5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Snot bij sportduiven

Snot behandelen bij duiven.
Snot bij duiven ofwel Coryza is in zekere zin een ontsteking van de bovenste luchtwegen, die regelamtig voorkomt bij de sportduiven. Snot bij duiven, of het coryza-complex is een aandoening bij duiven die veel verschillende oorzaken kan hebben, zoals: een virale herpes besmetting, een Chlamydophilia besmetting, een mycoplasmen besmetting en/of een bacteriële E. Coli besmetting.

Bij dergelijke uitbraken zal de duif snel slechter gaan presteren en ziek worden. Een slechte hygiëne, een minder goede ventilatie en een overbevolking zijn voornamelijk de factoren die deze ademhalingsproblemen nog sterker in de hand werken. Behandeling wordt in sommige van de chronische (= langdurige) gevallen moeilijk. Deze zullen langdurig behandeld moeten worden.

De besmetting en infectiewegen.
De besmetting vindt plaats via de ontlasting, het drinkwater, het voer, manden en door (vocht) druppelinfectie. Men moet er van uitgaan, dat nagenoeg alle duiven met mycoplasma’s besmet zijn. De ziekte, die in hoge mate afhankelijk is van diverse bijkomende factoren, kan zich alleen tot een ernstige ziekte ontwikkelen, indien er factoren aanwezig zijn die het weer standvermogen verminderen. Dergelijke factoren komen in de duivensport dikwijls voor, bijvoorbeeld; contact en oververmoeidheid op tentoonstellingen, het transport en slechte huisvesting en onvoldoende schoonhouden van de hokken. Door de aanwezigheid van een snot verzwakken de duiven, waardoor andere ziektes gemakkelijker hun aanval kunnen inzetten.

Ziekteverschijnselen bij snot
Circa 7 tot 14 dagen na de besmetting vertonen zich de eerste snotverschijnselen en wel door een waterige neusvocht, dat later in een slijmerige, etterige afscheiding over gaat. De bek en keelholte zijn sterk ontstoken en zwellen op. Er ontstaat een onaangename, stinkende lucht. De neusdoppen en het neusdak krijgen door de afscheiding een grauwe kleur. Door op de beide neusdoppen te drukken, komt de opgehoopte snotterige afscheiding naar buiten. Door het slijm kunnen de hogere luchtwegen dusdanig verstopt raken, dat de ademhaling bemoeilijkt wordt en de duiven met geopende snavel ademhalen. Zeer opvallend zijn de rochelende en snuivende geluiden bij het ademhalen, die de liefhebber, vooral s' avonds als het hok donker is goed kan horen.

Samengevat zijn de verschijnselen bij snot:
Oogontstekingen en etterige neusvloei, slechte vluchtprestaties, niezen, vuile neusdoppen, openstaande bek, reutelen en sommige gevallen dikke koppen (rechtopstaande veertjes rond de oren).

30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen