose
  • Alopecia areata

Deze ziektes komen vaak bij specifieke rassen voor, zoals Siamese of Burmese katten. Bij de meeste rassen is het waarschijnlijker dat het haarverlies een andere oorzaak heeft.

Schimmels

Allerlei soorten schimmels kunnen invloed hebben op de vacht van je kat. Zo zorgen sommige soorten ervoor dat er haren uitvallen. De huid verliest vaak ook zijn glans en kan er onrustig uitzien. Katten kunnen schimmels oplopen van soortgenoten, maar ook van hun baasjes. Het is vaak lastig om een schimmelinfectie te herkennen, maar de dierenarts kan een kweek maken.

Parasieten

Helaas hebben parasieten veel invloed op het comfort van je kat. Vlooien zorgen voor veel jeuk, waardoor je kat overmatig gaat krabben en bijten. Dit zorgt uiteindelijk voor kale of dunner wordende plekken. Je herkent een vlooieninfectie vooral aan kale plekken rondom de staart, maar vlooien zijn ook met het blote oog te zien. Mijten zijn ook parasieten die katten graag lastigvallen, maar deze zorgen niet altijd voor jeuk en zijn moeilijk zichtbaar.

Allergieën

Sommige katten zijn erg gevoelig voor bepaalde soorten voer, vlooien of zelfs schoonmaakmiddelen in huis. Zij krijgen hierdoor een allergische reactie, wat voor enorm veel jeuk zorgt. Je kat gaat zich daarom overmatig wassen en krabben, met kale plekken als gevolg.

Ondervoeding

Je kat heeft goede voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Geef je je huisdier voer dat niet genoeg gezonde voedingsstoffen bevat? Dan zie je dit vaak als eerste aan de vacht van je kat. De haren worden dof, dunner en vallen vervolgens uit. Dankzij de kwaliteit van het moderne dierenvoer is ondervoeding wel zeldzaam.

Haaruitval bij katten

Hormonale problemen

Hormonen hebben ook invloed op de vacht van je kat. Zo kan er haaruitval ontstaan na een zwangerschap of castratie, maar ook na een ziekte. Soms ontstaat haaruitval door problemen met de bijnieren of schildklier.

Stress

Katten zijn dieren die van voorspelbaarheid houden. Haal je ze uit hun vertrouwde omgeving of wordt hun rust verstoord door gezinsuitbreiding? Dan kan dit voor emotionele stress zorgen. Om zichzelf tot rust te brengen, zal je kat zich meer gaan wassen. Dit overmatige wassen zorgt uiteindelijk weer voor haaruitval.
 

Behandeling van haaruitval bij katten

Om het haaruitval bij je kat te behandelen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Begon het haarverlies nadat je nieuw voer bent gaan gebruiken? Stap dan over op het oude voer en kijk of de klachten verminderen. Vermoed je dat je kat vlooien heeft? Zorg dan voor een goede vlooienbehandeling. Na een stressvolle situatie, zoals een verhuizing of de komst van een baby, is het belangrijk om je kat een veilige en rustige plek te bieden. Na een korte wenperiode zouden de klachten moeten verminderen.

Ga naar de dierenarts als:

  • simpele aanpassingen de vacht niet helpen herstellen
  • je kat ook last krijgt van andere symptomen
  • je een schimmelinfectie vermoedt

De dierenarts kan tests uitvoeren om ernstigere oorzaken op te sporen, waaronder hormonale problemen of erfelijke aandoeningen. Met de juiste behandeling is het haarverlies meestal snel onder controle.

Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen