5.320 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Jeuk bij honden en katten

Is jouw hond of kat constant aan het krabben? Dan heeft hij waarschijnlijk last van jeuk. In sommige gevallen kan deze jeuk zo erg zijn, dat je huisdier ‘s nachts niet kan slapen, omdat hij steeds moet krabben. Misschien heeft hij ook beschadigingen op de huid of plekken met eczeem of merk je dat je hond of kat zich anders gaat gedragen. Jeukklachten kunnen gekmakend zijn dus het is belangrijk om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Er zijn verschillende oorzaken en daarmee ook verschillende oplossingen. Het is dan ook belangrijk om eerst uit te zoeken wat de jeukklachten veroorzaakt om vervolgens de juiste behandeling te kunnen starten. Daarnaast kun je je hond of kat ondersteunen door zijn huid gezond te houden en zijn weerstand te verhogen, zodat jeuk in de toekomst voorkomen kan worden.

 

Jeuk bij honden of katten: waar komt dat vandaan?

Jeuk bij honden en katten komt zeer regelmatig voor en is natuurlijk erg vervelend voor jouw viervoeter. De meest gewone kenmerken van jeuk bij honden en katten zijn bijvoorbeeld krabben, likken, bijten in de vacht/huid of schuren tegen voorwerpen. Jeuk bij honden en katten kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld vlooien, een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden en katten. Naast de jeuk die vlooien met zich mee brengen, kan een hond of kat ook een vlooienallergie hebben. Naast vlooien kunnen honden en katten ook verschillende soorten infecties oplopen die jeuk veroorzaken. Zoals een bacteriële huidinfectie, schimmelinfectie of een gistinfectie. Een bacteriële of gistinfectie gaan vaak samen met een primaire oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan een aandoening die de immuniteit van je hond of kat verlaagt of een andere aandoening die de huidbarrière van jouw hond of kat vermindert. Ook kunnen mijten de jeuk van jouw hond of kat veroorzaken. Mijten kun je als mens zo met het blote oog niet zien. Je hebt bijvoorbeeld vachtmijt, demodex mijt, schurftmijt en oormijt. Oormijten kruipen zoals de naam al zegt, door de oren en veroorzaken daar plaatselijk de jeuk van jouw hond of kat. Schurftmijten graven gangen in de huid en veroorzaken daarmee enorme jeuk bij honden en katten. Als laatste kan je hond of kat ook last hebben van een allergie. Veel honden en katten hebben last van allergieën die veel jeuk veroorzaken. Net zoals bij mensen bestaan er verschillende soorten allergieën. Namelijk; contactallergie, atopie en voedselallergie. Een contactallergie is een allergie die niet vaak voorkomt. Deze allergie ontstaan op de plekken waar jouw hond of kat contact maakt met de allergie. Wanneer jouw hond allergisch is voor het nieuwe kleed dat in de woonkamer ligt, zal hij voornamelijk irritaties hebben op de buik. Maar wanneer jouw hond last heeft van een allergie voor een rubberen drinkbak, zal de irritatie en de jeuk rond de bek te zien zijn.

Mijn huisdier heeft jeuk, maar geen vlooien. Hoe kan dat?

Wie een hond of kat ziet krabben, denkt meestal direct aan vlooien. Je kunt dit het beste eerst controleren door jouw hond of kat te kammen met een speciale vlooienkam. Wanneer dit is uitgesloten, vraag je je af waar de jeuk van jouw hond of kat dan vandaan komt. Onder de kop ‘Jeuk bij honden of katten: waar komt dat vandaan?’ heb je kunnen lezen dat jeuk bij honden en katten, maar ook bij veel andere huisdieren, verschillende oorzaken kan hebben.

Symptomen jeuk bij honden en katten.

Als eerste zul je natuurlijk zien dat je hond of kat zich steeds aan het krabben is. Af en toe krabben is normaal, iedereen heeft weleens last van kriebels. Als jouw hond of kat zich vaak krabt of veel vaker dan normaal, dan wordt het tijd om te onderzoeken waar de jeukklachten vandaan komen. Ook kan jouw hond of kat zichzelf gaan bijten, overmatig likken of met zijn lijf schuren tegen meubels of deurposten. Hij kan over de grond gaan rollen om zijn rug over de grond te kunnen schuren. Door het krabben en likken beschadigt de vacht waardoor kale plekken ontstaan. Een kat kan jeukende plekken kaalplukken, omdat ze overmatig gaan poetsen. Er kunnen plekken met eczeem ontstaan, die rood en schilferig zijn. Eczeem kan bovendien erg pijnlijk zijn. Uiteindelijk kan de huid dik en rood worden en kunnen er zelfs wondjes ontstaan.

Oorzaken jeuk bij honden en katten.

Helaas kan jeuk bij jouw hond of kan door meer redenen dan alleen vlooien veroorzaakt worden. Het is als eerste aan te raden om met langdurige jeukklachten bij een hond of kat altijd naar de dierenarts te gaan. Hieronder vind je een aantal oorzaken voor jeuk bij honden en katten:

 • Allergieën zoals voedsel-, vlooien- en contactallergie en atopie
 • Huidplooi huidontsteking
 • Bijwerking van medicatie
 • Hormonale aandoeningen zoals de Ziekte van Cushing en een te traag werkende schildklier
 • Tumoren / huidkanker
 • Bacteriële ontsteking van de huid
 • Huidplooi huidontsteking
 • Parasieten zoals vlooien, mijten en luizen
 • Gistinfectie met Malassezia
 • Schimmelinfectie van de huid (Trichophyton mentagrophytes of Microsporum canis)
 • Immuungemedieerde aandoeningen
 • Omgevingsinvloeden zoals contact met irriterende stoffen
 • Een aantal andere zeldzame aandoeningen

Jeuk bij je hond of kat: allergie?

Een veel voorkomende allergie bij honden en katten is atopie, dit is niet een bepaald soort allergie, maar een seizoensgebonden allergie. Dit betekend dat jouw hond of kat juist tijdens de herfst, of meer in de zomermaanden last heeft van één of meerdere allergieën. Ook kunnen erfelijke factoren een rol spelen bij jeuk bij honden en katten. Bij de meeste honden en katten ontstaan de eerste symptomen van een allergie in het eerste tot derde levensjaar.

Jeuk bij honden en katten

Behandeling van jeuk bij honden en katten.

De behandeling van de jeukklachten bij honden en katten hangt natuurlijk af van de onderliggende oorzaak. Wanneer je merkt dat jouw hond of kat veel last heeft van jeuk, kun je het best een afspraak maken bij de dierenarts. De dierenarts zal bij het stellen van een diagnose altijd eerst de meest voor de hand liggende oorzaken proberen uit te sluiten, namelijk vlooien. Als jouw hond of kat last heeft van vlooien, dan zie je die vaak zitten wanneer je de vacht opzij houdt. Vlooien zijn relatief eenvoudig om vanaf te komen door middel van een pipet of pil. Ook mijten kunnen met een eenvoudig onderzoek vastgesteld worden. Mijten worden bestreden met een speciale medicinale shampoo. Voor een bacteriële infectie wordt vaak een combinatie van antibiotica en een antibacteriële shampoo voorgeschreven. Ook voor een schimmelinfectie is er medicatie beschikbaar om de klachten snel te bestrijden. Als jouw hond of kat last heeft van een droge huid zonder aanwijsbare oorzaak, dan kan een natuurlijk voedingssupplement helpen de huid gezonder te maken. Als de jeukklachten of de eczeem door een allergie worden veroorzaakt, is een behandeling vaak lastiger. Eerst moet namelijk uitgezocht worden waar je hond of kat allergisch voor is. Dat kan met een huidonderzoek of met een bloedonderzoek. Hierover kun je meer lezen in ons artikel over allergieën bij honden. Een allergie kan ook eczeem veroorzaken, dat op de juiste manier behandeld moet worden om de klachten te verminderen.

Behandeling voor het herstel van de huid en vacht.

Als de onderliggende oorzaak van de jeukklachten of het eczeem is behandeld, dan is het belangrijk om de huid en vacht te helpen herstellen. De beschadigde delen kun je insmeren met een zalf. Een vettige zalf verzorgt en beschermt tegen invloeden van buitenaf. Zorg er wel voor dat je een zalf gebruikt die niet giftig is voor honden en katten. Honden en katten met jeuk zullen proberen te likken als je er iets opsmeert. Dit voorkom je door de zalf af te dekken met verband of door het ingesmeerde gedeelte te bedekken met bijvoorbeeld een shirt. Daarnaast geef je je hond of kat een natuurlijk voedingssupplement om het herstel te ondersteunen. Een combinatie van verschillende kruiden en oliën kunnen helpen bij het herstel van de wondjes en ervoor zorgen dat de huid en vacht gevoed wordt en soepel is. Na ernstige jeukklachten kan overmatig likken en krabben een gewoonte geworden zijn bij je hond of kat. Hierdoor blijft je hond of kat de huidlagen beschadigen, zelfs als de jeuk verdwenen is. Dat gedrag moet je zo snel mogelijk afleren. Dat kan door je dier af te leiden op het moment dat hij wilt gaan krabben en hem bezig te houden. Je kunt je hond of kat ook een shirt aantrekken en eventueel je hond of kat zelfs een kap omdoen, zodat hij niet meer kan krabben. Zolang je hond of kat krabt, zal de huid namelijk niet kunnen herstellen en groeit de verdwenen vacht niet terug.

Jeuk bij honden en katten voorkomen.

Naast de behandeling van de oorzaak en het bevorderen van het huidherstel wil je natuurlijk ook in de toekomst problemen voorkomen. Dat gaat het best door de weerstand van de hond of kat te verhogen. Voeding van goede kwaliteit kan hierbij helpen, eventueel aangevuld met een natuurlijk voedingssupplement, bijvoorbeeld op basis van Chinese kruiden. Er zijn speciale voedingssupplementen verkrijgbaar, die zijn ontwikkeld om de huid gezond en soepel te houden. Zo’n natuurlijk voedingssupplement is meestal samengesteld uit kruiden. Ook kun je een speciale, voedende shampoo gebruiken waarmee je je hond regelmatig wast. Was je dier echter niet te vaak, want dat kan juist de natuurlijke huidbalans verstoren. Scheer je dier niet, want de haren kunnen jeuken als ze terug groeien. Langharige katten en honden die geknipt of geschoren moeten worden, kun je het beste laten verzorgen bij een goede trimsalon. Informeer de trimmer over de jeukklachten van je dier en de eventuele allergie. De trimmer kan je dan adviseren hoe je de vacht van je dier het best zelf kan verzorgen en een geschikte shampoo aanraden.

Anti-jeuk medicijnen bij hond en kat.

Wanneer jouw hond of kat al een lange tijd last heeft van jeuk kan dat een enorme impact hebben op het welzijn en de gezondheid van jouw viervoeter. Het is belangrijk om de oorzaken van de allergische reactie van jouw hond of kat snel aan te pakken. Anders kunnen de klachten alleen maar erger worden en blijft het immuunsysteem overreageren en wordt jouw hond of kat gevoelig voor nog meer dingen in de omgeving. Jouw dierenarts kan er voor kiezen om jouw hond of kat eerst te voorzien van een medicijn of natuurlijk supplement en hierna pas de oorzaak van de jeuk te achterhalen. Dit zodat jouw hond of kat eerst verlichting voelt en omdat het proces van allergieën bij honden en katten lang kan duren.

 

Voedingssupplementen voor mens en dier

Al ruim 30 jaar gespecialiseerd in voedingssupplementen voor mens en dier.  Alle Sensipharm supplementen bevatten uitsluitend natuurlijke bestanddelen, veelal op basis van Chinese kruiden, van de hoogste kwaliteit. Wij leveren onze voedingssupplementen aan artsen, apothekers, drogisterijen en therapeuten, maar ook rechtstreeks aan de consument via onze webshop!

Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor::
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen