5.711 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Zomereczeem bij paarden

 

Heeft mijn paard last van zomereczeem?

Staart- en maneneczeem, zomereczeem of zomerdermatitis bij paarden zijn een heleboel benamingen voor eenzelfde steeds vaker voorkomende aandoening. Het is de meest gemelde allergische huidziekte bij deze dieren en een van de belangrijkste redenen om naar de dierenarts te gaan, aangezien het elke zomer vaak voorkomt. De oorzaak wordt geassocieerd met muggen in de directe omgeving van het paard, die zich gemakkelijk verspreiden bij warm, vochtig en windstil weer.

De behandeling van deze aandoening is afhankelijk van meerdere factoren, omdat de eigenaar de aanwezigheid van insecten en de symptomen van het dier moet beheersen en toekomstige blootstelling aan insecten moet voorkomen. Wil je alles leren over zomereczeem bij paarden en hoe het wordt behandeld? Lees dan verder.

Wat is paardeneczeem

Als het gaat om huidziekten zijn paarden niet anders dan andere huisdieren en mensen. Huidziekten komen vaak voor, veel verschillende soorten kunnen erg op elkaar lijken en sommige ziekten zijn zeer chronisch en slopend. Mensen zijn zeer vertrouwd met het bezoeken van een dermatoloog voor hun eigen huidproblemen en raken steeds meer vertrouwd met het nemen van hun honden en katten naar een veterinaire dermatoloog, maar zijn zich vaak niet bewust van het potentieel om een ​​veterinaire dermatoloog te zien voor huidproblemen bij hun paard. Paardendermatologie is een relatief nieuw en groeiend vakgebied, met nieuw onderzoek en meer ervaring over de hele wereld die onze kennis en ons begrip voortdurend vergroten. Een van de belangrijkste doelen van de behandeling in de dermatologie is om altijd eerst te proberen een diagnose te bevestigen, in plaats van alleen symptomatisch te behandelen: hoewel veel ziekten op elkaar lijken, zal de meest geschikte behandeling voor hen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de oorzaak!

Zomereczeem is een van de meest voorkomende of problematische huidziekten die we regelmatig zien in de paardendermatologiepraktijk. Het kan echter ook lijken op een allergie aan voedsel, pollen, etc.

De oorzaak van zomereczeem

Zomereczeem, gewoonlijk staart-en maneneczeem genoemd, wordt veroorzaakt door een allergische reactie van paarden op het speeksel van een bijtende mug die bekend staat als de Culicoides-mug. Deze vervelende kerels zijn actief van april tot oktober. Ze leven en broeden in vijvers, gebieden met stilstaand en houden van vegetatie en bossen. De muggen kunnen wel een halve mijl reizen om een ​​goede maaltijd te vinden. Ze zijn meestal het meest actief tijdens de uren rond zonsopgang en zonsondergang.

Het duurt ongeveer 48 tot 72 uur na de eerste muggenbeet voordat het dier symptomen begint te vertonen. De ernst van de reactie neemt ook jaarlijks toe, omdat het dier steeds gevoeliger wordt voor het speeksel van het insect. Dorsale feeders zijn de meest voorkomende mug; ze voeden zich met de huid rond de oren, nek, manen, schoft, romp en staartkop. Minder gebruikelijk zijn de ventrale feeders, die problemen veroorzaken op het gezicht, de borst en de buik.
Maar ook andere insecten kunnen verantwoordelijk zijn, zoals zwarte vliegen en stalvliegen.

De symptomen van zomereczeem

De symptomen van zomereczeem zijn moeilijk te missen. Het dier zal constant de getroffen gebieden schuren als reactie op de intense jeuk. In de acute fase (vroege fase) wordt de huid ontstoken en onthaard. Korstvorming en zweren kunnen aanwezig zijn. In de chronische fase (latere fase) zal de huid dikker en donkerder worden en gaan rimpelen. Zodra de winter komt, geneest het gebied volledig.

Zomereczeem bij paarden

Behandeling van zomereczeem bij paarden

Hoe eerder je zomereczeem opmerkt en start met een behandel- en preventieprogramma, hoe beter voor het dier. Een paard kan in korte tijd veel schade aanrichten als het de manen en staart gaat schuren. Wanneer je voor het eerst symptomen opmerkt, onderneem dan onmiddellijk actie om de blootstelling van het dier aan deze vervelende muggen te verminderen. Gebruik geen producten die irritatie veroorzaken en zorg ook dat je de huid niet helemaal dichtsmeert met vette zalven. Kijk eerder naar een natuurlijk supplement, bijv op basis van Chinese kruiden. 

Hoe kun je eczeem bij paarden voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de blootstelling aan deze vervelende insecten te beperken.

  • Installeer een fijnmazig scherm in je stal om de muggen buiten te houden. (Dit is echter niet altijd praktisch, maar helpt wel)
  • Laat de lucht circuleren met plafond- en stalventilatoren om te voorkomen dat de muggen blijven rondhangen
  • Houd het dier een uur voor en na zonsopgang en zonsondergang op stal om blootstelling aan de insecten te verminderen, want dit is het moment waarop ze het meest actief aan het eten zijn
  • Houd stallen op minstens een halve kilometer afstand van water, bossen en vegetatie
  • Zorg ervoor dat weiden goed gedraineerd zijn om te voorkomen dat stilstaand water zich verzamelt
  • Houd watertanks schoon en vul ze met vers water
  • Gebruik insectenwerende middelen om muggen te doden en ze van het dier te houden
  • Gebruik een beschermingsdeken met staartflap en kap om kwetsbare plekken te bedekken

Hoe lang duurt herstel?

Opvolging is alleen nodig als je paard niet reageert op de geboden behandelingsopties. Je dierenarts zal dit indien nodig bespreken. Ervoor zorgen dat het dier zich niet in een omgeving bevindt die insecten verwelkomt of uitnodigt, is noodzakelijk.

Als de problemen te wijten zijn aan voedsel, inademing van pollen of een chemische reactie, zal het identificeren en elimineren van het irriterende of allergeen uit zijn dieet/routine een noodzakelijk onderdeel zijn van de verandering van levensstijl. Het vinden van de oorzaak van een allergie kan tot vier weken duren en daarna begint de behandeling. Ervan uitgaande dat het allergeen wordt geïdentificeerd en uit het leven van het paard wordt verwijderd, zou het herstel relatief snel moeten zijn. Als er echter secundaire infecties of open zweren zijn, kan het langer duren voordat deze genezen.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen