5.711 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Eczeem bij paarden

Eczeem bij paarden behandelen en voorkomen

In het voorjaar en de zomer kan het voorkomen dat de weelderige manen en volle staart van jouw paard veranderen in een ontplofte haardos. Paarden met deze symptomen hebben vaak last van eczeem, waarbij ze veel jeuk hebben en hun vacht tot de huid kaal schuren. Eczeem bij paarden wordt meestal veroorzaakt door het speeksel dat een speciale mug achterlaat na een beet, maar er zijn wel paardeneczeem behandelingen en preventiemethoden om eczeem te verminderen en voorkomen.

 

Symptomen van eczeem bij paarden?

Eczeem bij een paard wordt ook wel zomereczeem of staart- en maneneczeem (SME) genoemd. Veel paarden krijgen door de aandoening jeuk aan hun staart en manen, waardoor ze kunnen gaan schuren. Soms heeft een paard ook jeuk op de buik. Meestal worden de eczeem symptomen ontdekt bij paarden vanaf twee of drie jaar oud, omdat ze dan pas in contact komen met de muggen. Andere symptomen van SME of eczeem zijn:

  • Kale plekken op de vacht en huid;
  • verdikte huid van de staartwortel en manenkam;
  • afgebroken manen en/of staart;
  • open wonden op de manen en staart.

Oorzaken van paarden eczeem

SME wordt dus veroorzaakt door kleine mugjes die in het voorjaar, de zomer en de herfst in de wolken hangen en kunnen prikken. Om precies te zijn, gaat het om de vrouwelijke mug, genaamd Culicoïdes Robertii. Hierbij zorgt een insectenovergevoeligheid van een paard voor een allergische reactie na een insectenbeet. Het ene paard is overigens meer gevoelig voor het speeksel dat deze muggen verspreiden dan de ander, waarbij onder andere Friese en Gelderse paarden, IJslanders en Shetlanders er erg gevoelig voor zijn.

De muggen zijn het meest aanwezig in de buurt van bomen, struikgewas en water en ze houden niet van wind en zonlicht. Ook zijn ze vooral tijdens de zonsopgang en -ondergang actief. De vrouwelijke muggen van deze specifieke soort bijten alleen, omdat zij bloed nodig hebben voor het leggen van eieren. In het speeksel dat ze hierbij achterlaten, zitten eiwitten die de directe oorzaak vormen van de allergische reactie.

Eczeem bij paarden voorkomen

Een aantal eczeem preventiemiddelen kunnen ingezet worden om contact met de muggen te verminderen.

1. Eczeemdeken bij paardeneczeem

Allereerst kun je de vacht en huid van je paard bedekken met een eczeemdeken, waardoor de buik, romp, hals en staartwortel bedekt worden. Deze methode vormt ook een effectieve behandeling voor SME, behalve wanneer een paard jeuk heeft. In dat geval, kan hij of zij het deken namelijk kapot scheuren. Vooral gedurende de lente, voordat de eerste muggen tevoorschijn komen, komt het eczeemdeken van pas, waarna het continu tot eind oktober gedragen moet worden om jeuk en schuren tegen te gaan.

2. Vliegenspray voor paarden

Een ander preventiemiddel voor eczeem of SME zijn vliegwerende middelen met pryethroïden erin. Deze geven een paard verlichting en werken beter dan dazen- of vliegenspray.

Eczeem bij paarden

3. Tijdens schemer opstallen

De muggen zijn vooral in de schemer actief en daarom kan het helpen om je paard gedurende de zonsopgang en -ondergang op stal te zetten. De muggen kunnen een paard echter ook in de stal bijten.

4. Open en winderige vlakte

Omdat muggen het beste gedijen in vochtige en schaduwrijke omgevingen met weinig wind, kunnen muggenbeten verminderd en voorkomen worden door je paard in een open, winderige en zonnige vlakte te zetten. Je kunt je paard ook helemaal naar een andere omgeving verplaatsen door bijvoorbeeld naar de zeekust verhuizen of juist naar een kouder klimaat.

Beste behandeling voor eczeem bij paarden?

Er is niet een ideale behandeling tegen eczeem bij een paard, maar de jeuk, en daardoor het schuren van de vacht, kunnen wel onderdrukt worden met behulp van corticosteroïden. Aan de andere kant zijn sommige paarden wel gevoelig voor hormonen, waardoor ze hoefbevangenheid kunnen ontwikkelen. Ook zijn er natuurlijke eczeem supplementen op de markt waarmee je zeer goede resultaten kunt boeken bij eczeem!

Het beste geneesmiddel tegen eczeem bij paarden is tot dusver nog een eczeemdeken in combinatie met instectwerende middelen, zoals een anti-vliegenspray. Spray je paard en het deken hier allebei mee in voor het beste effect. Er zijn ook veel crèmes, shampoos en zalfjes op de markt ter vermindering van de jeuk voor je paard, maar in de praktijk blijken deze toch minder goed te helpen. Zodoende is het beste medicijn tegen SME een muggenbeet voorkomen. Heeft je paard eczeem, dan kun je dit het beste van binnen uit behandelen met een natuurlijk voedingssupplement. Er zijn zeer effectieve natuurlijke supplementen op de markt op basis van Chinese kruiden voor het behoud van normale structuur en functie van de huid en vacht en welke de huid van binnenuit voedt.

Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen