5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Blaasontsteking bij cavia's

Blaasontsteking bij cavia's herkennen en behandelen

Cavia's hebben een gevoelig intern systeem en hebben regelmatig last van blaasproblemen, zoals blaasgruis, bloed plassen en blaasontsteking. Je kunt blaasontsteking bij je cavia aan een aantal symptomen herkennen, zoals piepen bij het plassen en sloomheid. Vervolgens is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, waardoor je je cavia goed kunt behandelen en de klachten snel weg zijn. En wat kun jij er daarnaast zelf voor doen om blaasontsteking bij je cavia zoveel mogelijk te voorkomen?

 

Oorzaken van blaasontsteking bij cavia's

In het wild is de voeding van cavia's vaak erg calciumarm, waardoor hun darmen heel goed calcium kunnen opnemen. Calcium, fosfor en magnesium worden tevens veel meer uitgescheiden door de nieren dan bij andere diersoorten het geval is, zoals honden en katten. Dit maakt de urine van cavia's erg basisch, met een pH van tussen de 7,4 en 8,4, met als gevolg een sneller ontstaan van blaasgruis en -stenen. Overigens nemen cavia's doorgaans ook weinig water op, waardoor calciumkristallen makkelijker achterblijven in de urinewegen en blaasklachten ontstaan. In dit geval kunnen de kristallen namelijk moeilijker naar buiten gespoeld worden.

Blaasontsteking symptomen cavia 

Blaasontsteking en andere blaasproblemen kun je onder andere aan de volgende symptomen herkennen:

  • Achterwerk optillen bij het plassen;
  • afwijkende urinegeur;
  • bloed in de urine;
  • dikke urine;
  • kleine beetjes plassen;
  • piepen bij het plassen;
  • sloomheid;
  • uitdrogingsverschijnselen;
  • urine met steentjes erin;
  • veel stilzitten;
  • weinig of niet eten.

Als je een of meerdere van deze symptomen herkent bij je cavia is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts. Deze kan vervolgens een diagnose doen. Wanneer je blaasproblemen immers onverzorgd laat, kan de urineleider namelijk verstopt raken, waardoor de gezondheid snel achteruitgaat. Een dierenarts stelt blaasontsteking vast door middel van lichamelijk onderzoek, röntgenfoto's, echografie en urine onderzoek. Er kan bijvoorbeeld een urinekweek worden ingezet om bacteriën in de blaas of urinewegen vast te stellen.

Hoe kun je blaasontsteking bij een cavia behandelen?

Een dierenarts zal bij blaasontsteking een antibioticum en pijnstiller voorschrijven. Dit antibioticum kan dan drie tot vier weken gegeven worden. Vaak is een operatie echter noodzakelijk, aangezien er meestal steentjes in de blaas zitten die de urineleider blokkeren. Bij alle blaasproblemen is het belangrijk om je cavia veel te laten drinken en de inname van nitraatrijke groente te beperken. Daarnaast wordt aangeraden om calciumarm hooi te geven.

Aan het einde van de antibioticumkuur wordt de urine vaak nog een keer gecontroleerd door de dierenarts door middel van een urinestrip om er zeker van te zijn dat de infectie verdwenen is. Een terugkerende blaasontsteking is namelijk moeilijker te behandelen. Aangezien antibiotica ook de darmflora van een cavia kan verstoren, wordt het ook wel aangeraden om probiotica toe te dienen, wat de balans herstelt en de darmfunctie ondersteunt.

Blaasontsteking bij cavia's

Naast deze manieren van behandelen kun je ook aanpassingen maken aan de voeding van cavia's. Graanvrije brokken worden bijvoorbeeld aangeboden en het geven van nitraatarme voeding. Overigens is het wel belangrijk om calciumrijke groente niet helemaal te vermijden, aangezien het wel een belangrijke bouwstof is voor cavia's.

Kruiden supplement voor de cavia blaas 

Sommige mensen kiezen er ook voor om een kruiden supplement aan hun cavia te geven als behandeling van blaasproblemen zoals een blaasontsteking, of om de gezondheid te versterken. Je kunt bijvoorbeeld een natuurlijk voedingssupplement geven gebaseerd op kruiden, waardoor de blaas ondersteund wordt en blaasklachten verminderd worden. Let wel op dat het supplement geen calcium, vitamine D of fosfor bevat, aangezien dit de problemen juist verergert. Zo'n voedingssupplement bestrijdt tevens bacteriën in de blaas en zorgt ervoor dat cavia's meer gaan drinken.

Blaasproblemen bij je cavia voorkomen

Het beste is natuurlijk om blaasontsteking bij je cavia te voorkomen, zeker wanneer het dier al eens blaasproblemen heeft gehad. Zorg bijvoorbeeld elke dag voor schoon groenvoer en water en probeer niet te veel voeding met calcium en oxolaat te geven. Daarnaast kunnen de volgende tips helpen om blaasontsteking bij je cavia te voorkomen:

  • Zorg dat je cavia altijd toegang heeft tot genoeg drinkwater;
  • voed cavia's genoeg verse groente;
  • geef je cavia calciumarm hooi;
  • vermijd het geven van knaagstenen;
  • zorg voor voldoende lichaamsbeweging;
  • voer je cavia geen peterselie, selderij of spinazie;
  • dien een natuurlijk supplement toe gebaseerd op kruiden.
Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen