Diarree bij cavia's herkennen en behandelen
Cavia's hebben vaak een vrij gevoelig intern systeem. Als er iets niet goed gaat in de maag of andere ingewanden kan dit namelijk de hele gezondheid aantasten. Cavia's kunnen bijvoorbeeld diarree krijgen, wat vervelend is, maar ook leidt tot een hoog risico op uitdroging. Daarom is het belangrijk om de symptomen van diarree te herkennen, de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling bij je caiva met diarree te geven.
De ontlasting van een cavia bestaat doorgaans uit droge en korte keuteltjes. Echter, het kan zijn dat je cavia last heeft van diarree, wat een teken is dat er iets misgaat in de vertering van voedsel. In dit geval is de ontlasting slecht gevormd en het ziet er dun, nat en waterig uit.
Diagnose diarree cavia
Doordat cavia's een gevoelig spijsverteringsstelsel hebben, is het niet zo gek als zij een keertje dunne ontlasting hebben. Indien voeding de oorzaak is, kan dit ook van korte duur zijn. Echter, indien jouw cavia dit langer dan een dag in ernstige vorm heeft, moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. De dierenarts kan dan een gepaste diagnose doen. Er kan namelijk snel uitdroging optreden, waarbij de darmen stil komen te liggen en de gezondheidsproblemen verergeren. Houd je zieke cavia ook in een apart verblijf als je meerdere cavia's hebt om eventuele besmettingen te voorkomen.
Er zijn diverse mogelijke oorzaken van diarree en meerdere factoren kunnen ook samen de spijsvertering verstoren. De volgende oorzaken zijn een veel voorkomende aanleiding van dit diarree bij cavia's:
- Bedorven of beschimmeld voer;
- nieuw cavia voer of van een ander merk;
- teveel van een specifieke soort groenvoer, zoals kool of komkommer;
- inname van giftige planten;
- cavia medicatie, zoals antibiotica;
- vies water of wat te lang stil heeft gestaan;
- bacteriële infectie;
- grote temperatuurschommelingen;
- op een tochtige plek verblijven;
Daarnaast kan diarree bij de cavia ook optreden als symptoom van een ander gezondheidsprobleem, zoals nierfalen.
Allereerst is het belangrijk om het verblijf van je cavia zo schoon mogelijk te houden door de kooi een aantal keer per dag te verschonen en zijn of haar vacht te wassen. Vooral bij een hoge temperatuur kan diarree namelijk vliegen aantrekken, wat leidt tot andere ziekten. Het is belangrijk dat het dier voldoende vezels binnenkrijgt uit hooi of korrels. In het geval van een infectie kan een dierenarts ook medicatie voorschrijven. Daarnaast moet de lichaamstemperatuur op peil blijven door cavia's warm te houden. De precieze behandeling hangt af van de oorzaak.
Probiotica voor cavia's
Om het spijsverteringsstelsel, en met name de darmen, te ondersteunen bij hun functie kun je je cavia probiotica geven, zeker wanneer het dier ook een antibioticakuur volgt. Hierdoor wordt er meer balans gebracht in de darmflora, waardoor eten ook beter verteerd wordt.
Speciaal cavia voer voor maag en darmen
Naast het toedienen van medicatie wordt er vaak naar het voer gekeken, waarbij soms ander voer wordt gegeven of meer van een bepaald onderdeel om de darmen te versterken en ondersteunen. Dit soort voeding bevat dan veel mineralen, kruiden, vezels en vitaminen.
Natuurlijk supplement bij diarree cavia
Het is ook mogelijk om je cavia regelmatig een bepaald supplement te geven, zoals een supplement met een kruidenformule specifiek voor diarree. Zo'n supplement werkt vaak goed in acute gevallen, ondersteunt de darmflora effectief en heeft een lange werkingstijd.
De oorzaken van een dunne ontlasting bij cavia's is dus erg divers. Er zijn daarentegen wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om diarree zoveel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld door een goede hygiëne te verzorgen. Let er daarnaast op dat je cavia genoeg vezelrijk voer binnenkrijgt en beperk de inname van groenvoer, zoals kool, sla en komkommer, omdat dit snel de ontlasting beïnvloedt. Stap ook niet zomaar over op andere voeding, maar voer deze verandering geleidelijk door door het nieuwe voer te mengen met het oude.
Schoon drinkwater voor je cavia
Overigens is water net zo belangrijk als een gezonde voedselinname. Cavia's moeten altijd toegang hebben tot schoon en vers water. Zeker in de zomer, als er hoge temperaturen zijn, kunnen er in het water of de bodembedekking snel bacteriën ontstaan. Let er bij een buitenverblijf bovendien op dat je cavia geen giftige begroeiing kan eten. Tot slot is het belangrijk om cavia's op een rustige plek te laten verblijven met weinig tocht en niet te veel zonlicht.