Spijsvertering bij honden en katten
Spijsverteringsproblemen bij honden & katten.
De ontlasting van hond en kat is niet de meest aangename materie om over na te denken. Toch is het belangrijk voor een honden- en kattenbaasje, om bewust te zijn van de toiletgewoontes van hun huisdier. Braken, dunne ontlasting en diarree kunnen tekenen zijn van slechte of overmatige voeding of ziekte, en zijn sterke indicaties dat uw hond of kat niet in de beste gezondheid verkeert.
Een efficiënte spijsvertering en opname van voedingsstoffen zijn essentieel voor uw hond of kat om zijn weefsel te kunnen opbouwen of herstellen en vitale energie te krijgen. Puppies zijn van nature nieuwsgierig en daarom eten zij tijdens hun verkenningen soms verkeerde dingen. Anders dan bij mensen, kunnen katten en honden zich niet gemakkelijk aanpassen aan een andere voeding. Ze hebben regelmaat en voedingsroutine nodig. De voorouders van honden en katten hadden een levensverwachting van amper zes of zeven jaar. Door domesticatie en betere voeding zijn onze huisdieren aanzienlijk langer gaan leven.
Dunne ontlasting of diarree, mag niet als normaal beschouwd worden. Normale uitwerpselen behoren stevig en compact te zijn. Een gezonde hond kan een paar maal per dag ontlasten, maar er hoort geen extreme hoeveelheid ontlasting te zijn.
Factoren die maag-darmaandoeningen kunnen beïnvloeden:
Alhoewel spijsverteringsproblemen zich zowel voordoen bij jonge als bij volwassen dieren, komt dikke darmontsteking meer voor bij honden onder de 5 jaar, terwijl verstopping eerder voorkomt bij oudere dieren.
Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor sommige maag-darmaandoeningen zoals bijv. Duitse doggen, Duitse herders, golden retrievers, collies.
Honden die afval doorzoeken, hebben meer risico op spijsverteringsproblemen door het eten van vervuild of bedorven voedsel.
Spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaakt worden door:
Lage kwaliteit voeding, plotse of veelvuldige veranderingen van voedsel, extra grote hoeveelheden voedsel, restjes bedorven voedsel, te koud eten, giftige stoffen, vreemde stoffen of scherpe voorwerpen. Infecties van de ingewanden (bacteriën en virussen), inwendige parasieten, ontstekingen, vergroeiingen, dikke darm verwijding, voedingsovergevoeligheid, allergie, stress, nervositeit, slechte lever of nierwerking, Soms scheidt de alvleesklier niet genoeg enzymen af om het voedsel voldoende te verteren, of verliest de darmwand het vermogen om het verteerde voedsel op te nemen.
Verschijnselen van maag-darmaandoeningen
Behalve braken, dunne ontlasting en diarree, wijzen één of meerdere van volgende symptomen op problemen in het spijsverteringstelsel:
Slechte adem, wisselvallige eetlust, weigeren om te eten, gewichtsverlies ondanks goed eten, oprispingen, toegenomen bewegingen van de darmen, gespannen buik of pijnlijk bij aanraking, herhaaldelijk geforceerde of pijnlijke ontlasting, slijm of bloed in of op de ontlasting, abnormale kleur van de ontlasting, veel en slecht ruikende ontlasting, winden, depressief zijn, uitdroging en koorts.
Voorkomen van spijsverteringsproblemen
Spijsverteringsproblemen kunnen voorkomen worden wanneer honden en katten gevoed worden met een voeding, die een constante samenstelling heeft van hoogwaardige en kwalitatieve ingrediënten met een hoge verteerbaarheid.
Tegen inwendige parasieten kan er op regelmatige tijdstippen ontwormd worden.
Tegen de ziekte van Carré (hondenziekte) en panleucopenie (kattenziekte), beide virusziekten, kan er gevaccineerd worden.
Spijsverteringsproblemen behandelen
Voldoende drinken is van groot belang tegen uitdroging, soms is een infuus nodig. Warmte en rust zijn meestal aan te bevelen. Daarnaast wordt het natuurlijke voedingssupplement Gastro Entero Comfort aanbevolen bij gastro enteritis, diarree, winderigheid, maagzweren, braken etc. Het voedingssupplement Obesitas Stop kan ingezet worden bij overgewicht, verstopping en bij een opgezette buik.