5.134 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Jeuk bij honden en katten


Heeft mijn hond of kat last van jeuk?

Is jouw hond of kat constant aan het krabben? Dan heeft hij waarschijnlijk last van jeuk. Soms kan deze jeuk zo erg zijn, dat je huisdier ’s nachts zelfs niet kan slapen, omdat hij steeds moet krabben. Misschien zie je ook huidbeschadigingen of plekken met eczeem of merk je dat je dier zich anders gaat gedragen. Jeukklachten kunnen gekmakend zijn dus het is belangrijk om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Maar er zijn verschillende oorzaken en daarmee ook verschillende oplossingen. Het is dan ook belangrijk om eerst uit te zoeken wat de jeukklachten veroorzaakt en vervolgens de juiste behandeling te starten. Daarnaast kun je je dier ondersteunen door zijn huid gezond te houden en zijn weerstand te verhogen, zodat jeuk in de toekomst voorkomen kan worden.

Hoe weet je of de hand of kat jeuk heeft?

Als eerste zal je natuurlijk zien, dat je hond of kat zich steeds zal krabben. Af en toe krabben is normaal, want iedereen heeft weleens last van kriebel. Maar als jouw huisdier zich vaak krabt of veel vaker dan normaal, dan wordt het tijd om te onderzoeken waar de jeukklachten vandaan komen. Ook kan het dier zichzelf gaat bijten, overmatig gaan likken of met zijn lijf gaan schuren tegen meubels en deurposten. Hij kan over de grond gaan rollen om zijn rug over de grond te schuren. Door het krabben en likken beschadigt de vacht waardoor kale plekken ontstaan. Een kat kan jeukende plekken kaalplukken, omdat ze overmatig gaan poetsen. Er kunnen plekken met eczeem verschijnen, die rood en schilferig zijn. Eczeem kan bovendien pijnlijk zijn. Uiteindelijk kan de huid dik en rood worden en kunnen er zelfs wondjes ontstaan.

Mogelijke oorzaken van jeuk

  • Vlooien
  • Mijten
  • Allergie
  • Schimmelinfectie
  • Bacteriële infectie
  • Droge huid

Behandeling van jeuk bij honden en katten

De behandeling van de jeukklachten hangt natuurlijk af van de onderliggende oorzaak. Daarom kan je het beste een afspraak bij de dierenarts maken, als je merkt dat jouw hond of kat last van jeuk heeft. De dierenarts zal bij het stellen van een diagnose altijd eerst de meest voor de hand liggende oorzaak proberen uit te sluiten, namelijk vlooien. Als jouw hond of kat vlooien heeft, dan zie je die vaak zitten als je de vacht opzij houdt. Vlooien zijn eenvoudig te behandelen met een pipet of een pil. Ook mijten kunnen met een eenvoudig onderzoek door middel van een afkrabsel vastgesteld worden. Mijten worden bestreden met een speciale medicinale shampoo. Voor een bacteriële infectie wordt vaak een combinatie van antibiotica en een antibacteriële shampoo ingezet. Ook voor een schimmelinfectie is medicatie beschikbaar om de klachten snel te bestrijden. Als jouw huisdier last heeft van een droge huid zonder aanwijsbare oorzaak dan kan een natuurlijk voedingssupplement helpen deze gezonder te maken. Als de jeukklachten of het eczeem door een allergie worden veroorzaakt wordt, dan is de behandeling vaak lastiger. Eerst moet namelijk uitgezocht worden waar het dier allergisch voor is. Dat kan met een huidonderzoek of met een bloedonderzoek. Hierover kun je meer lezen in ons artikel over allergieën bij honden. Een allergie kan ook eczeem veroorzaken, dat op de juiste manier behandeld moet worden om de klachten te verbeteren.

Behandeling voor het herstel van de huid en vacht

Als de onderliggende oorzaak van de jeukklachten of het eczeem is behandeld, dan is het belangrijk om de huid en vacht te helpen herstellen. De beschadigde delen kun je insmeren met zalf. Een vettige zalf verzorgt en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Zorg er wel voor, dat je een zalf gebruikt die niet giftig is voor je huisdier. Honden en katten zullen vaak proberen te likken als je iets op ze smeert. Dit voorkom je door de zalf af te dekken met een verbandje of door het ingesmeerde gedeelte te bedekken met een shirt. Daarnaast geef je je dier een natuurlijk voedingssupplement om het herstel te ondersteunen. Een combinatie van verschillende kruiden of oliën kunnen helpen bij het herstel van de wondjes en ervoor zorgen dat de huid en vacht gevoed wordt en soepel is. Na ernstige jeukklachten kan overmatig likken en krabben een gewoonte geworden zijn bij je hond of kat. Hierdoor blijft het dier de huidlagen beschadigen, zelfs als de jeuk verdwenen is. Dat gedrag moet je dus zo snel mogelijk afleren. Dat kan door je dier af te leiden als hij wil krabben en door hem bezig te houden. Ook kun je een shirt aantrekken en eventueel je dier zelfs een kap aandoen, zodat hij niet meer kan krabben. Zolang je dier krabt, zal de huid namelijk niet kunnen herstellen en groeit de verdwenen vacht niet terug.

Jeuk voorkomen

Naast de behandeling van de oorzaak en het bevorderen van het huidherstel wil je natuurlijk ook in de toekomst problemen voorkomen. Dat gaat het beste door de weerstand van de hond of kat te verhogen. Voeding van goede kwaliteit kan hierbij helpen, eventueel aangevuld met een natuurlijk voedingssupplement, bijvoorbeeld op basis van Chinese kruiden. Er zijn speciale voedingssupplementen verkrijgbaar, die zijn ontwikkeld om de huid gezond en soepel te houden. Zo’n natuurlijk voedingssupplement is meestal samengesteld uit kruiden. Ook kun je een speciale, voedende shampoo gebruiken waarmee je je hond regelmatig wast. Was je dier echter niet te vaak, want dat kan juist de natuurlijke huidbalans verstoren. Scheer je dier niet, want de haren kunnen jeuken als ze terug groeien. Langharige katten en honden die geknipt of geschoren moeten worden, kun je het beste laten verzorgen door een goede trimsalon. Informeer de trimmer over de jeukklachten van je dier en de eventuele allergie. De trimmer kan je dan adviseren hoe je de vacht van je dier het beste zelf kan verzorgen en een geschikte shampoo aanraden.

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent

Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:

Kennisbank artikelen