Overhoef bij paarden
Wat is overhoef bij paarden.
Overhoef staat voor artrose in het hoefgewricht of in het kroongewricht bij paarden, en kan worden onderverdeeld in hoge overhoef en lage overhoef. Artrose in het hoefgewricht heet ‘lage’ overhoef. En artrose in het kroongewricht heet ‘hoge’ overhoef.
Het onderbeen van het paard eindigt in 6 botdelen. We noemen die van boven naar beneden kootbeen, kroonbeen en hoefbeen. Aan de achterzijde van het kootgewricht liggen de twee sesambeentjes. Aan de achterzijde van het hoefgewricht dat in de hoefschoen ligt, bevindt zicht het straalbeentje. Dit kleine botje is bedekt met een dun laagje kraakbeen, waardoor de buigpees makkelijk over het botje heen beweegt. De buigpees die aan de achterzijde van het been loopt en aanhecht aan het hoefbeentje is van belang voor het buigen van de ondervoet. Het kootbeen en kroonbeen vormen samen het kroongewricht en tussen het kroonbeen en het hoefbeen met straalbeen zit het hoefgewricht.
Artrose van het kroon- en hoefgewricht is een chronisch proces waarin periodes voorkomen dat het paard beter loopt, afgewisseld met periodes van duidelijke kreupelheid. De aandoening is vast te stellen door middel van een röntgenfoto. Er is bij het kroon-of hoefgewricht extra botvorming te zien.
Behandeling.
De botnieuwvorming bij hoge overhoef kan in enkele gevallen net boven de kroonrand van de hoef worden gevoeld. Bij de lage overhoef kan dat niet omdat alle delen van het gewricht binnen in de hoef liggen. Beide types kunnen goed behandeld worden met het voedingssupplement Joint Renew Plus.