5.750 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Hoefkatrol bij paarden


Heeft mijn paard hoefkatrol ontsteking?

Hoefkatrol is een soort artrose, een overmatige slijtage van de achterkant van het straalbeen en de diepe buigpees die er overheen loopt, niet te verwarren met hoefbevangenheid. Omdat door de overmatige slijtage de buigpees direct over het bot schuurt ontstaat er een chronische ontsteking, een ontsteking die pijnlijk is en die, wanneer de oorzaak van de slijtage niet wordt verholpen, uiteindelijk leidt tot vernietiging van het hoefkatrol.

Een paard met hoefkatrol ontsteking loopt kreupel

Een paard met hoefkatrol ontsteking loopt kreupel, het durft de voet niet goed neer te zetten en vertoont vaak ook een verkorte pas. Het been is niet dik en warm en met rust gaat het even iets beter, waarna het paard al snel weer kreupel gaat lopen. Vaak is er een voorgeschiedenis van frequenter struikelen, intermitterend manken, verbetering na rust en uitgesproken stramheid 1 dag na het werk. Meestal zijn beide voorbenen aangetast, de een erger dan de andere. Langzaam aan verandert de voet van vorm zodat bij chronische gevallen de voet smal en steil wordt. Vervolgens kunnen röntgenfoto’s aangeven hoe de hoef er van binnen uit ziet en wat de mate van de hoefkatrolontsteking is.

Mogelijke oorzaken van hoefkatrol

Welke mogelijke oorzaken zijn er aan te wijzen bij paarden met hoefkatrol of hoefkatronontsteking? We bespreken hieronder een aantal mogelijke oorzaken. 

Hoefkatrol door smalle en steile hoeven

Smalle paarden hoeven hebben een kleiner oppervlakte waardoor druk per eenheid van oppervlakte groter is, en er een groter risico op kneuzingen bestaat. Deze kneuzingen kunnen de oorzaak zijn van degeneratieve veranderingen in de hoef bij het paard.

Trauma vergroot de kans op hoefkatrolontsteking

Bij paarden die onderhevig zijn aan herhaaldelijk trauma vergroot de kans op hoefkatrol. Vooral bij paarden die op harde en oneffen bodem moeten werken, paarden die veel moeten springen of paarden die erg hard werken aan hoge snelheden.

Hoefkatrol door slechte bekapping

Door het slecht bekappen bij het paard en beslaan van hoeven ontstaan standafwijkingen of worden bestaande standafwijkingen benadrukt. Zo worden bij paarden met steile koot vaak de hielen een flink stuk ingekort. Hierdoor ontstaat een stand waarbij de diepe buigpees een grotere druk uitoefent op het straalbeen en er een gebroken hoef-kootbeenas ontstaat.

Paarden met lage versenen

Paarden met lage versenen worden ook aangegeven als een factor die de kans op hoefkatrol doet vergroten. Deze standafwijking geeft een achterwaartse gebroken hoef-kootbeenas waardoor er een permanente uitrekking van het hoefgewricht ontstaat en er grotere krachten op de LSC (ligamente sesamoidea collateralia) en de diepe buigpees inwerken. Een derde gevolg is dat de teen steeds eerst in contact met de bodem komt.

Hoefkatrol bij paarden

Hoefkatrolontsteking door ouderdom paard

Bij sommige paarden die jarenlang zwaar werk hebben verricht, ontstaat een onregelmatige of slechte bloedtoevoer naar het straalbeen. Hierdoor ontstaat demineralisatie van het straalbeen, en dus overhoefotntsteking

Te weing beweging of te vroeg ingereden

Veel paarden worden heel vroeg ingereden om vervolgens heel veel te eisen van zo'n jong paard, alleen om er winst van te kunnen maken. Het paard moet volgroeid zijn voordat er hoge eisen aan het mogen worden gesteld. Daarnaast kan te weinig beweging ook een factor zijn. Een paard is een loopdier. Dus 23 uur op stal en 1 uurtje flink werken kan nooit goed zijn.

Behandeling van hoefkatrol ontsteking 

Elke paard is anders, en ook elke vorm van hoefkatrolontsteking. Wanneer hoefkatrolontsteking op tijd gediagnosticeerd wordt, heeft je paard de grootste kans op herstel van de blessure. Je kunt dan starten met een natuurlijk ontstekingsremmend supplement voor paarden. Is je al echt paard kreupel, neem dan direct contact op met je dierenarts.  De behandeling van hoefkatrol kan bestaan uit het toedienen van pijnstillers/ontstekingsremmers. Deze pijnstillers kunnen zowel systemisch (oraal of via injectie) als lokaal gegeven worden. Naast pijnstilling is een goed beslag bij je paard zeer belangrijk. Je paard zal echt moeten revalideren, dus belangrijk is om daar een goed plan voor te maken. 

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen